Belangen en angsten van Hogescholen. Docent spreekt openlijk over diploma procedure. Hbo-docent houdt niet van zelfkritiek. Door Suzanne van den Eynden, gepubliceerd op in NRC Next op woensdag 15 juni 2011 Studenten van tegenwoordig hebben het zwaar.
Ze moeten sneller afstuderen, rondkomen van een schijntje per maand, met de boete voor langstudeerders als zwaard van Damocles boven hun hoofd. Velen moeten bovendien hun tenen lopen om de propedeuse-eis van 45 van de 60 studiepunten te halen. Iedereen verwacht de Accreditatie. Onlangs ontving ik per mail een intrigerend verzoek van mijn managementteam.
Of mijn collega’s en ik namen wilden doorgeven van vlotte, slimme en spraakzame studenten met goede studieresultaten. Bedoeling: dat zij optreden tijdens het bezoek aan onze school van de Spaanse Inquisitie - pardon: de Accreditatiecommissie –begin komend schooljaar Nu ken ik gelukkig nogal wat van zulke studenten. Het einde van de column. Dit wordt mijn laatste column voor Humedia.
Na mijn vorige stuk,‘Iedereen verwacht de accreditatie’, is me duidelijk geworden dat níet iedereen zat te wachten op het verhaal dat ik vertelde. Twee dagen na de publicatie ervan op 7 juni jl., werd ik uitgenodigd voor een gesprek met mijn management. Dat dit not amused was, mag een understatement heten. Wytze Koopal: RT @ArjanDasselaar: Remco... 'Onderwijs Moet Geen Ratrace Zijn' Doekleterpstra: Nieuwjaarsbijeenkomst hbo-... Talents eXceL: helaas herkenbaar heel #hb... Hessel Visser: Stel hogere eisen aan doce... Boris van der Ham: Onder druk beleid stas. Zi... Marca Wolfensberger: Leren Excelleren. Excellen... Studentendecaan: Wat heb je nodig om bijvoo...
Blogpost over manager in het onderwijs. S P: #SP Schaalverkleining nood... Het artikel met bij behorende Facebook pagina. Het gevoel onder studenten... De betreffende post. Duidt erg op het gevoel onder studenten: 'Falen' in je studie wordt bestraft. Documantaires over jongeren vandaag de dag... Jongeren met quarterlife-crisis in VPRO Thema: De BV Ik. Status , netwerken en ongegeneerd carrière maken, het imago van de twintigers van nu.
Zo nodig op pumps of in pak. De vroege burn-out van de opgebrande twintiger. “Een ouwewijvenziekte op je 20ste”, is de kop boven een uitgebreid artikel in het Volkskrant Magazine dit weekend.
De krant signaleert steeds meer jonge werknemers die al als twintiger tegen een burn-out aanlopen. Het Volkskrant Magazine pakt elk weekend uit met veel relatie- en ander leed onder zijn hoogopgeleide doelgroep. Oververmoeidheid, extreme stress, paniekaanvallen Deze keer schrijft het Magazine over vroege burn-outs. Alles wat we wilden trailer. VPRO Thema: De BV IK. Radboud Universiteit wil labiele student in de gaten houden. Eind vorig jaar pleegden twee studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen zelfmoord.
Volgens de directeur studentenzaken Wim Brand van de universiteit zorgt stress rond de studie, zoals het bindend studieadvies, voor een toenemende druk op studenten. Er moet een daarom een richtlijn komen om zulke gevallen zoveel mogelijk te voorkomen. “Zeker als bijzondere universiteit hebben we in deze situatie de taak om zorgwekkend gedrag onder studenten in de gaten te houden en daarop te anticiperen”, zegt Brand. De vraag is natuurlijk: in hoeverre kunnen medewerkers en medestudenten ‘zorgwekkend gedrag in de gaten houden’? Studentenpsycholoog populair... De mooiste tijd van je leven? Quote:Op dinsdag 6 september 2011 @ 16:43 schreef HansvD het volgende:Als de studiedruk zo hoog is dat je niets anders meer kunt doen dan studeren heb je een verkeerde studie gekozen.
