background preloader

1r ESO

Facebook Twitter

Restes de mamut, la troballa arqueològica que alerta sobre l'efecte del canvi climàtic. Iakutsk, a Rússia, és la regió més freda del món i on es troben més restes de mamut.

Restes de mamut, la troballa arqueològica que alerta sobre l'efecte del canvi climàtic

El preu dels ullals i els efectes de la crisi climàtica fan que cada vegada se'n trobin més. El fred, el permagel, els preserva en molt bon estat, però s'està degradant, i això ajuda a fer que n'apareguin. Tots els animals que troben serveixen d'avís sobre per què és perillós l'escalfament del planeta que hi ha en marxa, i que es nota especialment en aquesta zona tan freda del món. Un altre avantatge de viure a la regió més freda del món: et conserves més bé. Ningú diria que el meu company em treu uns quants milers d'anys.

Però si les descobertes augmenten és, sobretot, perquè els ullals es paguen molt cars. Valeri Budnikov, cap de fauna de l'Acadèmia de les Ciències, explica que tenen un acord amb els caçadors perquè, si troben alguna cosa, els avisin. Caçadors són els que, per exemple, van avisar que havien trobat un rinoceront. Així sona una petxina de cargol del paleolític després de 18.000 anys. Un equip d'arqueòlegs del Museu d'Història Natural de Tolosa ha recuperat una petxina de cargol prehistòrica i ha aconseguit fer-la sonar després de gairebé 18.000 anys en silenci.

Així sona una petxina de cargol del paleolític després de 18.000 anys

És el corn, elaborat a partir d'una gran petxina, més antic conegut fins ara. L'instrument musical es va trobar al sud de França, a l'Alta Garona, dins la cova decorada de Marsoulas, suposadament habitada per caçadors i recol·lectors durant la cultura magdaleniana, un dels últims grups del paleolític superior de l'Europa occidental. La troballa confirma l'estreta relació entre la música i els humans des de sempre. Segons publica la revista Science Advances, els magdalenians van transformar la petxina en un instrument de vent, el més antic que es coneix amb aquestes característiques.

Els principals jaciments de dinosaures i vertebrats de Catalunya. Guía Histórico-Arqueológica de las Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España. Desxifren l'escriptura de l'elamita, una de les primeres llengües de la humanitat. L'elamita, una de les primeres llengües parlades i escrites per la humanitat, ha estat desxifrada 119 anys després de ser descoberta.

Desxifren l'escriptura de l'elamita, una de les primeres llengües de la humanitat

Ho ha aconseguit l'arqueòleg francès François Desset, que feia més de deu anys que treballava per desxifrar els símbols inscrits en diversos objectes trobats el 1901 a la ciutat de Susa, a l'actual Iran. Algunes veus comparen aquesta descoberta amb la d'un altre arqueòleg francès, Jean Francois Champollion, que va desxifrar els jeroglífics egipcis amb la pedra de Rosetta. Desset no només ha desxifrat els símbols, sinó que ha descobert que pertanyen a una escriptura nascuda en paral·lel a l'escriptura protocuneïforme de Mesopotàmia, que fins ara es pensava que era el primer i únic lloc on havia nascut l'escriptura.

En declaracions a la revista Sciences et avenir, que ha publicat la seva descoberta, Desset ha assegurat que "no hi ha hagut una escriptura mare de la qual el protoelamita seria la filla, hi ha hagut dues escriptures germanes". Pintures rupestres mostren que humans i grans animals extingits van conviure a l'Amazònia. L'anàlisi d'un gran conjunt de pintures i de restes humanes, animals i vegetals ha permès establir quan van arribar els primers pobladors a l'Amazònia colombiana: fa uns 12.000 anys.

Pintures rupestres mostren que humans i grans animals extingits van conviure a l'Amazònia

Es tracta de la primera datació rigorosa feta en aquesta zona. Les troballes també han permès constatar que aquests primers habitants van conviure amb animals ja extingits i conèixer detalls sobre el seu estil de vida. Troben a Folgueroles una costella de vaca marina de l'època en què era un mar tropical. Una costella de vaca marina de fa 42 milions d'anys en un camí ral de Folgueroles.

