Analysmall (stående format, redigerbar i Word) Ordförråd – Logoped Julia. Ordförråd, både att förstå och använda rätt ord vid rätt tillfälle, kan vara svårt om man har någon form av språklig svårighet eller befinner sig i språklig sårbarhet.
Kategorier Ordförrådet består av ord som man förstår och använder. Ordförrådet fylls på under hela livet, genom att vi pratar, lyssnar och läser. Genom att använda ett ord många gånger och i olika situationer blir det lättare att använda ordet och komma ihåg vad det betyder. Orden lagras i minnet i olika kategorier, exempel på sådana kategorier (och underkategorier) kan vara verktyg, kläder, matte, yrken, mat, möbler, djur, ord som börjar på /s/, ord som rimmar och så vidare.
Ordförrådspyramid När jag arbetar med ordförråd med skolelever brukar jag prata om ordförrådet som en pyramid för att medvetandegöra vilka typer av ord eleven behöver träna på, se bilden nedan med förklaringar av de olika nivåerna. Träna ordförråd Samla på ord och sortera dem utifrån vilken kategori de tillhör. Lycka till! Sj-ljudet. Hur ser effektiv ordförrådsundervisning ut?
Hur lär vi oss ord?
Många av oss (och många av eleverna vi möter) utvecklar ett robust och djupt ordförråd självständigt - främst genom att läsa mycket och genom att vara och verka i rika språkmiljöer. Detta är en process som ständigt pågår - enligt Carey (1978) så kan en person ha upp till 1600 ordbetydelser i olika stadier av inlärning på gång samtidigt (!). Särskilt för de elever som av olika anledningar inte får den exponering som behövs för att bygga ett djupt och flexibelt ordförråd t.ex. på grund av lässvårigheter är dock explicit undervisning i ordförråd viktigt! McKeown (2019) betonar också att detta är något som även de med gott ordförråd har nytta av - för dessa elever handlar det om att förstärka, klargöra och utöka kunskapen kring ord.
Lägg krut på rätt ord! Hur lär jag mig nya ord? – Svenska med Ylva. För dig som är lärare och vill prata ordinlärningsstrategier med dina elever och för dig som studerar svenska och vill utveckla ditt ordförråd på ett effektivare sätt har jag översatt en stor del av enkätfrågorna i Richard LaBontees avhandling Strategic Vocabulary Learning in the Swedish Second Language Context.
Du hittar dem här. Richard LaBontees syfte var bland annat att ge nybörjare nya verktyg för sin språkinlärning. Han undersöker hur språkstudenterna ser på vad det innebär att kunna ett ord och utforskar mönster i användningen av olika strategier. En stor del av avhandlingen handlar om att utveckla ”The Swedish Vocabulary Learning Strategy Survey” (SVLSS). I slutversionen finns 74 enkätfrågor som redovisas i en bilaga till avhandlingen. LaBontee säger i en intervju att han hoppas att lärare i svenska som andraspråk kommer att använda SVLSS-instrumentet.
LaBontee, R. 2019. Nation, Paul 2013. Den här bloggen handlar om svenska som andraspråk, sfi, andraspråksinlärning m.m. Vi skriver sammanfattning! Språkutvecklande övning: dictogloss. Denna övningar kan göras i vilket ämne eller ålder (de ska ha lärt sig skriva) som helst.
Den fungerar lika bra på nyanlända som på elever som talar flytande svenska. Bara att anpassa texten. Varför ska du göra den här övningen? Lässtrategier 4 x a4. In-texter - Lektionsbanken.se - Lärare inspirerar lärare. Syfte En in-text skrivs för att man ska minnas, förstå och reflektera kring ett stoff.
Detta gör att eleverna får samla sina tankar utan att behöva tänka på att någon annan ska läsa eller titta på det de skriver/ritar. En in-text skapas för elevens skull, för att kunna förbereda sig tankemässigt utifrån det språk man har, inför kommande uppgifter, till exempel samtal eller skrivuppgifter med tydligt syfte. Läraren reflekterar Skriva i alla ämnen: Undersöka och dela tankar fick mig att verkligen stanna upp och reflektera kring elevers skrivande och gav mig konkreta, användbara tips och idéer. Metod Med en grupp SVA-elever i årkurs 8 läste vi gemensamt en novell som handlar om en kille som kommer som ny elev till en klass (texten finns med i en antologi med elevskrivna texter, utgiven 2010). Natur & Kultur. Vardagsord. Undervisa nyanlända elever.
Innehåll på sidan Språkutveckling Värdegrund- utveckla ett inkluderande förhållningssätt Bygga relationer med vårdnadshavare Didaktik -framgångsrika lärare Skolbiblioteket och nyanlända Betyg och bedömning # Språkutveckling och flerspråkighet Språk och kunskapsutveckling hänger tätt ihop och därför är frågor om språk frågor för alla lärare.
Elevers språkkunskaper kan utvecklas i alla ämnen. Här finns resurser som kan vara användbara för att utveckla undervisningen. språkutvecklande undervisning. Svenska Akademien undervisar nyanlända i svenska: ”Kommer leda till bättre undervisning” Svenska Akademien uppfinner inte hjulet igen utan deras metod utgår ifrån dagens kursplan i grundskolan. – Vi bryter ner de nuvarande målen i delmål för att göra en så tydlig kursplan som möjligt anpassad till de nyanlända, säger Tomas Riad.
Och han drar ett exempel på hur det kan vara lätt att mäta hur det går för eleverna. – För att hänga med på gymnasiet måste man kunna minst 12.000 svenska ord så vi använder ”ordkort”. Säg att eleverna ska plugga in hundra kort i veckan. Vi kör prov på fredagar. Ordförråd, litteratur och uttal Det är känt sedan tidigare att om man har ett stort ordförråd klarar man sig bättre i skolan. De vill inte plocka ut någon särskild svensk författare, men när eleverna läste diktaren Gustaf Fröding blev de känslomässigt berörda och det blev en bra läsupplevelse.