B4Mind Marka Danışmanlığı
Marka & Dijital Pazarlama Ajansı
ESIN AKAN LONDON. B4MIND LONDON. B4MIND BLOG. Varnost.com.tr. Markanız Etkileşim Ekonomisine Ne Kadar Hazırlıklı? Dijital devrim sayesinde insanların birbirleriyle daha fazla bağlantıda olduğu bir çağda yaşıyoruz.
Önceki yazılarımızda bu çağı birçok kez etkileşim çağı olarak adlandırmıştık. Etkileşim çağının bir etkileşim ekonomisini oluşturduğuna da şahit oluyoruz. Etkileşim ekonomisi nedir? Tüketicilerin markalardan beklentilerinin katlanması olarak tarif edebilir miyiz? Bu kendine özel dinamikleri olan çağda, tüketiciler markalardan kendilerine daha farklı ve kişiye özel davranmasını bekliyor. Etkileşim ekonomisinde markalar daha çok alakadar kalabilmek için kendilerini baştan aşağıya yenilemek zorunda.
Markalar tüm stratejilerini, yöntemlerini ve taktiklerini bunun üzerine kurguluyorlar. Dijital kanallar sayesinde marka iletişimiyle ulaşmak istediğimiz kitlelerin kim olduğuna dair birçok bilgiye sahibiz. Etkileşimleri artırmak istiyoruz. Her yerde etkileşim olabilir. Mevcut ve potansiyel müşterilerimiz, durmaksızın markalar için çok değerli dijital ayak izleri bırakıyor. Facebook Video Reklamlarından Nasıl Daha Fazla Faydalanabilirsiniz? Facebook video reklamlarından daha yüksek dönüşüm ve performans almak mı istiyorsunuz?
Videolarınızın daha geniş kitleler tarafından izlenmesi için yeni yollar mı arıyorsunuz? Video içeriğin satın alma yolculuğunda muazzam bir etkisi var. B2B karar vericilerin %70’i satın alma yolculuklarında video içerik tüketiyor. %48’i B2B ile alakalı videoları yarım saatten fazla; %20’si ise bir saatten fazla izliyor. İster B2C ister B2B bir işletme olun, Facebook video optimizasyonunu ele aldığımız bu makalemizde video reklamlarla sizi marka hedeflerinize ulaştıracak temel taktik ve ipuçlarını bulacaksınız.
Facebook akışında gün içinde sayısız gönderiyle karşılaşıyoruz. İpucu-1: Hedef kitlenizin ilgisini 2-3 saniye içinde yakalayacak videolar hazırlayın. Domain Adı Seçerken Mutlaka Aklınızda Bulundurmanız Gerekenler. Domain adı bulmak, markanıza bir isim vermek kadar stresli, kritik ve zorlayıcı bir süreçtir.Her ikisinde de benzer süreçler işler.
Zaten genelde marka ve domain araştırma süreci paralel ilerler. Bu süreç, çok yoğun zihinsel performans gerektirir.Sizi, ekibinizle gerçekleştireceğiniz çok sayıda toplantı ve yazışmaya zorlar. Doğal olarak verdiğiniz bunca emeği, marka stratejinize uygun bir domain ile taçlandırmak istersiniz. Kim istemez ki? O halde, yeni bir domain adı seçerken mutlaka neleri aklınızda bulundurmalısınız? Arama görünürlüğü faktörünü asla göz ardı etmemelisiniz. İçerik Pazarlamasıyla Ziyaretçi Sayımızı Nasıl %450 Artırdık? B4Mind Marka Danışmanlığı olarak içerik pazarlamasını temel marka iletişim stratejimize yerleştirdiğimizden beri yaklaşık on beş ay geçti.
Marka, pazarlama, iletişim, dijital teknoloji konulu 10 yeni makaleyi her ay kurumsal blogumuz olan B4Mind Blog’dan yayımlıyoruz. B4Mind Blog’u Türkiye’nin sayılı marka yönetim ve pazarlama bloglarından biri haline getirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Marka İletişiminiz İçin Etkili Sunumlar Nasıl Hazırlanır? 25 Ağu 2017 Nasıl oluyor da bazı sunumlar daha birinci dakikasından can sıkıcı olurken, bazıları zamanın su gibi akıp gittiği algısını yaratıyor?