Troben a Folgueroles una costella de vaca marina de l'època en què era un mar tropical

Aquesta és la troballa que van fer els geòlegs Jordi Vilà i Íngrid Soriguera, membres del Grup de Naturalistes d'Osona. Troben a Atenes el cap d'una escultura del déu Hermes quan feien obres al clavegueram. Mary Beard - Roma y nosotros. Cómo entender la herencia romana en nuestro tiempo. Roma, un Imperio sin Límites (Mary Beard) Ep.1 ! Documental ᴴᴰ. RECURSOS SOCIALS 19-20. Egipte presenta la troballa de 59 sarcòfags de Saqqara en perfecte estat. Després de mesos d'aturada forçada per la pandèmia del coronavirus, Egipte ha presentat aquest dissabte el primer gran descobriment arqueològic del 2020.

Egipte presenta la troballa de 59 sarcòfags de Saqqara en perfecte estat

Es tracta de 59 sarcòfags de fusta conservats en perfectes condicions i amb les mòmies a l'interior. Els cofres corresponen a la dinastia XXVI, datada al segle VII aC. La Covid-19 no ha descoratjat les ambicions de presentar nous descobriments arqueològics a Egipte. Després de dos mesos d'excavacions ara han pogut anunciar amb tota la pompa i fastuositat el descobriment de la seixantena de sarcòfags. Les autoritats egípcies han organitzat una presentació multitudinària, amb presència de 43 ambaixadors i més de dos-cents periodistes. El cromosoma sexual masculí dona noves claus de la barreja entre neandertals i sàpiens. Un fòssil robat al Pirineu revela una nova espècie de cocodril de fa 70 milions d'anys. Troben les restes d'un gran banquet ritual de l'època ibera a la Llacuna. Les excavacions arqueològiques al fortí del Castellar de la Llacuna han posat al descobert una sitja del segle III aC, amb un dipòsit votiu on hi havia les restes d'un gran banquet festiu Una àmfora de vi ibera, un decantador, gerres, vasos i vasets són alguns dels elements que s'han trobat.

Troben les restes d'un gran banquet ritual de l'època ibera a la Llacuna

L'objecte més interessant és una vaixella. Mireia Sabaté, codirectora de les excavacions del Castellar, explica que són d'importació italiana, de la Campània, al centre d'Itàlia. Explica que són els plats i la vaixella de luxe que van fer servir durant la celebració i que després van llençar a la sitja. "Això denota la riquesa de la gent que va participar en aquesta celebració. " L’ADN d’origen neandertal pot fer augmentar els riscos de la covid-19. Troben una sandàlia del segle VI ben conservada al jaciment romà de Vilauba. El pou de la vila romana de Vilauba, al municipi de Camós, al sud del Pla de l'Estany, ha resultat ser un niu de petits tresors, que a més s'han trobat en molt bones condicions per les qualitats del sòl.

Troben una sandàlia del segle VI ben conservada al jaciment romà de Vilauba

Entre les moltes peces de cuir que hi han aparegut, hi ha una sandàlia sencera, de mitja canya, ben cosida i que es lligava amb cordons i corretges. Entre les restes de fusta, una pinta de boix, un tros que formava part d'una roda o una pala segurament per fer pa. També peces de ceràmica de luxe, gravades amb el nom, que expliquen com vivia la família que ocupava la vil·la al segle VI.

I un gran repertori de llavors, com explica Pere Castanyer, director de les excavacions. Historia de la Grecia antigua. HISTORIA COMPLETA DE ROMA, MONARQUÍA, REPÚBLICA, IMPERIO. 8 días que marcaron la historia de Roma 1/8: La rebelión de Espartaco - Documental. Construir lo imposible - Roma (primera parte) Retos en la Red. Map of Greek Mythology on Behance. Les sandàlies romanes: "objecte identificador" del seu propietari.

Quan ja comença a acostar-se la primavera, una nova exposició sobre calçat antic que es fa al Museu Pitti de Florència vol recordar la varietat de sandàlies que utilitzaven a l'antiga Roma.

Les sandàlies romanes: "objecte identificador" del seu propietari

Els clàssics sempre han estat un mirall per a la moda actual més puntera. En aquesta original mostra es poden contemplar de les sandàlies més senzilles a les més elegants i sofisticades que lluïen els peus dels antics romans. Historia de Roma _ República e Imperio - Mary Beard - Cambridge Univ. 01. La cova de la Foradada de Calafell canvia la història dels neandertals a la Península. Mitos y leyendas - Dioses y héroes en la mitología griega, Mitos y leyendas - RTVE.es.

Aconsegueixen reproduir la veu d'una mòmia de fa més de 3.000 anys. Han passat més de 3.000 anys, però Nesyamun, una dona que va viure durant el regnat de Ramsés XI, ha tornat a parlar.

