IO1 Research report. Τι διδάσκετε στα παιδιά σας σχετικά με τα social media; – EduSurvivalKit. Τεχνολογία και προσχολική ηλικία: Ένας χρήσιμος οδηγός. Ψηφιακοί πολίτες από κούνια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φαίνεται να έχουν την τεχνολογία «στο αίμα τους» και την χειρίζονται από πολύ νωρίς με άνεση που ξαφνιάζει.
Μπορεί ακόμη να μην έχουν μάθει κολύμπι ή ποδήλατο, έχουν, ωστόσο, την ικανότητα να χειριστούν επιδέξια το κινητό τηλέφωνο ή το tablet, έστω και αν οι γονείς τα κρατούν όσο πιο μακριά γίνεται από τις «έξυπνες» συσκευές. Αρκεί να παρακολουθήσουν τους ενήλικες για να αποτυπώσουν τη χρήση, τις κινήσεις και τον χειρισμό και να ξαφνιάσουν με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Εικόνες, σύμβολα, ήχος, κίνηση, μικρόκοσμοι, προσομοιώσεις, όλα δείχνουν μαγικά στα μάτια τους. Δύσκολο να τα ξεγελάσεις, αδόκιμο να τα απομονώσεις από την πραγματικότητα, άθλος η εξεύρεση λύσεων και σωστών πρακτικών. Θεματικό Δίκτυο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”.
Σκοπός του Δικτύου είναι να γίνει μια κοινότητα μάθησης και ένα πεδίο για γόνιμο προβληματισμό, επιμόρφωση, συνεργασία, δημιουργικότητα και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σε εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των ΤΠΕ. Στοχεύει στην ενημέρωση-επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους τρόπους και πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και την αποφυγή κινδύνων εθισμού.
Στην ιστοσελίδα θα αναρτάται ψηφιακό υλικό, ελεύθερα διακινήσιμο, για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη - Μια συνέντευξη με τον γνωστό γάλλο ψυχαναλυτή Serge Tisseron. Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του.
Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες, τις παρανοήσεις ανάμεσα στους ενήλικες και την επόμενη γενιά, και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους. Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12». 2nd Survey of Schools: ICT in Education. Building on the results of the first Survey of Schools: ICT in Education (carried out in 2013) the recent study will assess progress made in mainstreaming ICT in education, define the conditions for the future connected classroom and provide an estimation of how much it would cost to equip and connect EU primary and secondary classrooms.
The initiative also aims to determine what an effective highly equipped and connected classroom in primary and secondary education (including equipment, broadband requirements, associated training of teachers, and minimum access to content) would look like. Such a classroom would allow teachers to implement and facilitate new and innovative pedagogies mediated by ICT. To this end, the survey has been designed and will be carried out in the 28 EU Member States along with Norway and Turkey by Deloitte and IPSOS MORI. Ευχέρεια - H χρήση τεχνολογικών μέσων έχει υποκαταστήσει... Έρευνα για τη Χρήση του Διαδικτύου και των Κινητών Τηλεφώνων. Ρυθμίσεις Ασφαλείας απο τους Παρόχους ISPs.
«Το καλύτερο λογισμικό είναι η σχέση με το παιδί μας» Οδηγός εργαλείων γονικού ελέγχου ψηφιακών συσκευών. Για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τον 21ο αιώνα, η χρήση των ψηφιακών συσκευών και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Και είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις γονέων που βλέπουν τα παιδιά του Δημοτικού ή ακόμη και του νηπιαγωγείου να χρησιμοποιούν το smartphone ή το tablet με τρόπους που ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν ότι είναι δυνατοί! Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως και η χρήση των smartphones, των tablets και των φορητών υπολογιστών μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν όρια στη χρήση, όπως και στο περιεχόμενο με το οποίο έρχεται σε επαφή ένα παιδί όταν «σερφάρει» στο Διαδίκτυο.
Όπως, φυσικά, και στα apps που «κατεβάζει» σε κάποια φορητή συσκευή. Ειδικά οι εφαρμογές παιχνιδιών κρύβουν πολύ περισσότερους κινδύνους από αυτούς που νομίζουν οι περισσότεροι γονείς. «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα»: Μία νέα πανελλαδική δράση για γονείς και παιδιά. Με αφετηρία την Αθήνα, η πανελλαδική δράση «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα», επιδιώκει να λειτουργήσει ως μία μορφή πρόληψης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης των γονέων, των παιδιών καθώς και των νέων ανθρώπων για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τους τρόπους προστασίας τους από αυτό.
