background preloader

Poesia de l'orient

Facebook Twitter

Índia. Hinduisme. L'hinduisme (en sànscrit सनातन धर्म, Sanātana Dharma, "la llei eterna") és un terme que expressa un conjunt de creences, pràctiques espirituals i escriptures presents a l'Índia que reconeixen l’autoritat dels Vedes, l'origen de les quals remunta a fa més de 3.500 anys.

Hinduisme

Si se'l considera una religió, en seria la tercera a escala mundial, amb aproximadament 1.000 milions de practicants, el 96% dels quals viuen al subcontinent indi. Etimologia[modifica | modifica el codi] El símbol Aum Es denomina hinduista o hindú qui creu en alguna de les religions de l'hinduisme, però també designa qui forma part de la cultura hinduista. Xiva (hinduisme) Xiva (en devanagari शिव, Śiva) és una de les divinitats més importants de l'hinduisme.

Xiva (hinduisme)

Rep molts altres noms, com els de Xankara i Mahadeva. Vixnu. Vixnu amb els seus atributs El culte de Vixnu com a divinitat principal, anomenat vixnuisme, és un dels corrents principals de l'hinduisme actual; els seus adeptes són els vixnuïtes.

Vixnu

Avatars[modifica | modifica el codi] Als Purana hi ha deu formes de Vixnu descrites, els Dasavatara de Vixnu. Entre els avatars descrits, nou ja han tingut lloc. Kalki, un dels deu avatars de Vixnu, vindrà en el futur, al final dels temps de Kali Yuga. Braman. Siddharta Gautama. Siddharta Gautama (sànscrit: सिद्धार्थ गौतम; pali: Siddharttha Gotama) (Kapilavastu, Lumbini, actual Nepal, vers el 566 aC - Kushinagar, vers el 486 aC) va ser un mestre espiritual de la regió nord-est del subcontinent indi l'ensenyament del qual és l'origen del budisme.[1] A la majoria de les tradicions budistes és considerat el "Buda Suprem" (Sammāsambuddha) de la nostra època.

Siddharta Gautama

Les dates del seu naixement i mort són incertes: la majoria dels primers historiadors del segle XX dataven la seva vida entre els anys 563 aC a 483 aC[2] però més recentment, en un simposi d'especialistes d'aquesta qüestió,[3] es van aportar dades que situen la franja uns 20 anys a banda i banda del 400 aC per la mort de Buda, amb el suport d'altres dates anteriors o posteriors.[4] Biografia[modifica | modifica el codi] El naixement de Buda a Lumbini en una pintura d'un temple a Laos. Literatura sánscrita. Las primeras manifestaciones de muchos de los géneros literarios que más tarde aparecerían en Occidente se dieron en la literatura oriental, en especial en la literatura sánscrita.

Literatura sánscrita

Hacia el 1500 a C. se empieza a componer la más remota de las manifestaciones literarias de los pueblos indoeuropeos: el Rig-veda. Periodos[editar] Periodo védico (hasta el siglo VII a. Veda. Els Veda (en devanagari: वेद, que en sànscrit vol dir "coneixement", "que ha estat vist") són un conjunt d'antics texts indis formant part de la sruti ("revelació") que són a l'origen del vedisme, religió mare de l'hinduisme.

Veda

La tradició els considera el "coneixement revelat" i existents des de sempre i per sempre. Upanishad. Mahabharata. Il·lustració en un manuscrit sobre la Batalla de Kurukshetra El Mahabharata (Sànscrit (IAST) महाभारत), tradicionalment atribuïda a Vyasa, és una de les dues poesies èpiques en sànscrit de l'itihasa o poesia èpica índia,[1] sent l'altre el Ramayana.

Mahabharata

Entre els treballs i històries principals que formen part del Mahabharata figuren el Bhagavad Gita, la història de Damayanti, una versió abreujada del Ramayana, i el Rishyasringa, sovint considerat com una obra en si mateixa. Bhagavad Gita. Bhagavad Gita, versos 11:32.

Bhagavad Gita

Krixna instruïnt a Arjuna a Kurukshetra. Representació d'Arjuna a Angkor Vat; Phnom Bakheng. El Bhagavad Gita (en devanagari: श्रीमद्भगवद्गीता, srîmadbhagavadgîtâ, "Cant del Benaventurat") és un poema èpic que forma part del Mahabharata (capítol 23:40), un dels texts més importants de l'hinduisme. Joan Mascaró: Llànties de foc. Xina. Ubicació de la Xina al món La Xina (en xinès simplificat 中国, en xinès tradicional 中國, en pinyin Zhōngguó, literalment «el País del Mig») és un territori històric asiàtic d'orígens mil·lenaris, que va ser un puntal de saviesa a l'antiguitat.

