Yrken åk1. I årskurs ett arbetar vi just nu med arbetsområdet yrken.
Stort intresse och det blir många spännande diskussioner. Med en majoritet av elever med svenska som andraspråk behöver jag arbeta mycket med begrepp, strategier och samtal. För att begreppen ska bli begripliga och elevnära, så behöver eleverna få möta dem ofta och i konkreta situationer. Eleverna får möjlighet att gå på yrkesspaning i sitt närområde. Vi har använt oss av yrkescharader och brutit ner yrken i arbetsuppgifter, arbetsredskap och arbetsplats. Min-Planering-åk-3-40-41. Tema: Forntiden. Forntiden 1: Istiden och stenåldern. Läxhjälpsfilm: Forntiden - Var kommer vi människor i från?
Stenålder, Bronsålder & Järnålder. Bronsåldern. Järnåldern. Vikingatiden. Big Bang & Birth of the Earth. Animated science - Magma: Trilobiten. Urtidens berättelse. Hur allt började (Geografi) - Mellanstadiet. Yrken_häfte. Urtiden. Urtiden. URTIDEN. Urtiden. Jordens-historia-tidslinje. Tema Urtiden-So/svenska-år 2. Liv - från urtid till nutid (Biologi) Den begreppsliga förmågan i svenska och so. Härligt att vara igång igen!
Det märks att barnen är utvilade, pigga och alerta efter jullovet och laddade för att insupa ny kunskap. I veckan har vi haft som mål att öva på den begreppsliga förmågan i olika ämnen. I vår läroplan, Lgr11, står det om olika förmågor som eleven ska ges möjlighet att utveckla. Vi lärare ska fokusera mera på förmågorna när vi gör våra bedömningar. Begreppslig förmåga handlar om att förstå innebörden av begrepp och ord och att använda begreppen och orden i olika eller nya sammanhang. Eleverna tycker att den begreppsliga förmågan påminner mycket om vår läsfixare detektiven. I veckans läxa i Nyckeln till skattens kapitel 15 dök bl.a. orden måfå, snöpligt, olösligt, vallar och kamouflera upp. I berättelseskrivandet har vi gått vidare till berättelsekartor. HC Andersens Prinsessan på ärten är en tydlig saga, som jag visade bilder till på smartboarden samtidigt som jag läste. Vi fortsatte nästa lektion med att träna på personbeskrivningar. 1C87F7E7-4FDE-4439-9D0B-D016CF95133B.jpeg (JPEG Image, 2480 × 3507 pixels) - Scaled (28%)
Bedömningsmatris So åk 1-3 Gu och Hg.
169308-1_tro_och_vasen_mytologerna. Maj 2014. Åkte till #SETT2014 med höga förväntningar.
Var där i förra året och visste att föreläsningarna höll hög klass. Såg också fram emot att träffa alla kollegor, som jag knutit kontakter med via sociala medier under det gångna året. Mitt kontaktnät har blivit mycket större via fb, twitter, digitala skollyftet osv och jag har fått så mycket inspiration att skolutveckla tack vare all positivitet, glädje och antijante som finns runt om i landet.
I det här inlägget delar jag med mig av alla mina vänners och föreläsares twitteralias (kan vara en början för dig som är ny twittrare). När vi anlände strax innan kl 10 var det tyvärr redan fullt på Camilla Askebäck Diaz (@Askeback) föreläsning om Appar i helklass - ett interaktiv inspirationstillfälle. Min kompis hade en reservplan, så vi gled in på Karin Nygårds (@grishund) föreläsning Hacka Läroplanen! Jag slog följe med @Wimsis till nästa föreläsning om tidig läs- och skrivinlärning där vi också träffade Susanne Jönsson (@ses1549).
Om prov: Om SMS: Pejl. MiniBladet Sydsvenskan. Image46-e1397113332370.jpg (JPEG Image, 1936 × 1936 pixels) - Scaled (51%) Grottmålning. Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar.
Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska. Forntiden.jpg (JPEG Image, 1089 × 226 pixels) - Scaled (94%) Barnen hedenhös. Forntiden. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden.
Stenåldern - en överblick. Stenålderns djur och natur. För länge sedan, sådär 17’000 år sedan, fanns det i de isfria delarna av Europa stora däggdjur som mammut, ullhårig noshörning, stäppvisent och jättehjort som gick mot sin sista tid.
Det var istid. Den hade varat i drygt 100’000 år, men Skåne täcktes av isen bara i ungefär 10’000 år. Under den här tiden, då istiden började gå mot sitt slut, fanns också kronhjort och älg, rovdjur som varg, järv, brunbjörn, lodjur och räv, men även sork, bäver, hare och vildhäst. Istäcket började långsamt smälta. Kullaberg var det första av Skåne som kom fram. Isen börjar smälta för 14’000 år sedan För 14000 år sedan hände något ovanligt. I Lockarp vid Malmö har man hittat en bete från en mammut som levde för ungefär 13’000 år sedan. Den första stora värmeperioden i istidens slut brukar kallas Bölling, efter orten Bølling i Jylland. Bland de första djur som sökte sig till de områden som isen smält bort ifrån var ren, varg och isbjörn. Växtligheten Växtligheten har ingen modern motsvarighet. Öresund torkar ut. Den gåtfulla Bronsåldern - möt forntiden.