Hårt jobb vårda nätrelationer. Så många som 60 procent av alla ungdomar som har tillfrågats i en ny avhandling, svarar att de ger pepp till varandra minst en gång i veckan i sociala medier som Facebook, Kik och Ask.
De får också motsvarande stöd tillbaka. En majoritet blir alltså uppmuntrade och stöttade minst en gång i veckan, tvärt emot vad mediedebatten ofta gör gällande. Bara fyra procent svarar att de blir kränkta eller att de kränker andra minst en gång i veckan. Det visar en färsk avhandling av Liselotte Eek-Karlsson som heter ”Ungas samspel i sociala medier”.
Var finns de vuxna när barnen behöver prata? Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet.
I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. Linda Skugge: Föräldrar är mesproppar. Linda Skugge.
Ibland är jag så trött på ungar att jag bara vill lämna allt. Bara dra och fuck the rest. Jag är så trött på ungar som bara gnäller, som vägrar att samarbeta, som bara strular, som bara tjatar, som bara förpestar för alla andra, som inte kan ta ett nej, som slåss och skriker och gormar. ”Sänkt gräns för abort kan leda till svårt lidande” När börjar det mänskliga livet?
Enligt Bibelns Moseböcker är det när det nyfödda barnet tar sina första andetag. Det är då barnet blir besjälat – det förses med livsanden – spiritus. Fostret är ingen person enligt den judiska skriftsamlingen Talmud. Om mammans liv är hotat så måste det prioriteras framför fostrets. ”Sänkt gräns för abort kan leda till svårt lidande” Sju anledningar att förhålla sig kritiskt till sociala medier. Ett nytt, kuriöst inslag i turerna kring årets Nobelpris i litteratur var att det startades ett ”officiellt konto” på Twitter i den förhandstippade kandidatens namn.
En viss ”Svetlana Aleksievich” berättade redan timmar före tillkännagivandet att hon var ”very happy” över att ha tilldelats litteraturpriset – ett meddelande som sedan blev Twitters näst mest spridda om litteraturpriset. Det är symptomatiskt att även dramatiken kring Nobelpriset i litteratur alltmer finner olika former på sociala medier, under en vecka som i övrigt har präglats av flera nyheter om utvecklingen på den fronten: från Facebooks försök med sex nya gilla-symboler till ny statistik från Internetstiftelsen som visar att hela 70 procent av svenska internetanvändare nu finns på det sociala nätverket. ”Med döttrar hade jag troligen blivit terrorist” - di.se. Hen eller den? Pronomenval med betydelse. Maj månads gästbloggare heter Benjamin Lyngfelt.
Han är professor i svenska vid Göteborgs universitet och forskar till vardags om grammatik. Här på Språkbloggen ger han idag sin syn på vårvinterns bubblare bland pronomen: hen. Månadens gästbloggare: Benjamin Lyngfelt Det lilla ordet ”hen” har varit hett omdiskuterat senaste tiden. Positiva bloggar och tidningsartiklar renderar horder av upprörda kommentarer, som i sin tur besvaras med förundrade reflexioner över hur man kan så hetsa upp sig så över ett stackars pronomen. Reaktionerna är många och påfallande känsloladdade, vilket är en tydlig indikation på att debatten handlar om mer än bara språk. Tycker träning ska vara kul - Lokaltidningen Lund. VI MÖTER/STAFFANSTORP.
Det finns många människor med en intressant bakgrund eller med en eldsjäls brinnande engagemang. Nu inleder Lokaltidningen en ny artikelserie där vi träffar lokala profiler från Staffanstorps kommun. Fredrik Backman. Söderbröder – ända in i döden. Trots att jag aldrig träffat Oscar Lott tidigare vet jag vem jag ska titta efter där jag väntar utanför Globens tunnelbanestation.
Jag har nämligen sett honom på film. Tyvärr i den allra mest otäcka sortens skräckfilm, den som är hämtad direkt ur verkligheten. Det var i somras som en kort Facebook-inspelning började cirkulera i svenska supporterkretsar. Både Oscar och hans storebror Jesper Lott var välkända Hammarby-profiler, men nu utkämpade en av dem en ojämn kamp för sitt liv. Som invandrare söker jag mig till mina landsmän - Sydsvenskan. Åsikter Jag är utlänning.
Det syns kanske inte. Theodor Kallifatides om yttrandefrihetens gränser. Demokratin sticker sig sjä... Efter attackerna i Paris och Köpenhamn har rätten att kränka hyllats.
Författaren Theodor Kallifatides minns hur nazisterna delade ut flygblad med bilder av grekerna som apor under andra världskriget: ”Jag kunde inte betrakta bilderna som Gestapos yttrandefrihet. Det kan jag ännu inte.” Det sägs att det bara är människan som kan begå självmord. Det finns ett undantag: det är skorpionerna. Jag har sett dem med egna ögon i min grekiska by. Gardell: "Hur kan jag låta bli att gå sönder?" Jonas Gardell skriver om filmen som visar hur en ordningsvakt med våld trycker ner en nioårig pojke i Malmö. Min 9-åring ligger i sängen och sover med sina gosedjur trygg. Inte nedtryckt, fasthållen. Patrik Lundberg: Det är först nu som jag förstår. I dag skriver jag inte för alla. Jag skriver för dig. Du som har glömt bort sångerna. Hur en strof kunde ta dig härifrån. Inteenframling. Den lilla flickan på perrongen tittar upp mot mig, hennes stora mörkbruna ögon är vidöppna.
Hennes krulliga mörka hår står åt alla håll. Hon tar sats, tar ett djupt andetag och så säger hon: