background preloader

Pedagogisk utvecklare av digitalt lärande

Facebook Twitter

Snart dags för att flyga på egen hand...
Nu börjar jag samla på mig material och inspiration inför mitt nya uppdrag.
Pirrigt. Spännande. Vemodigt.

Alle Fonti – Mot strömmen – till källan. Printables.se. Alfabetisk lista över alla kurser. Skolledare i en digitaliserad värld – Att leda lärande. 12 nya begrepp inom Educational Technology #EdTech. Utbildningsvärlden är mitt i en digital omställning (som så många andra branscher) och nu börjar det gå riktigt snabbt.

12 nya begrepp inom Educational Technology #EdTech

Det finns många nya begrepp och flera ny pedagogiska koncept att hålla reda på. Det är helt klart att utbildning och teknik skapar nya möjligheter, både för att dela och ta till sig kunskap och för nya affärsmodeller. Här har vi samlat 12 nya begrepp med tillhörande videos som gör att du kommer in i matchen. 1. Edtech 2. 3. 4. 6. 7. 8. 9. 10. 12. Källa: Educatorstechnology.com Läs mer: Edtech förändrar världen men Sverige har inte fattat det än - Breakit. För några veckor skrev jag en debattartikel till SVT Opinion om att vi borde lägga ner all barnuppfostran.

Edtech förändrar världen men Sverige har inte fattat det än - Breakit

Delar av artikeln redigerades bort eftersom det ansågs vara “reklam”. Jag fick inte berätta om Katarina Gospics och min egen podd som vi hittills inte tjänat en enda krona på, jag fick inte skriva om Alex&Sigges fantastiska podcast och jag fick inte skriva om Schoolido. Det gick däremot utmärkt att skriva om och länka till Ted Talks. Av detta kan vi lära oss att det är okej att göra reklam för utländska företag i SVT: kanaler, men inte svenska.

De populäraste utländska företag som statligt styrda och finansierade SVT får och gör daglig reklam för är Instagram, Twitter och Facebook. Detta är förstås provocerande dumt, men så blir det när höga chefer är livrädda för att göra fel. Jag blev mest ledsen att texten om Schoolido censurerades eftersom poängen i min artikel om barnuppfostran försvann. Du kan lära dig via film, quiz, forum med mera. För att nå detta krävs. WHERE GOOD IDEAS COME FROM by Steven Johnson. Härryda kommun tilldelas Guldtrappan 2017 - Härryda kommun. Digital infrastruktur i världsklass Det blev startskottet på en otrolig resa, som nu prisats med utmärkelsen Guldtrappan.

Härryda kommun tilldelas Guldtrappan 2017 - Härryda kommun

Härryda kommun är inte längre bara en kommun som arbetar hårt med digitalisering – vi ligger i framkant bland alla Sveriges kommuner. En stor del i framgången har Härryda kommuns IT-avdelning, som hela tiden har stöttat den digitala satsningen och sett till att vi i dag har en digital infrastruktur i absolut världsklass. – Tittar man på de nationella strategier som Skolverket tagit fram så ligger vi väldigt bra till i Härryda kommun. Vi har exempelvis verksamhetsutvecklare på heltid i både förskola och grundskola. Förskolan sticker ut jämfört med andra kommuner En viktig del bakom juryns beslut är den digitala infrastruktur som finns i Härryda kommun, där alla våra förskolor och skolor har fiberuppkoppling och trådlösa nätverk, samt att bärbara datorer och läsplattor är en del av vardagen.

Den fysiska lärmiljöns betydelse för skolans digitalisering. 12 May, 2017 - 17:01 Tillgången till infrastruktur och teknik är sedan länge självklara punkter när skolans digitalisering diskuteras.

Den fysiska lärmiljöns betydelse för skolans digitalisering

Nu börjar även betydelsen av kompetensutveckling och strategiskt ledarskap lyftas fram. Men vi glömmer ofta en annan central faktor: Hur skolans lärmiljö utformas och fungerar. Rummets möjligheter och begränsningar Forskningen kring hur den fysiska lärmiljön påverkar den pedagogiska användningen av it och digitala medier är fortfarande ett relativt nytt område.

Det traditionella klassrummet, med kateder och svart tavla längs fram och eleverna i räta bänkrader, är en av skolans få konstanter genom åren. När klassrummet ser ut som det gör, blir det svårt att tänka om och göra nytt. Evidensbaserad design Peter Lippman, som också är arkitekt, brukar tala om att skolan borde arbeta med evidensbaserad design när lärmiljön utformas. Trygghet och variation Enligt Peter Lippman är det avgörande att skolmiljön rymmer variation och får eleverna att känna sig trygga. ”Digitaliseringen är inte något digitalt” Alla säger att skolledaren är viktig, ja helt avgörande för att digitaliseringen i skolan ska lyckas.

”Digitaliseringen är inte något digitalt”

Men hur gör man rent konkret? Det ville Malin Frykman visa och skrev därför en bok för att dela sin bild av processen. Med sig in i boken tog hon sina tidigare erfarenheter – som rektor på en en-till-en-skola, som regional skolutvecklare och som utvecklingsledare. – Digitaliseringen är inte något digitalt. Det handlar helt enkelt om att leda en förändringsprocess, inte om ett IT-projekt. När samhället blir alltmer digitalt måste skolan vara i takt med samhället. Börja arbetet med att skapa en samsyn på skolan utifrån styrdokumenten om vad som är skolans uppdrag. Så lyckas du med digitaliseringen Konkreta råd till skolledare.