Stödstrukturer med bildstöd – ett bra stöd med många olika syften. Jag fortsätter min inläggsserie om bildstöd inom skolan genom att skriva om ett av mina absoluta favoritämnen – stödstrukturer.
(I slutet av det här inlägget kommer du att hitta länkar till tidigare inlägg.) I tidigare arbete, och privat, har jag träffat på många vuxna personer som upplever olika typer av svårigheter med studier och framförallt med att ta till sig och själva producera texter. Gemensamt för dessa är ofta att de saknar strategier och verktyg för att ta sig an en uppgift (t.ex. att läsa eller skriva en lite svårare text). De vet inte hur de ska lägga upp sitt arbete och vilka knep att ta till om de fastnar längs vägen.
En typisk strategi som jag träffat många som använder sig av för att ta till sig innehållet i en text (t.ex. läsa in litteratur inför en tenta) är att börja läsa där texten börjar och läsa ”rakt upp och ner” tills texten är slut. Det finns många olika typer av stödstrukturer och många olika syften med att använda sig av dessa. Vad ska jag göra? Bokrecension. ARASAAC: Aragonese Portal of Augmentative and Alternative Communication. Skapa struktur i klassrummet. SVAR: När vi inte har kontroll blir vi stressade.
Jag tror, utan att veta hur din klass är, att du behöver skapa en struktur i ditt klassrum som ger dig kontrollen tillbaka. Förmodligen har du elever i klassrummet som inte vet vad som ska hända, vad som förväntas av dem och vad som är syftet. Då kan struktur, visuell kommunikation och rutiner hjälpa. En bra start är att fundera över hur man startar och avslutar lektionen med eleverna i klassrummet. Det kan vara bra att skapa en rutin för de dessa två återkommande moment, då känner eleverna igen sig och följer lättare. Det hjälper elever som har ett svagt arbetsminne att bygga en struktur. Skala energinivån Ofta kommer eleverna med både känslor och händelser i bagaget in på dagens första lektion eller efter raster. Vårt mål i skolan är att eleverna ska vara så självständiga som möjligt. Sju viktiga frågor Alla hjälpmedel som talar om svaren på frågorna När? Oro hos elever kan också bero på att de har svårt med tidsuppfattningen.
Aktivitetsbilder. Appar för elever i behov av särskilt stöd. Skoldatatek Helsingborg. Spatial träning » Svärds matte. Jag har ett specialprojekt, som pågått i mer än tio år, som jag kallar ”Du och rummet” Jag har funderat en hel del kring barnets spatiala förmåga och hur denna förmåga avspeglas i hur barnet arbetar med matematik.
När vi arbetar med andra områden i matematiken, så följer vi många gånger utstakade vägar. Men hur får man in träning av spatiala färdigheter? Hur ska man tänka kring tidsperspektiv, hur hänger övningarna ihop med övrig matematik. Det är helt klart att man behöver inre bilder för att kunna förstå exempelvis enheter.
För små barn (lågstadiebarn är små) räcker inte pappersbilder eller en skärm att titta på, utan de behöver uppleva med sin kropp när de matar in data av spatial karaktär. Jag har försökt hitta ett smidigt sätt att arbeta med spatial träning, som är integrerat i den vanliga undervisningen. Yta och omkrets, olika perspektiv, symmetri, mönster, tänk 3D, ”på väg in i algebra” Åtgärds- och anpassningsbank - Umeå. Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se. Nu har nog de sista tonerna av Idas sommarvisa tystnat på skolor runt om och sommarledighet börjar närma sig med stormsteg.
Jag har gjort ett schema med olika sommaraktiviteter så att ni inte tappar styrseln när skolans struktur och rutiner tar en paus. Jag vill också passa på att tacka alla läsare som vill följa vår skollogopedblogg och önska er en riktigt skön sommar. Det är väldigt kul att ni är så många som kikar in här! Inför sommaren vill jag passa på att tipsa om sidan bildstod.se där du enkelt kan skapa material med bildstöd för många olika syften. Det är gratis och allt du behöver göra är att registrera ett konto och sen är du redo att sätta igång. En fiffig sak med sidan är att du kommer åt dina filer genom att logga in via internet så de är tillgängliga från olika datorer.
Självklart kan du göra schemabilder med bildstöd Du kan göra färdiga dag-för-dag-bildscheman. Förberedelse inför, under (och efter) en aktivitet.