İyi sunumu kötü sunumdan ayıran noktalar neler? Marka yönetimi yapmak aslında markamızı her an her yerde anlatabilmeyi başarmaktır. Bazen birkaç dakikalık ayaküstü sohbetlerde, bazen bir salon dolusu profesyonelin karşısında, bazen Slideshare gibi dijital pazarlama kanallarında. Şüphesiz sunumlar markamızı, kampanyalarımızı ve kendimizi anlatmak ve tanıtmak için biçilmiş kaftan. Peki, ilgiyi sürekli ayakta tutan, can sıkmayan, hedefi on ikiden vuran sunumların ortak özellikleri nelerdir? Başarılı sunumları incelediğimizde çoğunlukla şu ortak özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Linkedin’de Reklam Vermeye Başlamadan Önce Mutlaka Yapmanız Gerekenler. Sosyal medya kaynaklı B2B müşteri adaylarının %80’i Linkedin üzerinden dönüşüyor.
Yine, şirketinizin web sitesine gelen sosyal medya trafiğinin %46’sı Linkedin kaynaklı trafik. Yaklaşık yarım milyar profesyonelin kullandığı bu platform, şüphesiz pazarlama ve marka hedeflerinize erişmede kaçırılmaz fırsatlar sunuyor. Linkedin, sosyal medya pazarlamasıyla işlerini büyütmek isteyen B2B şirketlerin karar vericilerle, etkileyicilerle ve liderlerle doğrudan temas kurabildiği bir platform. Linkedin’den; marka farkındalığını geliştirmek, profesyonel network oluşturmak, sosyal medya kaynaklı müşteri adayları elde etmek ve daha birçok farklı hedefe ulaşmak için yararlanabilirsiniz. Linkedin reklamları bu süreci hızlandıran, daha efektif hale getiren, sonuç odaklı bir yöntem olarak pazarlama stratejinizde yer edinebilir. Peki, Linkedin’de reklam vermeye başlamadan önce hangi altyapıyı tesis etmeniz gerekir? Google’da Neden Sıra Kaybedilir? Yakın zamanda arama trafiğinizde ciddi düşüşler mi yaşadınız?
Daha önce ilk üç sırada çıktığınız anahtar kelimelerde artık ilk sayfada bile değil misiniz? Google’da sıra kaybetmenin birden fazla nedeni vardır. Nedenleri en basitinden Google ve web site kaynaklı olarak ikiye ayırabiliriz. Google kaynaklı nedenler, Google’ın algoritmasında gerçekleştirdiği ciddi değişikliklerin sonucudur. Bu değişikliklere adapte olarak kısmen etkisinden kurtulmak veya yeni algoritmaya göre stratejiler yürütmek mümkündür. Biz bu makalede sitenizin, markanız için son derece kıymet verdiğiniz anahtar kelimelerde gerilere düşmesinin teknik nedenlerini inceleyeceğiz. Dijital Pazarlama İletişimi Yapmaya Gerçekten Mecbur Muyuz? Tüketicilerin %48’i ilgilendiği ürün ve hizmetler hakkında bilgi toplamaya başlarken arama motorlarına başvuruyor. %33’ü ise öğrenmek istediklerini doğrudan marka web sitelerinde sorguluyor.
Dahası, tüketicilerin dörtte biri bu sorgulamaları mobil cihazlarından gerçekleştiriyor. (Kaynak: Marketo – Digital Marketing 101) Dijital pazarlamayı bir mecburiyet haline getiren dinamikleri iyi anlayabilmek için, bugünün yeni tüketicisini anlamamız lazım. Yeni Tüketici Bugünün yeni tüketicisi, çok kanallı ve çok cihazlı tüketicilerdir. Yeni tüketicinin elinde sizin hakkınızda, ürünleriniz, fiyat politikanız, kampanyalarınız, sektörünüz, rakipleriniz hakkında bolca bilgi kaynağı vardır. Varnost ® Geçiş Kontrol ve Turnike Sistemleri. Pazarlama İletişiminda Kısa Dikkat Aralığı Problemini Aşmanın Yolları. 2000 yılında dikkat aralığımız 12 saniyeydi, bugün ise sadece 8 saniye.
