CONCEPTELE DE BAZA ALE ECOLOGIEI - Ce este ecologia? Ce este ecologia? Scurtă introducere. Ecologia este o ramură a biologiei care studiază interacţiunile dintre organisme şi mediul lor de viaţă şi între organisme.
Ecologia este o ştiinţă veche, doar că nu a purtat dintotdeauna acest nume. În continuare, o scurtă introducere în ştiinţa ecologiei. Din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au dat seama de importanţa pe care o au condiţiile de mediu asupra organismelor. Termenul de ecologie a fost introdus în anul 1866 de către Ernest Haeckel. Acest termen provine din cuvintele greceşti ecos, însemnând casă şi logos, cuvânt, ştiinţă, deci ecologia este ştiinţa care studiază casa organismelor, adică mediul lor de viaţă. Ce este individul? Individul este cel mai jos nivel de organizare a materiei vii. Ecologia - o stiinta.
Vedem deci ca ecologia a aparut ca o ramura a biologiei.
Cu timpul insa, datorita principiilor sale, si-a pus amprenta asupra mai multor domenii. Putem vorbi azi de ecologie economica, medicala, estetica, politica si chiar sentimentala. Alti oameni se refera la ecologie ca la o filosofie sau chiar sistem religios, pentru ca implica o viziune despre univers si valori morale specifice si imperative: viata este un sistem coerent, disparitia speciilor este un lucru “rau”, oamenii ar trebui sa traiasca in armonie cu alte specii, natura trebuie protejata de interferentele umane. Domeniile de studiu ale ecologiei sunt impresionant de multe si voi da aici doar cateva dintre ele: ecofiziologia - studiaza relatia unui singur fel de organism cu mediul inconjurator, ecologia populatiei (auto ecologia) - studiaza interactiunile dintre membrii aceleiasi specii.
In functie de zonele geografice vom intalni ecologii polare sau tropicale. Pot parea cam multe domenii asa insirate... Ce inseamna ecologie? - ___~~~Ekologie~~~___ Spune NU poluarii!!! « O viata mai buna! Resiteni, spuneti „NU!“ poluarii - CAON. „Doresc să transmit mesajul meu celor pe care eu îi consider «împotriva naturii».
Ar trebui ca noi, românii, să înţelegem natura, pentru că altfel riscăm s-o distrugem prin nepăsare. Ar trebui ca oamenii să recicleze, şi mă refer aici în special la PET-uri, deşeurile de aluminiu sau sticlele care doar se sparg, dar nu sunt biodegradabile. Dacă vom arunca pe jos gunoaiele riscăm ca, în timp, să ne îmbolnăvim! Vreau ca noi, românii, să schimbăm acest lucru, pentru că nu vom avea niciodată o ţară cu adevărat curată până când nu vom gândi la fel în această privinţă.
Iar noi, reşiţenii, să curăţăm acest oraş şi să spunem «NU!» Ar trebui amplasate containere care să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor, în sensul de reciclare a acestora. 10 moduri ieftine de a trai ecologic. Ecologia. ECOLOGIA SALVEAZA ROMANIA. CE ESTE ECOLOGIA? Publicitate: Trimis de spiderdin 05 Noiembrie 2002 Ecologia: de la stiinta la constiinta Ca in cazul multor discipline, numele si definitia conferite ecologiei, spun mult pentru cei chemati sa ii cunoasca continentul si sa-i patrunda semnificatiile.
In privinta denumirii, termenul de ecologie s-a impus in atentia opiniei publice occidentale mai ales dupa 1970, iar in Europa centrala si de est cu precadere in ultimul deceniu. O serie de evenimente cu un puternic impact social precum celebrele maree negre ori accidente nucleare in frunte cu cel de la Cernobal (26 aprilie 1986) au zguduit din inertie opinia publica si a introdus treptat ecologia in randul preocuparilor individului si comunitatilor. De altfel, prima sa mentiune cu valoare de certificat de nastere se gaseste intr-o nota de la pagina 8 a lucrarii "Generalle Morphologie der Organismen" (Berlin, 1866), sub forma: "...sekologie... stiinta economiei, modului de viata, a raporturilor vitale eterne reciproce ale organismelor, etc.
" Ecologia salveaza Romania. De ANDREI OISTEANU 633 afisari din 21.02.2013 | 1 comentariu Ca MER-ii, ca PER-ii / In mijlocul FER-ii In apele tulburi si poluate de dupa revolutia din decembrie 1989, au aparut si formatiuni politice ecologiste.
A fost chiar o inflatie: Miscarea Ecologista Romana (MER), Partidul Ecologist Roman (PER), Federatia Ecologista Romana (FER) etc. Se epuizasera denumirile posibile de organizatii ecologiste. Un lux al societatilor educate si bogate Miscarile si partidele ecologiste sunt foarte puternice In Europa, reprezentand - civic si politic - o anumita traditie si mentalitate. Buturuga mica... Intrebat recent de un ziarist ce parere are despre societatea civila din Romania, C.V. Salvati Rosia Montana ...altfel muntii, padurile si satele din zona aurifera vor disparea, iar raurile si apele freatice vor avea gust de migdale amare (= cianura). Salvati Sighisoara. Ecologie. Ecologia (din cuvintele grecești: ecos - casă și logos - știință, adică "știința studierii habitatului") este o știință biologică de sinteză ce studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care ele trăiesc (abiotici și biotici).
Pentru aceasta ecologia analizează îndeaproape structura, funcția și productivitatea sistemelor biologice supraindividuale (populații, biocenoze) și a sistemelor mixte (ecosisteme). Cu timpul, în a doua jumătate a sec. XX prin conștientizarea importanța condițiilor de mediu, semnificația termenului ecologie s-a lărgit peste sensul restrâns din domeniul biologiei, devenind și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător.
Totodată, se leagă strâns de ecologie domeniul promovării unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin și principii fundamentale în dezvoltare. Ecologia este în mare parte o știință descriptivă și experimentală. Istoria[modificare | modificare sursă]