Veckans grej of the day – Carl Philip och Sofia gifter sig. 12 Amazing women who totally rocked at Science. 11 viktiga kvinnor som glöms bort i historieböckerna. Det omnämns fler nazister än kvinnor i svenska historieböcker.
Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Därför har Aftonbladet valt att lista 11 kvinnor som nästan alltid lämnas ute ur historieskrivningen i svenska skolor. 1. Maria Sofia de la Gardie (1627-1694) Grevinna som var överhovmästarinna under drottning Kristina och som brukar kallas Sveriges första kvinnliga storföretagare. 2. En av grundarna till staten Israel, en händelse samtliga läroböcker tar upp. 3. En av den svenska feminismens största förgrundsfigurer på 1800-talet som också inspirerade andra långt in på 1900-talet. 4.
Första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademien, även om hon själv aldrig deltog på några sammanträden då akademien ansåg att kvinnorna skulle hålla sig till att forska om saker som gjorde nytta i hemmet. 5. Anses som en av grundarna till den socialistiska feminismen. 6. 7. Så har vi sovit genom seklerna. En säng är inte vilken möbel som helst.
Till att börja med är sängen den plats där vi tillbringar i snitt en tredjedel av våra liv, oftast i sovande tillstånd. Den är också arenan för ett antal av tillvarons mest omvälvande tilldragelser: avlande, födelse och död. En individ kan alltså uppleva allt detta i en och samma möbel, även om det numera hör till sällsyntheterna i vår kultur, där åtminstone två av ovan nämnda aktiviteter för det mesta äger rum i för ändamålet avsedda landstingssängar. En säng kan också enkelt beskrivas som en horisontell yta, upphöjd över golvet. För att sova tryggt behöver vi höja oss över den nivå där golvdrag och diverse mer eller mindre domesticerade husdjur befinner (eller befunnit) sig, något som omvittnas av såväl de egyptiska faraonernas höga trappstegsförsedda sängar som av enkla väggfasta bäddbänkar i afrikanska och nordamerikanska lerhyddor.
Bland allmogen fanns från början inga särskilda sovrum. Bruket att umgås i sovrummet varade hela 1700-talet. Fågelås skola i Gate. Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi?
05/02 Alla hjärtans dag 04/02 Mount Everest 03/02 Papperstillverkning 02/02 Walt Disney 27/01 Förintelsedagen, artikel från DN 21/01 Nationella kramdagen 20/01 Alpackor 16/01 Bordsskick 15/01 IS / ISIS / Daesh 13/01 My little pony. Grej of the day. En bok, en författare: Berömda sista ord. Historia – kvinnor som gjort avtryck. Blixtlås. Ett blixtlås eller en dragkedja är ett slags låsanordning för främst kläder, skor och väskor.
Ett blixtlås består av en löpare som dras mellan två rader av häktor: när den dras åt ena hållet låses de två radernas häktor i varandra, och när den dras åt andra hållet lösgörs de från varandra. Materialet var tidigare uteslutande metall, men numera görs blixtlås även i plast. Världens största tillverkare är idag japanska YKK. Historia[redigera | redigera wikitext] Det första blixtlåset patenterades redan 1851 av den amerikanske symaskinskonstruktören Elias Howe. I de första blixtlåsen syddes häktorna fast i tyget för hand, en i taget. 3. löpare 4. dragtapp 6. häktor 7 & 11. föreningspunkt Konstruktion[redigera | redigera wikitext] Blixtlås tillverkas numera ofta av både plast och metall. Oftast har blixtlås en definierad startpunkt och en slutpunkt, men det finns även blixtlås som kan öppnas och låsas från två håll.
Synonym[redigera | redigera wikitext] Källor[redigera | redigera wikitext] Carl von Linné. Namn[redigera | redigera wikitext] Linné föddes i en tid då det var förhållandevis ovanligt att ha efternamn.
Fadern hette ursprungligen Nils Ingemarsson, där Ingemarsson var en patronym och inte något släktnamn. Då denne blev student i Lund skapade han ett släktnamn, inspirerat av den stora lind som växte på hemgården i Jonsboda, i Vittaryds socken i Småland. Han latiniserade ordet "lind" till Linnæus. Carl von Linnés svenska namn var därmed Carl Nilsson Linnæus. Biografi[redigera | redigera wikitext] Ingvar Kamprad. Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926 i Pjätteryd[3][4] i Kronobergs län, är en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea.
Han är bosatt på en gård utanför Liatorp i Älmhults kommun.[5] Kamprad startade IKEA 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Ikea ägs formellt av en stiftelse med säte i Nederländerna. I realiteten är Inter Ikea koncernens maktbolag. Inter Ikea äger alla rättigheter, som är kopplade till varumärket. Skiftnyckel. En skiftnyckel är en ställbar skruvnyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud.
Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek. I många europeiska länder, till exempel Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, kallas skiftnyckeln för "engelsk nyckel" eftersom den uppfanns 1842 av den engelske ingenjören Richard Clyburn. På exempelvis danska och ryska kallas skiftnyckeln svensknøgle respektive sjvedik, det vill säga svensknyckel respektive den lille svensken eftersom svensken Johan Petter Johansson fick patent på en modifiering av skiftnyckeln 1891.
Ett vanligt problem med skiftnyckeln är att det kan uppstå glapp i själva huvudet. Då riskerar man att göra skruvskallen rund. Gustav Vasa. Gustav Vasa eller Gustav I[1], född cirka 1496, död 29 september 1560[2], var kung av Sverige 1523–1560 och riksföreståndare 1521–1523, under det pågående befrielsekriget.
Hans makttillträde, inlett som ett uppror mot unionskungen Kristian II efter Stockholms blodbad innebar slutet för Kalmarunionen. 7 svenska utvandrare som gjort avtryck i USA.