Akıllı telefonlar sayesinde artık dikkat aralığımız akvaryum balıklarının bile gerisinde. Mobil devrim, internete ve akıllı cihazlara olan bağımlılığımız ve aşırı medya tüketimi bilişsel kapasitemizde çok ciddi gerilemelere sebep oldu. Müşteri Yolculuğu Yönetimi Nasıl Yapılır? Kabaca “müşteri” olarak tanımladığımız insanlar aslında kendi hayat hikayeleri, kişilikleri, genetik özellikleri ve sosyo-kültürel arka planlarıyla birbirinden çok farklı, benzersiz bireylerdir.
Bir çırpıda genelleştirdiğimiz bu insanların markalara olan yaklaşımlarının karbon kopya olacağını düşünmek doğru değil. Bu yüzden, müşteri yolcuğu yönetiminin (journey management) temel görüşü her müşterinin farklı olduğu tezidir. Evet, her bir müşteri kendine özgü, farklı ve benzersizdir. Instagram’da Reklam Vermeye Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler. Instagram kullanıcı sayısı, platformun 2010 yılında kurulmasından itibaren katlanarak arttı ve artmaya da devam ediyor. 2010 yılından beri Instagram’da tasarım, fonksiyonellik, filtre tercihleri ve reklamcılık açısından durmaksızın, sayısız yenilikler yaşanıyor.
Instagram’daki kullanıcı tabanı genişledikçe reklamcılık açısından imkanlar ve reklamların etkisi de arttı. Instagram reklamları, Facebook’un Instagram’ı satın almasından bir yıl sonra başladı. Sponsorlu fotoğraf reklamlarının platforma entegre edilmesi 2013’ün sonunu buluyor. Instagram’da ilk kez reklam verilmeye başlandığında henüz 180 milyon kullanıcı bulunmaktaydı. Yaklaşık bir sene sonra video reklamlar devreye girdi. Facebook’un Instagram yatırımı meyvelerini vermeye başladı. Marka Aşkı Kendiliğinden Oluşmaz. Marka aşkı, tüketici ile marka arasındaki kökü derine inen, sosyo-kültürel arkaplanı olan özel bir bağdır.
Marka aşkına dair görüşlerin bir kısmı, bunu pasif bir süreç gibi değerlendirmekte ısrar ediyor. Aslında bu son derece yetersiz ve yanlış bir yaklaşım. Marka aşkı kendiliğinden oluşmaz. Marka aşkı tüketicinin kendi zihninde ve gönlünde markanıza özel bir yer bulma sürecidir. Bu derin bağ sadece “umarak” gerçekleşmez. Temel olarak tüketiciyi markaya bağlayan 5 “bağlayıcı” bulunur. Pazarlama İle Halkla İlişkiler Arasındaki 7 Büyük Fark. Çoğu insan pazarlama ile halkla ilişkileri eş anlamlı kullanır. Bunun temel nedeni pazarlama ile halkla ilişkiler arasındaki çizginin yeterince belirgin olmamasıdır. Her ikisinin de ürün/hizmet promosyonunda birbirlerini tamamlayıcı özellikte olduğunu kabul edebiliriz. Yalnız, birbirlerinden ayrıldıkları bazı kritik noktalar yok değil. Pazarlama ile halkla ilişkiler neden hep karıştırılır?
Çünkü, şimdiye kadar bu kavramlar genellikle benzer bağlamlarda ve birbirlerinin yerinde kullanılmıştır. Tabi ki, her iki kavram arasında çok önemli bağlar var. Bu kavramların arasındaki farkları anlatmaya başlamadan önce tanımlarıyla başlayalım. Öte yandan halkla ilişkiler, insanlar ile şirketler arasındaki bilgi akışını yöneten, böylece iki taraf arasında pozitif bir ilişkinin ve uygun bir iletişimin olmasını sağlayan disiplindir.
