Opinie: Wetenschap van woekerwinsten. Michiel Walrave Hebben de Geesteswetenschappen nut?
Nu die vraag steeds vaker klinkt, leek het Geeske Langejans en Joanita Vroom een goed plan de wetenschappelijke relevantie eens uit te rekenen. En wat blijkt: ze geven more bang for your buck dan enige andere tak van wetenschap. Het maatschappelijk nut van de geesteswetenschappen is de laatste tijd een hot topic. In diverse publicaties werden geesteswetenschappers opgeroepen zich duidelijker te verantwoorden voor de subsidies die ze ontvangen voor hun bezigheden. Opinie: Vergeet die dwaze getallen 2013/02/06. Leiden Humanities (@LeidenHum) Nederlandkunde zoekt geld 2011/11/16. Het veranderde bekostigingssysteem voor buitenlandse studenten heeft op korte termijn geen directe consequenties voor de opleiding Nederlandkunde.
Dat zegt Ton van Haaften, onderwijsdirecteur van het Leiden University Centre for Linguistics. Geesteswetenschappen: compenseren mag 2012/02/08. Meer deeltoetsen, minder herkansingen en een programmering in blokken, dit zijn de maatregelen die moeten leiden tot meer studiesucces van studenten aan de faculteit Geesteswetenschappen.
Mega-brede bachelor komt eraan 2012/02/16. De faculteit Geesteswetenschappen maakt plannen voor een brede bachelor van talen, culturen en media, die op 1 september 2013 moet starten.
De opleidingen Duits, Italiaans en Frans gaan hier in op. Dit blijkt uit een mail gestuurd aan betrokken instituten binnen Geesteswetenschappen. Meerdere opleidingen, waaronder geschiedenis, taalwetenschap en kunstgeschiedenis, moeten gaan samenwerken in de bacheloropleiding.De opleiding Frans vreest nu voor haar zelfstandig voortbestaan. Opinie: Frans moet zelfstandig blijven 2012/03/01.
Raad voor behoud Frans 2012/03/14. Felle kritiek op Geesteswetenschappen 2012/03/21. Door Vincent Bongers De universiteitsraad is kritisch over de plannen van de faculteit geesteswetenschappen om een brede bachelor in te voeren en de opleiding Frans daarin te laten opgaan.
Daarnaast laakt de raad het gebrek aan communicatie. ‘Samenvoegen is zaak van geesteswetenschappen zelf’ 2012/03/28/ Het college van bestuur staat positief tegen de plannen van de faculteit geesteswetenschappen om het opleidingsaanbod aan te passen.
Of het een brede bachelor wordt, waarin Frans, Italiaans en Duits opgaan, is aan de faculteit. Wel acht het college de ‘kans groot’ dat bachelors in één taal verdwijnen. Verschillende raadsleden viel het op dat het faculteitsbestuur van geesteswetenschappen weinig inhoudelijk inging op vragen van hun eigen faculteitsraad. Dit gebrekkig communiceren vond de universiteitsraad stuitend. Het college werd om hun lezing van het proces en de plannen gevraagd. Frans, Duits en Italiaans voorlopig veilig 2012/05/09.
527: Sloop Witte Singel 2013/03/27. Door Vincent Bongers.
Subsidie voor LUCAS 2014/09/03. Zorgen om instituut LUCAS Geestenwetenschappen 2014/10/01/ Geesteswetenschappeninstituut LUCAS heeft geen sluitende begroting.
Dat bleek bij de bespreking van de conceptbegroting tot 2018 van de hele faculteit. ‘Er is één instituut waarover we ons zorgen maken’, vertelde Jolanda Riel, directeur bedrijfsvoering bij geesteswetenschappen vorige week tijdens de faculteitsraadsvergadering. Onenigheid over kernvakken 2014/11/19. 'Totale nieuwbouw is niet te betalen' Een nieuwe Humanities Campus komt langzaam dichterbij.
