background preloader

Matematik

Facebook Twitter

Med små steg i ständig utveckling! Räkna-med-VASALOPPET. Min-Planering-åk-3-40-41. Matematik4. Motion Math: Cupcake - Sälj cupcakes och träna matte och läsförståelse. I Motion Math: Cupcake är ett roligt och lärorikt spel där man får driva ett företag som tillverkar, säljer och levererar cupcakes.

Motion Math: Cupcake - Sälj cupcakes och träna matte och läsförståelse

På ett lekfullt sätt tränas läsförståelse, matematik samt strategiskt och logiskt tänkande. Motion Math: Cupcake är ingen vanlig matte-app. Det är ett strategiskt och roligt spel där man driver en affärsverksamhet och ansvarar för alla delar – inköp av varor och inventarier, tillverkning av cupcakes (en slags muffins med glasyr), prissättning, försäljning och leverans. Det är företaget Motion Math som ligger bakom appen. Samma företag ligger även bakom Motion Math: Pizza som vi tidigare recenserat. Man startar sin affärsverksamhet i liten skala, med en fabrik, en affär, en moped och ett startkapital på 50 kronor.

När man skapar sina cupcakes får man även namnge dem och prissätta dem. När kunden har gjort sin beställning talar de om vilken adress man skall leverera till. Allt eftersom man säljer cupcakes tjänar man pengar och kan köpa fler ingredienser. Matematik F-6. Mattelektion om subtraktionsalgoritmen där alla elever var aktiva. Den här veckan har jag haft en fantastisk lektion med båda min klasser i åk 4 om subtraktionsalgoritmen.

Mattelektion om subtraktionsalgoritmen där alla elever var aktiva

Lektionens mål var att: Bli supersäker på alla steg i algoritmen.Träna på att analysera varför det blivit fel.Träna på att redogöra för tillvägagångssätt. Vi har tidigare träffat på Knatte, Fnatte och Tjatte som tyvärr ofta gör lite fel. Nu hade de gjort varsin subtraktion där det blivit lite tokigt. Jag visade eleverna en bild i taget och arbetsgången var följande: 1. 2. 3. 4. 5. Sedan likadant med de andra bilderna. Bilderna jag visade ser ni här. Matris-1-ht-åk-2-ma.png (PNG Image, 825 × 554 pixels) Matematik. Med James Nottinghams tankar från boken Utmanande undervisningen snurrande i huvudet började jag detta läsår med ny tjänst, ny skola och ny kommun.

Matematik

Som jag skrivit tidigare så har jag ju jobbat mycket med matriser i åk 1-3 och hade också funderingar hur jag skulle fortsätta det jobbet i åk 4 som jag undervisar i nu. Nu har halva höstterminen gått och var har jag landat? Vi har ju Lgr 11 med alla förmågor, det centrala innehållet och kunskapskraven. Vi har även lärandemål som vi jobbar mot varje vecka. Hur skulle jag då göra detta begripligt för eleverna? En självklar del blev att utgå från Kunskapsväggen som jag gjorde för några år sedan. Multiplikation, musik och rörelse – vilken härlig kombo! Äntligen blev vår trappa färdig, efter många om och men!

Multiplikation, musik och rörelse – vilken härlig kombo!

Förutom att den är härligt färgsprakande så är den nu även en plats där barnen stannar vid, provar räkna olika multiplikationstabeller och sjunga olika multiplikationssånger på vägen upp till klassrummen. En perfekt avslutning på rasten och start på kommande lektioner! Sångerna vi i trean sjunger kommer från Kunskapshubben, du kommer dit via länkarna här nedan: Tvåans tabell Treans tabell Fyrans tabell Femmans tabell. Schack får eleverna att tanketräna. Det kungliga svartvita spelet är på väg att etablera sig på allvar i skolans värld.

Schack får eleverna att tanketräna

Inte bara i Sverige, utan på många håll i världen, upptäcks fördelarna med att använda schack i undervisningen. – En av de viktigaste poängerna med schack är att man tränar sig på att tänka. För de yngre barnen kan det vara oerhört viktigt att uppleva att de kan räkna ut saker, se framåt, göra egna bedömningar och avvägningar och fatta beslut. Det är bra för självförtroendet och självbilden, säger Lars Holmstrand, professor i pedagogik på Linnéuniversitetet i Växjö.

Både svensk och internationell forskning visar att schackspel även stimulerar det matematiska tänkandet och lämpar sig väl för att tillämpa kunskaper på ett konkret plan. Studier på flera håll visar också att schack kan användas bland elever med specialpedagogiska behov. Siffror-med-produkter. Montessoriinspirerad matematik. Addition med uppställning. Lillehammers klassblogg. Tydlig och bra film som visar addition med växling.

Lillehammers klassblogg

Lägsta kravnivå för årskurs 3 är att eleven kan räkna med skriftliga räknemetoder inom heltalsområdet 0-200. Bra mattesida Matteboken är en gratis mattebok på nätet. Du hittar matteuppgifter från årskurs 3 upp till gymnasiet. Tryck på länken för att komma till Matteboken.se. Sommarglassar och Lgr11. Sommarglassar!

Sommarglassar och Lgr11

Hur mycket glass har ni i gruppen ätit tillsammans under sommarlovet? Detta var skolårets första matematiklektion och är ett exempel på FETA frågor. Planering och bedömning i matematik. Jag har under flera år använt mig av pedagogiska planeringar bland annat i matematik med mina elever i åk 1-3.

Planering och bedömning i matematik

För att eleverna ska få öva på att självvärdera sig samt se progression i lärandet har jag som stöd haft matriser med till varje planering. Dessa har varit väldigt konkreta så att eleverna redan från början förstår och kan ta ställning till vad de tycker att de kan. Istället för att ha en lång planering har jag valt att göra många kortare för att de hela tiden ska kännas aktuella och eleverna har koll på vad som förväntas av dem. Matriserna har vi använt när vi har börjat ett område och när vi slutat. Vi har tittat på dem när vi sätter igång med ett område för att eleverna ska veta vad som de förväntas lära sig. Eleverna blir väldigt snabbt medvetna om sitt lärande redan i åk 1. Math Teaching Resources for K-5 Classrooms.