Ben ik het niet helemaal mee eens. Er zijn genoeg technische studies waarbij je bijna de hele dag les hebt en waarbij je bij thuiskomst geregeld nog het één en ander moet voorbereiden/doen. Marianne Notschaele: Steeds meer jongeren naar... Uithofdebat: kwaliteit zonder vals spelen. Druk op studenten neem toe door maatregelen Zijlstra. Utrecht, 31 oktober 2011 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) pleit voor een grondige aanpak van fraude en de oorzaken van fraude.
Belangrijkste oorzaak is de zwaardere studielast en de grotere financiële druk op studenten, zo blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse universiteitsblad Vox. Het huidige regeringsbeleid, gericht op studierendement, vergroot deze druk. Staatssecretaris voor Hoger Onderwijs, Halbe Zijlstra wil de komende maanden extra maatregelen invoeren die de financiële druk op studenten nog verder opvoert. Examinatoren verwachten dat de stijgende trend van fraude doorzet nu het Bindend Studie Advies breder wordt ingezet en de langstudeerboete is ingevoerd. Student = Elite. Het kabinet heeft plannen om de studiefinanciering en de ov-chipkaart af te schaffen.
Studeren wordt weer iets voor de elite, vreest Pascal ten Have, voorzitter van de LSVB. Wat zijn de gevolgen voor studenten? “De regering kan niks dommers doen dan deze voorzieningen afschaffen. Alle ‘arme’ studenten worden gedemotiveerd om te gaan studeren, op deze manier gaat alleen de elite nog studeren. Een reactie die dat idee kan bevestigen... Kritische blogpost over het HBO en het competentiegericht onderwijs. Opnieuw gedonder in het hbo.
Was vroeger alles beter? Het onderwijs in ieder geval wel. Dit weekend werden we getrakteerd op het zoveelste schandaal in onderwijsland. Na de eerdere affaire rond Hogeschool Inholland, geleid door VVD-politicus Geert Dales, gaat het nu over massale diploma-fraude bij de Hogeschool van Amsterdam, tegenwoordig geleid door PvdA-politica Jet Bussemaker (Wat doen die uitgerangeerde politici toch op dit soort posten?). Competentiegericht leren. Competentiegericht leren of competentiegericht onderwijs is gericht op het bijbrengen van competenties die aansluiten bij de beroepspraktijk. Deze vorm van onderwijs wordt in Nederland vooral geschikt geacht voor volwasseneneducatie en beroepsonderwijs.
Competenties[bewerken] Achtergrond[bewerken] Waarom competentiegericht onderwijs mogelijk niet zou werken. Jolles, hoogleraar hersenen, gedrag en educatie aan de VU, legt uit waarom het competentiegericht onderwijs niet kan werken. „De vaardigheid in het plannen is bij de meeste studenten nog onvoldoende ontwikkeld. Zij hebben nog totaal geen overzicht over de leerstof en zien niet wat het belang ervan is. Ook naar jezelf kijken en evalueren is voor veel studenten te hoog gegrepen. De prefrontale schors van veel jongeren, waar dit soort hersenactiviteit plaatsvindt, is tussen 17 en 22 jaar nog aan een laatste rijpingsfase bezig. De omgeving, dus de docent, heeft een zeer belangrijke taak in het begeleiden daarvan. Ook fraude op universiteiten...
Voorbeeld. Video n.a.v. debat over studiefraude. Waar ligt verantwoordelijkheid? Windesheim. Snelle beslissingen in situatie... Ervaring van student. Het nieuws dat journalistiek op Windesheim echt super slecht is, heeft nu eindelijk een commissie in Den Haag bereikt, waardoor dit nu echt nieuws is en op NU.nl staat, enzo.