Xina

Actualment, hi ha dos estats xinesos: La República Popular de la Xina (Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó, 中华人民共和国 en escriptura simplificada i 中華人民共和國 en la tradicional), que agrupa la immensa majoria dels territoris tradicionals xinesos al continent asiàtic, així com alguns altres territoris sota la seva jurisdicció que no són nacionalment xinesos (com ara el Tibet, el Shinjang o la Mongòlia Interior, entre altres).La República de la Xina (Zhōnghuá Mínguó, 中华民国 en escriptura simplificada i 中華民國 en la tradicional), que agrupa l'illa de Taiwan i algunes de menors. Encara que és un estat de facto, no està reconegut com a tal ni per les Nacions Unides ni per gairebé cap altre estat.

Els xinesos[modifica | modifica el codi] Dinastia Tang. La dinastia Tang (唐朝, pinyin: tángcháo) (618-907) va ser la successora de la dinastia Sui i predecessora del període de les Cinc dinasties i Deu regnes a la Xina.

Dinastia Tang

Els seus membres estengueren novament la sobirania xinesa sobre gran part de l'Àsia central i Corea i estimularen la producció i el comerç interior i exterior. Hi hagué una florida del confucianisme, i les lletres conegueren l'època d'or.La decadència dels últims anys de la dinastia va portar a un fraccionament del poder polític; a la fi del segle VIII s'inicià ja llur davallada, pressionada la Xina pels àrabs del Turquestan, els tibetans i els uigurs.[1] Tenia la seva capital a Chang'an (actual Xi'an), llavors la ciutat més poblada en el món. Els historiadors consideren el període de govern de la dinastia Tang com un moment d'esplendor de la civilització xinesa. El seu territori, adquirit mitjançant les conquestes militars dels seus primers governants, va ser major que el de la dinastia Han.

Du Fu. Du Fu Du Fu (杜甫), també conegut com 'DU Shàolíng (杜少陵) o' Du Gōngbù(杜工部), (712 - 770) fou un destacat poeta xinès durant l'època de la dinastia Tang. El seu nom de cortesia era Zǐ Mei (子美). Contemporani i amic de Li Bai, la seva poesia va tenir, però, un caràcter més polític i social que la d'aquell.

Li Bai. En aquest nom xinès el cognom és Li. Li Bai, Li Po o Li Tai Po (en xinès 李白, en pinyin Lǐ Bái o Lǐ Bó) (701 – 762) fou un poeta xinès nascut a Chengdu província de Sichuan. Va formar part del grup dels "8 immortals de la copa de vi", un grup de poetes amants de la disbauxa. Va viure durant la Dinastia Tang, edat d'or de la cultura xinesa i se'l considera un dels millors poetes xinesos; junt amb Du Fu, sovint se'ls considera els dos poetes més grans en la història literària de la Xina. Aproximadament 1.100 dels seus poemes romanen fins avui.

Petita festa (Li Po - Toti Soler) Wang Wei. Wang Wei. Wang Wei (chino: 王維, pinyin: Wang Wei, wade-Giles: Wang Wei) (701- 761) fue un poeta chino. Conocido a veces como "el Buda poeta", oriundo de la provincia Shanxi, fue un famoso poeta, músico, pintor y estadista, de la Dinastía Tang. Aprobó los exámenes imperiales en el año 721 y luego llegó a ser Censor Imperial en el año 758. Durante la revuelta de An Lushan contra la dinastía Tang perdió su cargo.

Durante esta rebelión evitó servir de forma activa a los insurrectos durante la ocupación de la capital, fingiendo ser sordo. Es bien conocido por sus cuartetas, que pintan tranquilas escenas de agua y llovizna, con pocos detalles y poca presencia humana. No ha sobrevivido ninguna de sus pinturas originales, aunque sí copias de trabajos atribuidos a su mano, así como paisajes con cualidades similares. Budisme. ¿Qué es el Budismo Chan? Lunes, 03 de Mayo de 2010 13:29 Fa Chāo Shakya Estimados lectores: Daoisme. El Daodejing en una edició de Wang Bi que es publicà al Japó l'any 1770. Daodejing. El Daodejing (xinès tradicional 道德經, xinès simplificat 道德经, pinyin Dàodéjīng, Wade-Giles Tao Te Ching, {{{2}}} (? Yin i Yang. El taijitu, símbol de Yin i Yang. Confucianisme. El confucianisme o rujia (en xinès 儒家, pinyin rújiā, "escola dels lletrats" i més tard rúxué, 儒學, "ensenyament dels lletrats") és un conjunt de doctrines filosòfiques, morals i polítiques que es van desenvolupar a la Xina durant més de dos mil·lennis a partir de l'obra atribuïda al filòsof Kongzi (551-479 aC), conegut a Occident sota el nom llatinitzat de Confuci.

El confucianisme ha influït profundament el pensament i la cultura xineses, en la qual impregna tots els àmbits de la vida, des de l'actitud davant l'existència, fixant els models de vida i pautes de valor social, fins a proporcionar la base de les teories polítiques i institucionals d'aquest país. Japó. Budisme Zen. Art del Japó. Tanka. Haiku. Matsuo Bashō. Monogatari. Shodō. Pintura de Japón. Wabi-sabi. Myanmar. Vietnam. Corea.