ADHD Jag hatar dig och jag älskar dig. Funktionsnedsättningar. Den här texten om ADHD är bland det bästa vi någonsin läst. Detta borde alla läsa! Jag är precis som du men ändå alldeles olik.
Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer. När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen är jag förtvivlad. Ibland tar jag allt personligt. Jag är ingen dålig lyssnare men ibland har jag svårt att koncentrera mig. Ibland blir du trött på mig för att jag har frågat dig om en sak och sedan nästan genast ställer samma fråga igen. Att ligga i soffan en hel kväll och titta på film fungerar sällan för mig. Blir du tokig på mitt eviga fipplande på telefoner, överkastet, kläder och allt annat som jag får mellan fingrarna? Emellanåt känns det kanske som jag inte förstår dig och dina känslor.
Slänger jag saker överallt? Förvånas du över hur jag kan vara förbannad i ena sekunden och i nästa hur glad som helst? Hamnar jag ofta i konflikt med andra? Du tycker kanske att jag är expert på att skämma ut mig. Jag förstår inte instruktioner lika snabbt som du. Frukt och grönt. Varför är det bra att äta frukt och grönsaker?
Vitaminer och mineraler är ämnen som är livsnödvändiga för kroppen. Vissa vitaminer kan kroppen tillverka själv, men de flesta vitaminer, liksom mineralerna, måste tillföras. Frukt och grönt är bra källor till flera av dessa ämnen. Fiber i frukt och grönsaker ger mättnad. De underlättar också tarmarnas arbete genom att binda vätska. När vi andas och förbränner energi använder vi syre och samtidigt bildas så kallade fria radikaler, som kan ha skadande verkan på kroppen (oxidativ stress) och ha betydelse för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och benskörhet (osteoporos). Flera studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot sjukdomar, som olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet (LDL) i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
Vilka näringsämnen finns i frukt och grönsaker? Några av näringsämnena i frukt och grönt: NO/kropp och hälsa. Är du högkänslig, HSP (hög känslig person)? - om högkänslighet. Om man är högsensitiv, är man en person som är särskilt känslig för intryck.
Man tar helt enkelt in fler intryck och bearbetar dem på ett djupare sätt än andra människor gör. Därför kommer man som högkänslig lätt att känna sig överstimulerad och få lust att dra sig tillbaka från sammanhang där det händer många saker på en gång. Andra kan lätt uppfatta en HSP som pjoskig, överkänslig eller osällskaplig eftersom han eller hon fortare blir trött och ofta lämnar sällskapet före de flesta andra. En högsensitiv HSP kommer å sin sida lätt att känna sig fel, eftersom han/hon inte kan klara så mycket stimulans som andra människor kan. Det blir ännu vanskligare för den högsensitive, eftersom vi lever i en kultur där egenskaper som gränslös utåtvändhet och det att vara ”alert och energisk” anses värdefulla. Man ser sällan att det annonseras efter en lugn, tillbakadragen, beskedlig och ödmjuk person, vilket passar mycket bättre in på en högkänslig person. Fördelar och nackdelar med karaktärsdraget. Påståenden till värderingsövningar - Metodbanken.
Vårdguiden. Folkhalsoguiden. Hälsofrämjandet - Hälsoframjandet. FHI - Välkommen till Statens folkhälsoinstitut. Hälsa – kost, näring, träning, kropp & psyke! » Hälsosidorna. Ext. Ät S.M.A.R.T S.M.A.R.T står förS = Större andel vegetabilierM = Mindre andel "tomma kalorier"A = Andelen ekologiskt ökarR = Rätt kött och grönsakerT = Transportsnålt Ät S.M.A.R.T är ett informations- och utbildningsmaterial som presenterar ett förslag på hur man kan äta både hälsosamt och miljövänligt.
Ät S.M.A.R.T-modellen ger många vinster, t ex blir maten billigare, djurhänsynen blir större och den globala rättvisan ökar. Ät S.M.A.R.T. bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljömålen. Huvudmaterialet består av ett OH-paket/bildserie med 25 bilder och 13 fördjupningsbilder, som du laddar ner via länkarna i höger kolumn. Materialet går inte längre att beställa i tryckt version. Morgongymnastik - förebyggande friskvård för kontorsarbetande personal. ADHD-begåvning. 11 november, 2013, 11:00 Fler och fler får olika diagnoser och jag funderar ofta på vilken norm vi använder när vi pratar om psykiska funktionsnedsättningar och vilka ord vi väljer att använda.
Min grundinställning är att alla människor är bra på något, men när vi pratar om ”funktionsnedsättningar” hamnar fokus oftast på vad människor inte är bra på, istället för vad de är bra på. Vad händer med en människa som får veta att hen har en ”funktionsnedsättning”? För en del kan det vara viktigt och befriande att få veta varför jag är som jag är, men frågan måste ju vara jämfört med vad? Eftersom allt fler människor får diagnoser tänker jag att det kanske är fel på jämförelsematerialet istället för på människorna?
Andas.