Aconsegueixen reproduir la veu d'una mòmia de fa més de 3.000 anys

Ho han aconseguit investigadors britànics que expliquen com ho han fet a la revista "Scientific Reports". Nesyamun no ha fet cap discurs. Ni tan sols ha dit una frase o una paraula, sinó una simple vocal. Però el fet de sentir la veu que devia tenir algú que va viure fa més de 30 segles ja és prou impressionant. Ho ha aconseguit un equip encapçalat per D. Ancient Rome 101. Descobert el primer santuari paleolític de Catalunya de fa 15.000 anys. Poc després dels forts aiguats del mes d'octubre de l'any passat, Josep Maria Vergès, arqueòleg de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), es va decidir a investigar la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí. Ingeniería romana - Las ciudades I.

Indonesia: Descubierta la obra de arte más antigua. En diciembre de 2017, un hombre llamado Pak Hamrullah descubrió la entrada a una cueva desconocida en un acantilado de la isla de Célebes (Sulawesi, en lengua vernácula), en Indonesia. Trepó por una higuera hasta alcanzarla y al llegar al fondo apareció ante sus ojos una escena de caza pintada en un lienzo de roca de más de cuatro metros de largo. Tras dos años de estudios, el equipo de arqueólogos que acompañaba ese día a Hamrullah asegura que esta es la obra de arte figurativo más antigua del mundo.

La representación más antigua La escena muestra ocho figuras humanas, aparentemente teriántropos, cazando. Horrible Histories Rotten Romans HHTV News Bob Hale's Roman Report crazy Caligula speechwriter. Juego de La prehistoria (II) Infografías de Grecia y Roma. ¡Decora tu clase de Latín, Griego y Cultura Clásica! – Profesor Plans. ¡Una vida docente que compartir con el mundo! Por petición popular en mi cuenta de Instagram, Grecia y Roma @greciayroma, les comparto en primer lugar cómo encontrar imágenes de calidad en Google. Es sencillo. Tras eso, hay que buscar por palabras clave en diferentes idiomas, según lo que estemos buscando. Me parece muy ameno, ilustrativo y educativo mostrar los mejores pósteres o afiches para nuestras clases de Cultura Clásica, Latín o Griego. E incluso para la de Historia o Literatura. Veamos, pues, un breve ejemplo de cómo encontrar verdaderas delicias que ya otros profesores, ilustradores o peritos del diseño han confeccionado (probablemente encontremos alguna errata, error o imprecisión propia, en muchos casos, de todo lo que resulta un esquema o resumen).

Ahora voy a mostrar con su enlace fuente y creador (si está indicado) cada una de las infografías en español, inglés, catalán, latín y griego que he encontrado por la web. Un "Google maps" del Imperio romano. Walter Scheidel, profesor de Cultura Clásica, y Elijah Meeks, especialista en Humanidades, dos profesores de la Universidad de Stanford, se plantearon crear una plataforma que recrease fielmente el modo en que los antiguos romanos percibían el tiempo y las distancias, y calcular al detalle, como si de un Google maps de la antigüedad se tratara, cómo sería un viaje de la época.

Orbis, que es como han llamado a este atlas multimedia, está ambientado en el año 200 de nuestra era, el momento en que el poder de Roma se hallaba en su máximo apogeo y el Imperio había alcanzado su mayor extensión territorial, que abarcaba tres continentes. La plataforma, que recrea digitalmente y de forma interactiva el sistema de transporte romano, contiene los datos de 751 lugares, casi todos ciudades y villas, pero también 268 puertos, los principales ríos navegables y numerosas rutas marítimas.

Geografia e Historia - 1 Eso - Santillana - Vol1

Un crani de fa 3,8 milions d'anys aporta noves dades sobre l'arbre genealògic dels humans. El crani d'un homínid que va viure fa 3,8 milions d'anys dona noves claus sobre l'evolució. El crani, gairebé complet, pertanyia a un Australopithecus anamesis, l'espècie d'homínid més antiga. La troballa i la seva descripció apareixen en dos articles a la revista "Nature". En el primer es descriu el fòssil. El sueño de la arqueología estaba en Sevilla: una cámara funeraria romana intacta. 30/08/2019 08:26 - Actualizado: 30/08/2019 08:27 Un proyecto de obras promovido en una vivienda particular de Carmona (Sevilla) ha propiciado el descubrimiento de un mausoleo construido bajo tierra —que consta de un pozo de acceso y una cámara funeraria— cuyo origen se remontaría a finales del siglo primero antes de Cristo o a principios de la siguiente centuria, con la particularidad de que este recinto legado de la antigua Carmo romana se encuentra "completamente intacto", según informa el ayuntamiento de la localidad hispalense.