Το 76% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο – Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Greece proposes age of digital consent at 15 years old. Live Without Bullying. Youth-health.gr.
Apotelesmata erevnas. «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» - Homo educandus Αγωγή. Γράφει η δασκάλα της Α΄ Δημοτικού Σοφία Φωλιάδη: Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας κι αυτό δεν αφορά μόνο τους ενηλίκους.
Παιδιά και έφηβοι έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό με τον κόσμο του διαδικτύου, σε σημείο που πολλές φορές μας εκπλήσσουν. Παιδιά και διαδίκτυο: Η νέα έρευνα για τη χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα - Mothersblog.gr. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, το 99,4% των παιδιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά για τουλάχιστον μία με δύο ώρες, ενώ το 50% άρχισε να το χρησιμοποιεί σε ηλικία μικρότερη των 8 ετών.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για να ακούσουν ή να κατεβάσουν μουσική, για συνομιλίες με τους διαδικτυακούς τους φίλους και για να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι το 84,5% των παιδιών έχουν λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο με τα πιο δημοφιλή να είναι το facebook και το Instagram! Tsaliki Kids and Internet in Greece. Ερευνα: Εθισμένος στο διαδίκτυο ένας στους επτά εφήβους. Η πλειονότητα των έφηβων στην Ελλάδα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε συσκευές με οθόνη.
Ένας στους επτά έφηβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του Ίντερνετ, ενώ αρκετοί ασχολούνται και με τον τζόγο. Ένα στα οκτώ αγόρια βρίσκεται σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο, ενώ το 4,2% έχουν, ήδη, προβληματική ενασχόληση. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κοκκέβη. Research. Greece - Websites in National Language - EU Kids Online - Research - Department of Media and Communications.
Video Το πανευρωπαϊκό δίκτυο EU Kids Online διεξάγει ακαδημαϊκή έρευνα από το 2006 στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος EC Safer Internet Plus (2006-2009; 2009-2011; 2011-2014).
Η ερευνητική δραστηριότητα του δικτύου λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πλαίσιο διευρυμένων αλλαγών τεχνολογικής και κοινωνικής φύσης, καθώς και ρυθμιστικών αλλαγών. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως με βάση την οποία σχεδιάζεται και διεξάγεται η έρευνα στα πλαίσια του δικτύου είναι η αλλαγή των πρακτικών χρήσης των Μέσων και κυρίως του διαδικτύου από τα παιδιά αλλα και η αλλαγή στον τρόπο που βιώνουν και αξιοποιούν καθημερινότητά τους. EU Kids Online Ι. EU Kids Online - EU Kids Online - Research - Department of Media and Communications. EU Kids Online is a multinational research network. It seeks to enhance knowledge of European children's online opportunities, risks and safety. It uses multiple methods to map children's and parents' experience of the internet, in dialogue with national and European policy stakeholders.
It has been funded by the EC’s Better Internet for Kids programme. New: O'Neil, B (2017) Toddlers and tech: Policy implications for families and parenting in the information age, Digitising Early Childhood International Conference, Edith Cowan University, Perth, 11-15 September. For our main findings, click the interactive report below For recent updates, click news and reports links on the right. Γ. Παπαπροδρόμου: Οι κίνδυνοι του Διαδικτύου. Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Οι γονείς εθισμένοι στα social media. ΑΔΑΕ: Ενημερωμένοι ψηφιακοί χρήστες για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Είναι γεγονός πως το διαδίκτυο διαμορφώνει νέες συνήθειες στην επικοινωνία και συμβάλλει με πολλούς -συχνά αμφίσημους- τρόπους στην ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων.
Με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων ως προς την ιδιωτικότητα της επικοινωνίας, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αναφέρει ότι έχει καλλιεργήσει μία κουλτούρα ασφάλειας στις εταιρείες των παρόχων. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ενημερώνει τους ψηφιακούς χρήστες σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν, για μία ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο και για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών τους. Γι' αυτόν τον σκοπό, η ΑΔΑΕ έχει συγκεντρώσει στη διαδικτυακή πύλη της συνδέσμους από πολλές πηγές πληροφόρησης, όπως υπουργεία, οργανισμούς, ανεξάρτητες αρχές και παρόχους.
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών: Ερωτηματολόγιο της ΑΔΑΕ. Χρήσιμο Υλικό. Στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό σχετικά με την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσον αφορά στην ψηφιακή ασφάλεια. Αρχικη - Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. FORTH-ICS: Welcome note by the Director of FORTH-ICS. Νέοι - Προσωπικά Δεδομένα και Διαδίκτυο.
Διάφορα.