Läsupplevelsekalendern. Här finns en julkalender med inriktning på gemensam läsupplevelse, högläsning, läsförståelse, samtal kring text och läsinlärning.
Läsupplevelsekalendern passar för förskoleklass och åk 1. Filmerna är från UR Skola. Skoldagarna 3-7 dec, 10-14 dec och 17-20 dec är UR Skolas program Lässugen i fokus.Om LässugenSexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand - utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa. Lässtunden kan börja! Övriga dagar får de elever som vill titta på Läs med sagor hemma.
Det jag också kommer uppmuntra är att de elever som ännu inte riktigt kommit igång med läsningen repeterar de avsnitt av Livet i Bokstavslandet och bokstäver vi gått igenom hittills. Om Livet i Bokstavslandet Säsong 1. En större bild av kalendern: Läsförståelsekalendern (klicka här) Lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC! Lär dig alfabetet ända in i ryggmärgen när du leker med vårt rörelse-ABC, som såklart är helt gratis att ladda ner. Klicka på var och en av bilderna för att komma till respektive sida med en nedladdningsbar bild. Skriv antingen ut alfabetet i A3- eller A4-storlek och häng upp det på väggen eller minska fomatet på utskriften, så att du får små, små kort som barnen kan dra och leka med. Lek och lär dig alfabetet med vårt rörelse-ABC! Ett sista ryck med tips på sommarläsning! Inte många dagar kvar!
Letar du idéer till att locka dina elever att läsa under sommarledigeten så hittar du sådana på flera ställen. LegiLexi har lagt upp nya utmaningar till oss alla. Besök Här får du bland annat boktips. Under fliken Sommarlov hittar du intressanta läsning om sommarslovstappet. Besöker du fliken Fun Facts så får du som rubriken anger en mängd fakta om exempelvis hur många böcker som lästs, hur många klasser som deltagit och vad som angetts som bästa boken. Du bjuds på lite fakta kring läsning. Sommarlov – läslust eller färdighetsförlust? Du kan också ta del av de boktips som sju barn- och ungdomsbloggare fick när de ställde frågan till barn och ungdomar. Så har vi sist men inte minst den lista för sommarläsning som mina kollegor bibliotekarierna Clarisa, Anja och Ingalill på Medioteket, Utbildningsförvaltningen, har tagit fram.
Referenser: Cirkbibl läslista: här som pdf – ladda ner och sprid: Sommarläsning 2018. Hur utvecklar vi elevernas läsförståelse? I mitt förra inlägg skrev jag om de val vi gör av litteratur för vår undervisning och jag problematiserade valen som ofta tenderar att utgå från förutbestämda inköp eller kanske till och med handledningar och inte ligger i linje med vårt huvudupdrag i att utveckla intresset i att läsa och skriva.
Senast ikväll pratade Martin Ingvar i Aktuellt om den bristfälliga läsundervisningen i skolan. Om vi ska utveckla elevernas läsförståelse måste vi börja med att skapa intresse för läsningen och vi måste därför utgå från där eleverna befinner sig och inte efter de val som någon annan gjort utifrån sin elevgrupp. Jag ska nedan visa i hur vi ofta tenderar att tolka läsundervisningen och missar att utveckla en djupläsning som leder till en reflekterande och tänkande läsart. I det centrala innehållet i svenska står det så här om själva läsundervisningen: I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Om läs- och skrivinlärning. Strategier för läsförståelse: Introduktion - UR Skola.
Synonymer sa hon. Begrepp är en del av The Big Five.
Inom svenskämnet innebär det bland annat alla grammatiska uttryck, men det handlar också om att prata om synonymer. Samtidigt som vi vill att eleverna ska variera sitt språk genom att t.ex. använda synonymer så är det inte alltid helt enkelt att få till det där. Ordet sa är kanske det som oftast förekommer och som samtidigt verkar vara svårt att byta ut. (Det innebär inte alltid att ordet ska bytas ut, ibland har det definitivt sin givna plats i en text.)
Att stärka ordförrådet kan man givetvis göra genom läsning, men jag tror på att samtidigt aktivt arbeta med synonymer. Fragor till boksamtal. Läsfixarna i alla ämnen. Vi jobbar med strategier. Dagen idag fylldes av läsfixarna.
Vi pratar om att använda oss av strategier och läsfixarna synliggör strategier på ett bra sätt. Men de behöver inte ”bara” användas vid läsning! Vi började dagen med att jag läste högt nästa kapitel i vår högläsningsbok Pippi Långstrump. Dagen kapitel heter Pippi är sakletare och hamnar i slagsmål. Under tiden som jag läser vill jag att barnen försöker se inre bilder av hur det skulle kunna se ut när Pippi är sakletare och annat som händer i kapitlet. När jag läst klart tränar vi på att ”dra kopplingar” mha olika frågeställningar som jag ställer. Den här gången ville jag att de skulle fundera kring när man får ta något som man hittar och när man inte får det. Nästa lektion var matte. Språk-, läs- och skrivutvecklande arbete med stöd av alternativa digi…
Hjärtat hos @frksarapersson. Textsamtal & bildpromenader – Anne-Marie Körling – Bok. Texter och bilder finns överallt i undervisningen är de i centrum.
Skönlitteratur och faktatexter, konstverk och dokumentära bilder bjuder in till oväntade upptäckter och fördjupade samtal. Kan ett hav ligga i en sjö? Växer makaroner på träd? Varför är det synd om Haparanda? Kan det regna jordgubbar från himlen? Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och Sveriges läsambassadör 2015-2017. Innehåll Förord Inledning. "Du kan förändra ditt barns liv"