Fan obres de rehabilitació al jardí de casa i hi troben un mausoleu d'època romana. Mosse Claude - Historia De Una Democracia Atenas by David Herrera. Treball per projectes 'La prehistòria' by belindasiles. 324.cat sur Twitter : "Durant el segon mil·lenni aC, els murals blaus i vermells eren un tret característic dels palaus de l'Antic Orient Mitjà, però rares vegades se’n troben de conservats. Descobrir-ne al palau de Kemune i en bon estat “és una sensació. Descobreixen un assassinat prehistòric estudiant un crani de fa 33.000 anys. El primer "Homo sapiens" europeu és molt més antic del que es creia: 210.000 anys. Egipte mostra els sarcòfags descoberts a Dahsur i obre dues piràmides al públic. Egipte ha obert aquest cap de setmana dues antigues piràmides al sud del Caire de fa 4.600 anys.

Els arqueòlegs han aprofitat per presentar una col·lecció de sarcòfags, alguns amb mòmies, que s'han trobat recentment a la mateixa zona, a Dahsur. Descoberta a Badalona una vil·la romana des d'on s'exportava vi a tot l'imperi. Desenterren un fèmur de dinosaure de 2 metres al jaciment d'Angeac-Charente, França. Destripando la Historia. Carahunge, construït fa 5.500 anys a Armènia: observatori astronòmic o mausoleu?

Los arqueólogos preparan el rescate de una barca fenicia hundida en Murcia. Nuevos descubrimientos en las ruinas de la mítica Troya. Científicos detectan 'tinta invisible' en un antiguo papiro egipcio. Arqueología en mi jardín: La entrada al anfiteatro Flavio. Los números sobre las arcadas. El destino de Roma, un proyecto gamificado para descubrir Roma. @middle_teacher_syndrome. Sorpresa a la Domus Aurea, el palau de Neró a Roma: descobreixen una nova sala. Los Romanos y su Imperio - Trevor Cairns. Històries olímpiques (3): Les proves del programa olímpic. ¡Desenterrando el Pasado!....Taller de Arqueología. Ingeniería romana - Documental. Tras las huellas de nuestros orígenes. EDILICIA ROMANA at DuckDuckGo.

Los romanos y su imperio - Trevor Cairns. La alimentación en el Imperio Romano - historia de la alimentación. La població masculina de la Península va ser substituïda gairebé del tot fa 4.000 anys. El tresor de l'iber - Poblat iber d'Ullastret - El lloc dels fets. Ibers: no hi ha qui els entengui - Quèquicom. 1º ESO: UNIDAD 10 (GRECIA) Pandora. ARQUEOLOGÍA EXPERIMENTAL. EXPERIMENTACIÓN METALÚRGICA. Historia 39 by Mario Alfonso Cabeza. National geographic history roma july 2015 usa by Grupo de Estudos e Pesquisas Boiadeiro Rei. L'ANTIC EGIPTE: Faraons. Ciències Socials a 1r d'ESO. Historia Universal- Edad Antigua- Grecia y Próximo Oriente. Faraones y Piramides T Allan Col a Traves Del Tiempo Plesa 1978. Roma y Los Romanos H Ameri Serie a Traves Del Tiempo Plesa 1977. Duby Historia de La Vida Privada Tomo 1 Taurus 1987. How A Mysterious, Ancient Roman Monument Was Built (Amazing Stop-Motion) Ingeniería Romana - Web oficial.

El mapa de les Grans Civilitzacions. Symbols and Their Meanings - Mythology and Gods - Mythical Creatures. Tabula Imperii Romani - Forma Orbis Romani. Troben l'embarcació intacta més antiga del món al mar Negre. 1º ESO. Sota terra - TV3 - Sota terra - Coves del Toll: Hienes, ossos i neandertals. 340 - L'oci a l'antiga Roma. PC N Polis 1 Catalunya. Como vivían los romanos 1. Roma, un imperio sin límites con Mary Beard 1/4 - Documental. Dioses de la mitología griega y romana. IPHES - Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Historia 1 by bdomingu. Ciències Socials, cultura i valors ètics, 1r d'ESO.

Ciències Socials: TEMA 9: LA PREHISTÒRIA (1r. d'ESO) Ciències Socials: TEMA 2: LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA (1r. d'ESO)