Historia – kvinnor som gjort avtryck. Blixtlås. Ett blixtlås eller en dragkedja är ett slags låsanordning för främst kläder, skor och väskor.
Ett blixtlås består av en löpare som dras mellan två rader av häktor: när den dras åt ena hållet låses de två radernas häktor i varandra, och när den dras åt andra hållet lösgörs de från varandra. Materialet var tidigare uteslutande metall, men numera görs blixtlås även i plast. Världens största tillverkare är idag japanska YKK. Historia[redigera | redigera wikitext] Det första blixtlåset patenterades redan 1851 av den amerikanske symaskinskonstruktören Elias Howe. I de första blixtlåsen syddes häktorna fast i tyget för hand, en i taget. 3. löpare 4. dragtapp 6. häktor 7 & 11. föreningspunkt Konstruktion[redigera | redigera wikitext] Blixtlås tillverkas numera ofta av både plast och metall.
Oftast har blixtlås en definierad startpunkt och en slutpunkt, men det finns även blixtlås som kan öppnas och låsas från två håll. Synonym[redigera | redigera wikitext] Skiftnyckel. En skiftnyckel är en ställbar skruvnyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud.
Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek. I många europeiska länder, till exempel Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, kallas skiftnyckeln för "engelsk nyckel" eftersom den uppfanns 1842 av den engelske ingenjören Richard Clyburn. På exempelvis danska och ryska kallas skiftnyckeln svensknøgle respektive sjvedik, det vill säga svensknyckel respektive den lille svensken eftersom svensken Johan Petter Johansson fick patent på en modifiering av skiftnyckeln 1891. Ett vanligt problem med skiftnyckeln är att det kan uppstå glapp i själva huvudet. Gustav Vasa. Gustav Vasa eller Gustav I[1], född cirka 1496, död 29 september 1560[2], var kung av Sverige 1523–1560 och riksföreståndare 1521–1523, under det pågående befrielsekriget.
Hans makttillträde, inlett som ett uppror mot unionskungen Kristian II efter Stockholms blodbad innebar slutet för Kalmarunionen. Gustav tillhörde Vasaätten, som genom honom blev den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike. Hans regering kännetecknas av införandet av ett starkt centralstyre i hela riket med en effektiv byråkrati och en protestantisk statskyrka grundad på Luthers lära.
Släktförhållanden[redigera | redigera wikitext] Ingvar Kamprad. Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926 i Pjätteryd[3][4] i Kronobergs län, är en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea.
Han är bosatt på en gård utanför Liatorp i Älmhults kommun.[5] Kamprad startade IKEA 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Ikea ägs formellt av en stiftelse med säte i Nederländerna. I realiteten är Inter Ikea koncernens maktbolag. Inter Ikea äger alla rättigheter, som är kopplade till varumärket. Carl von Linné. Namn[redigera | redigera wikitext] Linné föddes i en tid då det var förhållandevis ovanligt att ha efternamn.
Fadern hette ursprungligen Nils Ingemarsson, där Ingemarsson var en patronym och inte något släktnamn. Då denne blev student i Lund skapade han ett släktnamn, inspirerat av den stora lind som växte på hemgården i Jonsboda, i Vittaryds socken i Småland. Han latiniserade ordet "lind" till Linnæus. Carl von Linnés svenska namn var därmed Carl Nilsson Linnæus. Världens 12 häftigaste övergivna städer. Kickstart med kluriga frågor. Näslös beskyddare, står det på tavlan.
Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut. Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien. Dagens grej skrivs in i boken.Foto: Björn Wanhatalo— Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på. Grej of the day. Mikrolektioner en hit bland eleverna.
Årskurs 5 samlades under tisdagen till en sista mikrolektion för terminen och dagens ämne var ”språket som hoppas”, en tio minuterslektion i det internationella språket esperanto.
Under två års tid har klassen hunnit med 125 mikrolektioner som man valt att döpa till ”Grej of the day”. Det har handlat om platser, händelser och personer som har gjort ett avtryck i världshistorien. Många av eleverna är överens om att mikrolektioner är ett bra sätt att lära sig på. – ”Grej of the day” är bra för att man lär sig jättemycket. Man lär sig inte bara gamla saker utan också om personer och händelser. Mikrolektioner ger effekt i Umeå. ”Kära Kitty...”
Precis som vanligt så fick klass fem vid Västangårds skola utanför Umeå bara en enda ledtråd i går. Redan då brukar funderingarna börja. Vem är Kitty? Hello Kitty? Någon har kanske googlat, någon annan frågat en förälder. – Var det någon som kom på vad vi ska prata om idag? Några händer åker i luften. Det handlar förstås om Anne Frank, den judiska flickan som under andra världskrigets andra hälft skrev om sina upplevelser, gömd i ett lönnrum bakom en svängbar bokhylla i ett ockuperat Nederländerna. Mikrolektioner en hit bland eleverna. Han släpper ut lejonet ur buren – se den fantastiska glädjen och kärleken som möter honom.
Grej of the day. Grej of the day. Kickstart med kluriga frågor. Världens 12 häftigaste övergivna städer.