Zoom
Trash
Derfor ja til at fjerne Danmarks forsvarsforbehold - Radikale Venstre. Se debatten her: Messerschmidt og Carsten Nielsen krydsede klinger inden afst... Ja eller nej - her er en chance for at blive klogere på folkeafstemningen - F... Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om... EU-forbehold: Skal krydset sættes ud for ja eller nej i stemmeboksen 1. juni? Det kunne man mandag aften blive lidt klogere på i Vejle, da Avisen Danmark inviterede til debatmøde om det danske forsvarsforbehold i EU. Som repræsentant for nej-siden deltog Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis formand, mens Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for Radikale Venstre, var mødt op for at argumentere for, at danskerne bør stemme ja til at afskaffe forbeholdet.
Og blandt de fremmødte var der tvivl at spore. For hvilken betydning har det egentlig, hvis Danmark forsætter med at stå uden for døren? Hvad koster det at opgive forbeholdet? Og hvad siger det om vores identitet som danskere, om vi går sammen med EU om forsvarspolitikken eller ej? Annonce Det var nogle af de spørgsmål, som aftenens ordstyrer, Avisens Danmarks politiske reporter og analytiker Kasper Løvkvist, stillede de to uenige debattører. Mavefornemmelse Men særligt 80-årige Erling Majvang var usikker i sin sag. Mere EU eller ej. Stor enighed om Nato - stor uenighed om EU - Forsvarsforbehold - sn.dk - Sjæl... #DerforJa til at fjerne Danmarks forsvarsforbehold.
Hvad skal jeg stemme? - Radikale Venstre. Hvad stemmer vi om? - Radikale Venstre. Sammenhold uden forbehold - Radikale Venstre. Med Ruslands invasion af Ukraine ser vi ind i en ny sikkerhedspolitisk situation. Europa skal være stærkere og langt mere parat til at håndtere de trusler, vi står overfor. Siden invasionen af Ukraine har mange EU-lande meldt ud om markante stigninger i de nationale forsvarsbudgetter herunder også Danmark. Det får også betydning for EU-landenes vilje til at videreudvikle sikkerheds- og forsvarspolitikken på områder, hvor Danmark på nuværende tidspunkt ikke kan være med.
Danmark har dog hidtil kunne deltage i EU’s tiltag på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område relateret til krigen i Ukraine, fordi det er foregået i et andet regi af EU-samarbejdet. Eksempelvis bidrager Danmark på lige fod med de andre medlemsstater til den Europæiske Fredsfacilitet, hvor EU har besluttet at afsætte 500 millioner euro til levering af våben til Ukraine. Men hvis EU vil sætte gang i en træningsmission, hvor man uddanner og modernisere det ukrainske militær, så vil Danmark ikke kunne deltage. Politikere i duel: Skal Danmark deltage i militære EU-missioner? - TV 2.
Enhedslistens Peder Hvelplund argumenterer for, at EU-missioner mest af alt handler om handelsinteresser. De radikales Sofie Carsten Nielsen er uenig. Har det danske forsvarsforbehold og krigen i Ukraine noget med hinanden at gøre? Overhovedet ikke, mener Peder Hvelplund, der er forsvarsordfører i Enhedslisten. Og derfor er han træt af, at argumenterne om forbeholdet ifølge ham bliver ”blandet sammen”. Det siger han tirsdag aften, hvor han sidder overfor Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, i TV 2 NEWS-programmet ’Duellen’, der netop omhandler den kommende folkeafstemning.
Vil være med på holdet Peder Hvelplund repræsenterer i programmet dem, der vil stemme nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni. Ifølge den radikale leder skal man især stemme ja for at deltage i det EU-"fællesskab", der "samarbejder om forsvar og sikkerhed". - Det hold, skal Danmark være med på for at forsvare både danskernes og europæernes sikkerhed, siger hun. Andre interesser end sikkerhed.