background preloader

Bra tips!

Facebook Twitter

Stödstrukturer med bildstöd – ett bra stöd med många olika syften. Jag fortsätter min inläggsserie om bildstöd inom skolan genom att skriva om ett av mina absoluta favoritämnen – stödstrukturer. (I slutet av det här inlägget kommer du att hitta länkar till tidigare inlägg.) I tidigare arbete, och privat, har jag träffat på många vuxna personer som upplever olika typer av svårigheter med studier och framförallt med att ta till sig och själva producera texter. Gemensamt för dessa är ofta att de saknar strategier och verktyg för att ta sig an en uppgift (t.ex. att läsa eller skriva en lite svårare text). De vet inte hur de ska lägga upp sitt arbete och vilka knep att ta till om de fastnar längs vägen. En typisk strategi som jag träffat många som använder sig av för att ta till sig innehållet i en text (t.ex. läsa in litteratur inför en tenta) är att börja läsa där texten börjar och läsa ”rakt upp och ner” tills texten är slut.

Om detta inte ger önskat resultat (man har ändå svårt att ta till sig innehållet) så gör man kanske samma sak igen flera gånger. Headspot. Bouncy Balls - Bounce balls with your microphone! Free Kids Clip Art by Phillip Martin, Free Clip Art for Kids. Veckobok. Ett litet tips så här i uppstart av ny termin – veckobok. Det är inte helt enkelt för alla elever att lära sig veckans dagar och månaderna. Under ledigheten har jag funderat på vad det är som gör den inlärningen lite svår och hur ska jag som pedagog kunna stötta eleverna att lära sig?

Jag insåg att det inte alltid är av betydelse för eleverna att veta vilken dag eller månad det är. Det är något vi nämner på morgonen sen lämnas det ofta. Har det betydelse för eleven om det är måndag eller tisdag? Mina elever i årskurs 1 får nu en veckobok med syfte att göra veckans dagar mer levande. Eleverna har boken i sin väska och kan tillsammans med någon vuxen se vad som ska hända i veckan. Föräldrar till mina elever får veckobrev och information via mail och blogg – del av det digitala samhället. För att göra veckoboken lite mer synlig och lockande har jag använt bokpapper. Här är mallen till två av veckobokens sidor: veckobok Hör gärna av er om ni är intresserade av flerkim.sjoberg1@malmo.se. Skriv. Puffarna & Känslopåsarna. Klassrumsstrategierver2-799x1024.jpg (JPEG Image, 799 × 1024 pixels) - Scaled (97%) Klassrumsstrategier. Det finns exempel på klassrumsstrategier som andra gjort tidigare, men jag tycker att det behövs en motsvarande med lite mer färg.

Därför har jag gjort två olika layouter varav den ena i några olika färgkombinationer. Om du gillar dem får du använda dem fritt och sprida dem till kollegor. Längst ner finns samma bild på andra språk (norsk, english & suomeksi). Klicka på bilden för att öppna den i full storlek. Norsk Klikk på bildet for å åpne bildet i full størrelse English Suomeksi Lycka till! Klassrumsstrategierbruntext.jpg (JPEG Image, 2424 × 1878 pixels) - Scaled (42%) Habitat Hidden Pictures Index Exploring Nature Educational Resource. Elevledda utvecklingssamtal i förskoleklass | Fröken Karin. Vi har sedan några år tillbaka arbetat med elevledda utvecklingssamtal på Kvarnbackaskolan och arbetat fram en modell för det. Jag hade det med min förra klass från åk 1-3 och vill aldrig gå tillbaka till de traditionella samtal som jag hade innan. Med de elevledda utvecklingssamtalen blev det ett helt nytt fokus på elevens lärande än det var innan och när eleven tog över rodret över samtalet fick de en helt ny medvetenhet än det haft innan om sin egen kunskapsutveckling.

Som förberedelse har eleverna gjort en egen bedömning av vad de kan och vad de behöver lära sig i alla ämnen. Jag har arbetat mycket med bedömning i olika former innan också men inte lyckats få den effekten som jag får nu. I ju med att eleverna hade gått igenom alla ämnen och reflekterat över vad de lärt sig och vad de hade kvar att lära sig för att nå kravnivåerna så hade de med sig en ny medvetenhet in på lektionerna om vad som krävdes av dem. Dagen innan vi började med samtalen hade vi rollspel för att öva. Webbtillämpningar för lärande. Detta är en kopia av inlägget som jag har gjort idag på Läraravtryck.

Jag fortsätter med att reflektera över den digitala lärmiljön i skolan även denna vecka. Håller på med en ny inlämningsuppgift som fått mig att tänka till. Uppgiften denna gång är att titta på olika webbtillämpningar som kan vara av intresse för användning i undervisning och lärande. Vi ska sedan prova olika tillämpningar och se hur dessa kan vara intressanta utifrån ett lärandeperspektiv. Om man tittar på de rapporter som skrivs om det digitala lärandet så ser man att vi mest använder våra datorer till att skriva på och söka information med. Jag har i alla tider varit ganska snabb på att testa nya digitala verktyg när jag har hittat dem men kanske egentligen inte reflekterat över vad det egentligen gör för lärandet. En del av uppgiften består i att vi ska matcha tillämpningen mot Blooms digitala taxonomi för lärandemål och mot SAMR-modellen.

MinnasKunna hämta relevant fakta och kunskap från minnet.Kan du minns …? Tips för elever som är klara år 1.

Stjärnhjälpare

Screenshot 2015 02 25 17 18 56. Stjärnhjälpare.