Her Daim Kazandıracak 6 Online Pazarlama Yöntemi. Online (internet/dijital) pazarlama, pazarlama dünyasında kökten bir değişim gerçekleştirdi. İnternet cephesi olmadan pazarlama savaşını kazanmak artık çok güç, hatta imkansıza yakın. Tüketicilerin neredeyse tamamı doğrudan veya dolaylı olarak internet mecrasıyla temas halinde. 7/24 dijital ortamlarda içerik tüketen, birden fazla cihazla çok ekranlı bir hayat süren, internetsiz bir hayatı hayal bile edemeyen bugünün yeni tüketicileri, Z kuşağı da cabası. Markaların internete sırtını dönmesi hayatın gerçeklerine sırtını dönmesiyle eşdeğerde. JPMorgan’ın Youtube Boykotu İnternet Özgürlükleri Bakımından Kötüye İşaret. JPMorgan Chase bankasının pazarlama şefi Kristin Lemkau, marka güvenliğine yönelik yeterli adımlar atmadığı gerekçesiyle şirketin, Youtube reklamlarını bir süredir boykot ettiğini açıkladı.
JPMorgan Chase ile beraber boykot kararına Verizon ve Johnson & Johnson da katıldı ve geçtiğimiz aylarda Youtube reklamlarını durdurma kararı aldı. Boykotun sebebi ise, adı geçen markaların Youtube platformundaki reklamlarının sitedeki bazı “saldırgan içeriklerde” çıkıyor olması. Lüks Markaları E-Ticarette Başarıya Götürecek Taktikler. Lüks ürün segmenti e-ticarette en fazla göz ardı edilen segmentlerden biri olma özelliğine sahip, potansiyeli çok yüksek bir segmenttir. Lüksü dijitalden satmak aslında en az mağazadan satmak kadar gerçek ve tüketiciye benzer doyumu yaşatan bir olgu.
Öte yandan birçok marka, lüks ürünleri geleneksel tüketim alışkanlıklarından koparmaktan çekiniyor. E-Mail Pazarlamasında Doğru Bilinen Yanlışlar. Markalar Açısından Twitter Takipçileri Mi Facebook Hayranları Mı Daha Değerli? Daha Fazla Müşteri Adayı Elde Etmenize Engel Olan 7 Yanlış. Videonun Yükselişi Yazının Sonunu Mu Getiriyor? Mutsuz Müşterilerin Markanıza Yaratacağı Tehlikeler ve Yapmanız Gerekenler. Müşteri tatmini satış, kullanım ve satış sonrası teknik desteği kapsayan bütüncül bir deneyimdir. Çoğu firma, satış sonrası deneyime yeterince özen göstermez.
Genelde, müşteri elde edilinceye kadar olağanüstü çaba harcanır ancak sonra,mevcut müşteriler ile minimum temas kurarak ve müşterilerden gelen yeni talep ve şikayetlere kayıtsız kalarak mevcut müşterileri elde tutmanın mümkün olacağı zannedilir. Satış sonrası deneyimini mükemmelleştiren markalar, müşterilerine unutulmaz deneyimler katan markalardır. Unutulmaz kelimesinin altını tekrar tekrar çizmek gerekir.
Instagram’da Reklam Vermeye Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler. Marka Aşkı Kendiliğinden Oluşmaz. Pazarlama İle Halkla İlişkiler Arasındaki 7 Büyük Fark. Her Daim Kazandıracak 6 Online Pazarlama Yöntemi. JPMorgan’ın Youtube Boykotu İnternet Özgürlükleri Bakımından Kötüye İşaret. Lüks Markaları E-Ticarette Başarıya Götürecek Taktikler. Mutsuz Müşterilerin Markanıza Yaratacağı Tehlikeler ve Yapmanız Gerekenler. B4Mind Marka Danışmanlığı. B4Mind Marka Danışmanlığı. B4Mind Marka Danışmanlığı. May 22 2017. B4Mind Marka Danışmanlığı.
SEO Kampanyalarınız İçin En Kârlı Anahtar Kelimeleri Bulmanın Yolları – II. Şehir Markalaşması: Marka Şehir Olmak Ne Anlama Gelmektedir? Pazarlama Makaleleri. Nöropazarlama (Neuromarketing) Nedir, Markalara Nasıl Avantajlar Sağlar? Dijital Pazarlama Kampanyalarınızda Asla Yapmamanız Gereken 3 Kritik Hata. B4Mind Marka Danışmanlığı. Marka Danışmanlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular. Türk Yatırımcılar İçin İngiltere Nasıl Fırsatlar Sunuyor? Marka Nedir? Marka Psikolojisi - B4Mind Marka Danışmanlığı. B4Mind Marka Danışmanlığı. Pazarlama Otomasyonu Nedir? Dijital Pazarlama Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 14 Metrik. Markaların Sosyal Medya Görsel Seçiminde Yaptıkları 3 Büyük Hata. Kendi Kitabınızı Dijital Mecralarda Pazarlamanın Tüm İncelikleri. Pazarlama Yönünden 2017’nin En Zorlu İşleri Neler Olacak? – Dijital Dönüşümün Geleceği.
