Integrem les TIC en el procés d’ensenyar i aprendre. En el projecte educatiu Horitzó 2020 d’escoles de Jesuïtes Educació, definim la persona que cerquem —els ciutadans del segle XXI— amb qualitats d’autonomia, capaces de treballar col·laborativament i en xarxa, digitals, obertes al canvi, globals, etc.
Sens dubte que les TIC constitueixen eines privilegiades que ajudaran a formar aquest model de persones. A l’Escola del Clot tenim clar que el suport de les eines tecnològiques ha de ser d’aprenentatge i comunicació, no una finalitat en si mateixa. Igual que les TIC estan presents en tots els àmbits de la nostra societat, cal que estiguin integrades de forma natural a la vida de l’alumne, ja sigui a l’escola com en altres entorns d’aprenentatge, ja que el seu ús no se cenyeix a l’espai de l’aula.
També tenim clar que cal que els alumnes es familiaritzin amb tot tipus d’instruments tecnològics i en sàpiguen treure el màxim partit, però alhora cal que en facin un ús conscient i responsable. SAMR Model: A Practical Guide for EdTech Integration. The SAMR Model is a framework created by Dr. Ruben Puentedura that categorizes four different degrees of classroom technology integration. The letters "SAMR" stand for Substitution, Augmentation, Modification, and Redefinition.
The SAMR model was created to share a common language across disciplines as teachers strive to help students visualize complex concepts. Image Modified from Original by Lefflerd’s on Wikimedia Commons While it’s often visualized as a ladder or staircase as above, this can be misleading because Substitution (the bottom of the ladder) is sometimes the best choice for a particular lesson. Click here to learn how to transform static resources, particularly PDFs, into engaging content in 3 easy steps Regardless of how you visualize it, the SAMR framework can be a simple and effective way to assess how you are incorporating technology into your instruction. The SAMR Model Explained (with Examples) Substitution Augmentation Modification Redefinition. TPACK.ORG. Marco competencia digital docente 2017. Modelos de integración didáctica de las TIC en el aula.
Modelos de integración didáctica de las TIC en el aula Manuel Area-Moreira, Víctor Hernández-Rivero, Juan José Sosa-Alonso Resumen En este artículo se presentan los resultados de un estudio que analizó el grado y tipo de utilización que el profesorado hace de las TIC en aulas con abundante disponibilidad de tecnologías de la información y comunicación: un ordenador por alumno, Pizarra Digital Interactiva, proyectores multimedia y acceso a Internet.
El objetivo del estudio fue detectar modelos o patrones de uso didáctico de las tecnologías y relacionarlo con algunas características personales y profesionales del profesorado, tales como el género, los años de experiencia, la etapa educativa, la competencia digital y el grado de uso de las TIC en su vida cotidiana. Se empleó un diseño de tipo descriptivo correlacional basado en un estudio de encuesta donde respondieron más de 3.160 profesores de toda España que participaban en el Programa Escuela 2.0. Palabras clave Texto completo: Competencia digital docente. Hiperaulas: así es la escuela que desbancará al colegio tradicional. Hay un manido chiste sobre alguien hibernado hace unos siglos que, despertando hoy, enloquecería en cualquier entorno menos en uno: el aula, congelada en el tiempo.
En España lo suele protagonizar un monje, en Estados Unidos Rip van Winkle, y por doquier es la metáfora de una discronía, de algo o alguien que no sigue el ritmo de la historia o que sobrevive a su tiempo. Puede ser o no el caso de un maestro pero, sin duda, es el del aula: nació en un contexto de escasez de la información y el conocimiento escolares, cuando solo unos pocos educadores podían llevarlos a muchos alumnos, los libros debían llegarles vía lección, etc.
Se creó sobre el modelo del templo y el sermón, la experiencia de la que venían los docentes y, más aún, sus formadores, y se estabilizó porque anticipaba asimismo el taller industrial y la oficina burocrática, el futuro para la mayoría de los alumnos. Pero hoy es un anacronismo. Diez años de escolarización como mínimo Alternativas a la escuela tradicional. 184. Integració de les TIC a l'aula. TIC i educació: estem fent bé la feina? - Bits d'educació. En aquest article presentem i argumentem cinc raons de pes per a integrar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a l’Educació i analitzem les actuacions que considerem corresponen a les Administracions Educatives en aquest sentit.
Per què necessitem les TIC a l’Educació? 1.- Els estudiants cal que desenvolupin la seva competència digital. Cal que els alumnes desenvolupin les seves competències per a un bon ús de les tecnologies digitals, ja que la societat on vivim és digital (plena de tecnologia TIC) i exigeix als seus ciutadans que la utilitzin bé. Només les persones que tenen aquestes competències tenen la possibilitat d’aprofitar-les per tal de desenvolupar-se millor, adaptar-se millor, trobar millors treballs, etc. Es diu, i això provoca confusions, que els nostres alumnes joves són “nadius digitals” (afortunada expressió de Marc Prensky) i que saben molt de TIC. 2.- Amb les TIC alumnes i professors som més productius.