‘Als eerste zal het P.J. Veth-gebouw gerenoveerd worden, zodat we dat kunnen gebruiken als wisselpand.’ Volgende week bespreekt het college van bestuur de toekomst van het WSD-complex, in combinatie met een notitie van de afdeling vastgoed en de faculteit Geesteswetenschappen. Daarin staat hoeveel vierkante meter er nodig is, en hoeveel budget er kan worden vrijgemaakt. Wij houden niet van verandering. Illustratie Michiel Walrave Door Alex Brenninkmeijer Rechtenfaculteiten veranderen zichzelf onvoldoende, en laten zich vooral beïnvloeden door externe factoren als rankings en visitaties, schrijft rector en oud-decaan Carel Stolker in zijn boek Rethinking the Law School.
Mare vroeg oud-decaan en de voormalige Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer om een recensie. Met zijn recent bij Cambridge University Press verschenen boek Rethinking the Law School introduceert Carel Stolker het vakgebied van professioneel bestuur van juridische faculteiten. Hij plaats vier thema’s centraal: Education, Research, Outreach and Governance. Rethinking the Law School moet geplaatst worden in een bredere ontwikkeling waarbij organisaties van professionals zoals faculteiten en universiteiten, rechterlijke colleges, advocatenkantoren, accountantskantoren en ziekenhuizen niet meer bestuurd worden door een primus inter pares die tijdelijk ‘de maatschap’ aanvoert. Carel Stolker, Rethinking the Law School. Ziek, overwerkt en boos. Door Marleen van Wesel Boos verlieten personeelsleden van Geesteswetenschappen vrijdag een klankbordsessie over werkdruk. Column: Leiden heeft me gekwetst; adieu. Nieuwe ‘eindvariant’ Humanities Campus. Het Lipsius met de grond gelijkgemaakt, een restaurant in de Reuvensplaats en congres- en collegezalen in een nieuw gebouw, waar nu nog sociale huurwoningen staan.
Dat staat in de zogenoemde eindvariant voor de inrichting van de nieuwe Humanities Campus. ‘Nee, nee, nee en nog eens NEE!’ Is te lezen op een van de pamfletten achter de ramen van de sociale huurwoningen tussen het Lipsius en het Arsenaal. Vorig jaar november werden de bewoners overvallen door de plannen van de universiteit om een grote Humanities Campus te bouwen. Daarvoor zou het huidige Lipsiusgebouw gesloopt moeten worden, maar ook de 58 huurwoningen. Geesteswetenschappen miljoen in de min.
De faculteit Geesteswetenschappen tast diep in haar reserves om de begroting sluitend te maken. Geesteswetenschappen miljoen in de min - Mare - Leids Universitair Weekblad. 18 Oktober 2018 De faculteit Geesteswetenschappen tast diep in haar reserves om de begroting sluitend te maken. Het gaat om een miljoen euro voor de periode 2018-2022, die met toestemming van het college van bestuur uit de facultaire reserve wordt gehaald. ‘Als we niks doen, komen we in de problemen.’ Laag rendement bij Geesteswetenschappen. De faculteit Geesteswetenschappen heeft nog steeds een laag bachelorrendement.
Dat is het percentage studenten dat na vier jaar een diploma heeft behaald bij de instelling waar ze aan hun opleiding zijn gestart. Geen fijn cijfer: kwart van de filosofiestudenten (Leiden) haalt z’n bachelor in 4 jaar. □ Tegenover 81 procent van de studenten International Studies (Den Haag).… Carel Stolker on Twitter: "Geen fijn cijfer: kwart van de filosofiestudenten (Leiden) haalt z’n bachelor in 4 jaar. □ Tegenover 81 procent van de studenten International Studies (Den Haag).… Welcome home! This timeline is where you’ll spend most of your time, getting instant updates about what matters to you.
Tweets not working for you? Hover over the profile pic and click the Following button to unfollow any account. Say a lot with a little When you see a Tweet you love, tap the heart — it lets the person who wrote it know you shared the love. Spread the word The fastest way to share someone else’s Tweet with your followers is with a Retweet. Join the conversation Add your thoughts about any Tweet with a Reply. Carel Stolker on Twitter: "Geen fijn cijfer: kwart van de filosofiestudenten (Leiden) haalt z’n bachelor in 4 jaar. □ Tegenover 81 procent van de studenten International Studies (Den Haag).…