Pedagog Göteborg - Pedagog Göteborg är en redaktionell webbplats för pedagoger och skolledare i Göteborgs Stad. Koda i skolan – Nytt läromedel ska få lärare att bli digitala – Kodcentrum. Nyhet 2018 implementeras regeringens beslut att införa programmering och digitalt skapande i läroplanen för grundskolan.
Beslutet kommer att påverka tusentals lärare. Därför lanseras nu Koda i skolan, ett nytt läromedel som ska göra det enkelt för lärare att komma igång med programmering. Koda i skolan har tagits fram av den ideella föreningen Kodcentrum och edtechbolaget EdQu. Micro:bit är på väg in i skolan - Väsby Lärlabb. I början av året började BBC dela ut den lilla enkla datorn micro:bit till alla brittiska elever i årskurs 7 (som motsvarar årskurs 5 i Sverige) och deras lärare.
Totalt rör det sig om ungefär en miljon enheter. Tanken är att öka intresset för teknik, programmering och digitalt skapande genom att visa hur allt fler föremål som vi använder i vardagen kan kopplas samman och styras digitalt. Micro:bit är ett mikrokontrollerkort utan eget operativsystem som är utrustat med en LED-display, två programmerbara knappar samt kompass och accelerometer.
Micro:bit är på väg in i skolan - Väsby Lärlabb. Children Make - barns skapande och barns rättigheter. 23 November, 2016 - 12:49 2014 var det 25 år sedan barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling.
Det blev startpunkten för ett samarbete mellan Svenska Institutet, Utrikesdepartementet och Interactive Institute Swedish ICT under rubriken Children Make. Tillsammans har man tagit fram ett dynamiskt koncept som visar hur man kan arbeta med barnkonventionen i praktiken. Det handlar om att ge barn tillgång till modern teknik och samtida kultur, och att låta dem vara medskapande och medbestämmande. UA Maker AcademyThe Urban Assembly Maker Academy - A Public School. Ramverk för datavetenskap i skolan – Omvärldsbloggen. I februari tog jag upp Computer Science for All – en satsning från president Obama som syftar till att göra datavetenskap till en integrerad del i den amerikanska skolan, från förskola till gymnasium.
Den digitala utvecklingen präglar redan arbetsliv och vardag och är på god väg att forma om samhället, konstaterade Obama i sitt veckotal i slutet av januari. Därför är det avgörande att alla elever lär sig att förstå hur tekniken fungerar och tränas att analysera den kritiskt. Det är lika viktigt att de ges tillfälle att använda den digitala teknikens möjligheter för att utveckla sina skapande förmågor och uttryckssätt. Launching a Makerspace: Lessons Learned From a Transformed School Library. En tvåtimmarsworkshop om MakeyMakey, Scratch och digital kompetens - Väsby Lärlabb. Friendly, helpful and intelligent.
He can sense and respond, and learns as you engage with him. Här är ett tvåtimmarsupplägg på en workshop om digital kompetens, MakeyMakey, Scratch och dilemma-samtal om digitaliseringen av samhället, ett upplägg som jag körde för Breddenskolan i Väsby. Uppdraget var att ordna en utmanande men rolig workshop innan sommarlovet för lärare och fritidspedagoger. Behind the Scenes of a Makerspace. How to transform your media centers into makerspaces. Tom Tits Experiment AB - Makerspaceutvecklare till Tom Tits Experiment. Tom Tits Experiment har röstats fram som Stockholmarnas favoritmuseum.
Vårt stora hus och vackra park är fyllda av föränderliga experiment som lär ut teknik och naturvetenskap på ett spännande, roligt och lekfullt sätt. Nu söker vi dig som kan utveckla vårt Makerspace och ge våra besökare en kreativ och lärande upplevelse. Makerspaceutvecklare på Tom Tits Experiment På Tom Tits Experiment lockar vi fram nyfikenheten och upptäckarglädjen hos våra besökare, stora som små.
Makerkultur, makerspaces och lärande – Korsvägen, Göteborgs universitet. Computer Science for All – nytt initiativ i USA. I lördags meddelade president Obama i sitt veckotal att han i sitt budgetförslag för 2017 kommer att föreslå att drygt fyra miljarder dollar ges till den treåriga satsningen Computer Science for All, som är tänkt att på allvar föra in datavetenskap – it, datalogiskt tänkande, digitalt skapande och makerkultur – i det amerikanska skolsystemet.
Detta behövs, konstaterade han, eftersom samhälle och ekonomi snabbt omvandlas i en digital riktning. Att alla förstår hur digital teknik och programmering fungerar, och kan dra nytta av detta i arbetsliv och vardag, är snart lika viktigt som att alla kan läsa, skriva och räkna, tillade Obama. I sitt sista tal om tillståndet i unionen, som han höll 13 januari, betonade Obama behovet av att alla barn och ungdomar får en praktisk och konkret undervisning i datavetenskap som gör dem redo för arbetsmarknadens villkor och behov.
Här står USA inför en rejäl utmaning. Programmering och Makerspace i skolan. Jag hade igår glädjen att få delta i en heldags workshop på Lindholmen Science Park, initierad av Carl Heath.
Workshopen syftade till att identifiera viktiga möjligheter och utmaningar samt identifiera rätt frågeställningar, för att kunna utveckla breda nationellt gångbara metoder för införande av makerspace och programmering i svensk skola. Inbjudna var en mycket spännande samling människor som med liv och lust tog sig an uppgiften att berika det blivande projektet med så många perspektiv, kunskaper och insikter som möjligt. Carl, med flera projektledare, arbetar i dagarna för brinnande livet på en ansökan till Vinnova för att kunna skapa en “testbädd” för något som först prövas i deltagande kommuner och så småningom ska kunna fungera över hela landet. Carls inledande presentation finner du här , bilden till detta inlägg kommer också från den presentationen. Ett mycket positivt klimat för nätverkande genomsyrade dagen. Makerkulturen – en viktig trend för skolan? – Omvärldsbloggen. I november tog jag upp makerkulturen och det forsknings- och utvecklingsprojekt kring FabLab@School som nu drar igång på Århus universitet och i tre kommuner på Jylland.
Eleverna ska utveckla och fördjupa sin digitala kompetens genom att få en konkret inblick i hur tekniken fungerar och vad den kan användas till. Det handlar om att ”kunna göra själv”. I John Deweys, Paulo Freires och Seymour Paperts anda vill man använda tekniken för att frigöra elevernas tänkande och för att knyta samman undervisningen med verkligheten utanför skolan.
På Novaskolen i Vejle, som är en av de tre kommuner som deltar, används FabLab@School just nu som ett sätt att visa hur den danska folkeskolereformen kan se ut i praktiken. Seven Tips for Starting a Makerspace.