Markalar Hiper Lokal Olmaya Ne Kadar Hazırlıklı? Pazarlama Uzmanlarının 2017 Stratejileri Neler? – Dijital Dönüşümün Geleceği. Online Markanızı Yaratmadan Önce Duyabileceğiniz En İyi 4 Tavsiye. 2017’nin Pazarlama Trendleri Neler Olacak? – Dijital Dönüşümün Geleceği. Instagram Pazarlamasında Markanızı Öne Çıkaracak 7 Adım. SEO Yapmak Markalar İçin Neden Çok Önemlidir? Influencer Marketing Nedir? Markalar İçin Neden Vazgeçilmezdir? Tüketici Psikolojisi Açısından Pazarlama İletişimi. Yurt Dışı Marka Yatırımı İçin Neden İngiltere’yi Tercih Etmelisiniz?
Açılış Sayfası Tasarımında Asla Göz Ardı Etmemeniz Gerekenler. Viral Pazarlama Nedir? Viral Pazarlama Teknikleri Nelerdir? Marka Topluluğunuz İçin 7 Sosyal Medya Yarışması Fikri. 2017 Sanal Ve Artırılmış Gerçekliğin Yılı Olabilir Mi? Güçlü Markalar İçin 19 Facebook Kapak Fotoğrafı Fikri. Sosyal Medya Pazarlamasında Performansınıza Seviye Atlatacak 5 Tavsiye. Yalan Haberlerin Yükselişi: Bir Marka Psikolojisi Pespektifi. Başarılı Adwords Reklam Kampanyalarının Ortak Özellikleri Nelerdir? Sosyal Medya ve Marka Çalışmaları İçin Görsel İçerik Yaratmak [Webinar]
Ödeme Aşamasında Sepeti Terk Eden Ziyaretçilerinizi Geri Kazanmanın Yolları. 2017’nin Pazarlama Trendleri Neler Olacak? – Dijital Dönüşümün Geleceği. Online Markanızı Yaratmadan Önce Duyabileceğiniz En İyi 4 Tavsiye. Pazarlama Uzmanlarının 2017 Stratejileri Neler? – Dijital Dönüşümün Geleceği. Markalar Hiper Lokal Olmaya Ne Kadar Hazırlıklı? Pazarlama Yönünden 2017’nin En Zorlu İşleri Neler Olacak? – Dijital Dönüşümün Geleceği. Kendi Kitabınızı Dijital Mecralarda Pazarlamanın Tüm İncelikleri.
MARKA VE PAZARLAMA NOTLARI. Ödeme Aşamasında Sepeti Terk Eden Ziyaretçilerinizi Geri Kazanmanın Yolları. Siyasal marka. Websitesi Performansınızı Kapsamlı Biçimde Test Edecek 5 Ücretsiz Araç. Trump’ın Seçim Zaferinin Marka Pazarlaması Bakımından Şifreleri. Dijital Pazarlama Kampanyalarınızda Asla Yapmamanız Gereken 3 Kritik Hata. B4Mind Brand Consulting and Digital Marketing Company. Arama Trafiğinizi Artıracak Anahtar Kelime... - B4Mind. #Pokemon Go #Pazarlama Anlayışımızı Nasıl Yerle... - B4Mind.
“B2B İşletmeler İçin Yeni Pazarlama Taktikleri (I.... - B4Mind. Sorularla Online Pazarlama – 5: İçerik Pazarlaması... - B4Mind. Sorularla Online Pazarlama – 6: Arama Motoru... - B4Mind. Neden Markanızla İlgili Dışarıdan Pazarlama... - B4Mind. Marka Hikayesine Sahip Olmanın İşletmenize... - B4Mind. Facebook’tan Yeni Müşteriler Bulmanın Yolları – 1:... - B4Mind. Marka Konumlandırma Nedir? Marka Hikayesi Anlatmak Üzerine. Müşteri Sadakatinin Önemi. Arama Motoru Optimizasyonunun Tanımı.