Leiden University. Nieuwe Universiteit - Leiden. Nieuwe Universiteit Leiden. On the evening of Tuesday 3 March 2015 over one hundred students and staff across Leiden University gathered to consider the relevance of recent events pertaining to the occupation of the Maagdenhuis at the University of Amsterdam and the movement for a New University in the Netherlands.
Those present expressed solidarity with the Maagdenhuis occupation. There was also general agreement with many of the demands raised in Amsterdam. Most of these demands arise from a common concern for the current state and direction of the Dutch higher education landscape, including: Issues of democratisation and decentralisation of university governance. The abolition of the current allocation model, combined with a move to financing based primarily on the input and needs of the universities rather than their output. @NieuweUniLeiden. NieuweUniLeiden (@NieuweUniLeiden) on Twitter. Fb: De Nieuwe Universiteit Leiden. Aftasten op eerste bijeenkomst Nieuwe Universiteit Leiden - Nieuws. In navolging van De Nieuwe Universiteit, de studentenprotestbeweging aan de UvA, hebben nu ook Leidse studenten en docenten zich georganiseerd.
Solidair met de Amsterdammers heten ze De Nieuwe Universiteit Leiden. Op 3 maart was de eerste bijeenkomst. Ondergronds verzet Er hangt een sfeer van ondergronds verzet. Aftasten op eerste bijeenkomst Nieuwe Universiteit Leiden - Nieuws - Nieuws & Agenda. In navolging van De Nieuwe Universiteit, de studentenprotestbeweging aan de UvA, hebben nu ook Leidse studenten en docenten zich georganiseerd.
Solidair met de Amsterdammers heten ze De Nieuwe Universiteit Leiden. Op 3 maart was de eerste bijeenkomst. Ondergronds verzet Er hangt een sfeer van ondergronds verzet. 3 maart, Leiden: bijeenkomst Nieuwe Universiteit. Ook de Leidse afdeling van de Nieuwe Universiteit is van de grond. Nieuwe Universiteit Leiden.
Na Amsterdam, Groningen, Wageningen, Nijmegen, Rotterdam en Maastricht heeft ook Leiden nu een Nieuwe Universiteit. Gisteravond waren er maar liefst honderd studenten, promovendi en docenten aanwezig op een bijeenkomst om ook de beweging voor democratisch onderwijs in Leiden van de grond te trekken. Afgelopen week stelde universiteitskrant Mare nog dat het moeilijk is om Leidse studenten in beweging te krijgen. Die uitspraak werd met de prachtige opkomst van gisteravond meteen gelogenstraft. Op de bijeenkomst werd gesproken over problemen die meer in het algemeen spelen op universiteiten, bijvoorbeeld democratie, academische vrijheid, het leenstelsel, de toewijzing van onderzoeksgeld, en de universiteit als “cookie factory”.
Er zijn dus ook in Leiden een hoop problemen. Frodo Tromp << De 21ste vraag over herstelbetalingen voor kolonialisme en slavernij Vechten en scoren “a la Messi” tegen dwangarbeid en repressie (videoverslag) >> Isabeau Jensen (@WauwIsa) UR Leiden sur Twitter : "De UR Leiden in gesprek met het College over de medezeggenschap #Maagdenhuis #Medezeggenschap... Felix Kievit (@FelixKievit) Roos de Jong (@Roos_de_Jong) 26 maart 2015 - Protestbeweging wordt studentenpartij. Door Marleen van Wesel In amper drie weken tijd heeft de Leidse studentenprotestbeweging zich gevormd tot een nieuweuniversitaire studentenpartij.
De Nieuwe Universiteit Leiden doet mee aan de universitaire verkiezingen tussen 18 en 22 mei. ‘We don’t know yet what we are doing’, klonk het drie weken geleden tijdens de eerste Leidse protestbijeenkomst. 'Universiteiten verenigt u' Silas.nl Door Sebastiaan van Loosbroek De bezetters van Het Maagdenhuis hopen dat hun opstand nationaal gaat en hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.
Zondag hielden ze vast een bijeenkomst voor alle zustersteden. Groningen, Nijmegen en Wageningen waren van de partij. Maar er waren nauwelijks Leidse studenten. Op het trapje voor de ingang van Het Maagdenhuis rookt een Amsterdamse hippie een joint. Maarten Kavelaars (19, politicologie aan de UvA): ‘Deze hele bezetting was niet gebeurd als ze ons op een normale manier had toegesproken.
René Witteveen (25, master Midden-Oostenstudies in Leiden) heeft ook al geen goed woord over voor zijn opleiding. [Lees verder] Toen hij overstapte naar een reguliere, eenjarige master bleef de ontevredenheid. Is dat niet een agendapuntje voor de opleidingscommissie? UvA-docent Rudolf Valkhoff (61) kan zich vinden in Witteveens ervaringen. De studenten zijn over het hele gebouw verspreid. Janneke Holman (@JannekeHolman) Amsterdam: al gewonnen - Leiden: net begonnen. Foto: Daniel Rommens Aan de UvA kregen de Maagdenhuisbezetters enorme toezeggingen van het college van bestuur.
Hun Leidse tegenhangers willen 'Geen wapengekletter, maar dialoog.' Dinsdag ging het college van bestuur van de UvA door de knieën. Maar de bezetters gaan nog niet naar huis. ‘Het is een overwinning voor de protesten’, zegt docent Dan Hassler-Forest, woordvoerder van ReThink UvA. Het UvA-bestuur stuurde een brief met een tienpuntenplan naar alle studenten en medewerkers, waarin ze blijk gaf open te staan voor een nieuwe koers van besturen. Wat Hassler-Forest betreft, zit het grootste succes daarom niet in de tien punten, maar in de brief, waarin het college erkent dat verandering noodzakelijk is.
Bij de tweede bijeenkomst van de Nieuwe Universiteit, afgelopen dinsdagavond, is meteen duidelijk dat een bezetting van het Academiegebouw er absoluut niet in zit. Het succesvolle Amsterdamse voorbeeld wordt dus niet gevolgd. Zie ook: Wat valt hier te halen? Opinion: Why Leiden University needs democratization. 'Waar waren jullie al die tijd?' Nog niet iedereen heeft zijn plek gevonden rondom de Nieuwe Universiteit, na de politieke wending van vorige week.
Toen besloot de actiebeweging als partij mee te doen aan de universitaire verkiezingen tussen 18 en 22 mei. ‘Lastig’, noemde Bert van Laar de situatie dinsdagavond, tijdens de inmiddels wekelijkse bijeenkomsten van de Nieuwe Universiteit Leiden. ‘Het is een signaal aan alle studenten dat de huidige raadsleden hun werk niet goed doen.’ Van Laar studeert wijsbegeerte in Leiden en muziekwetenschap aan de UvA. Bij beide universiteiten zet hij zich in als studentraadslid, in Leiden namens studentenpartij BeP. Van Laar: ‘Waarom niet gewoon samenwerken? ‘Als jullie wel goed werk leverden, waarom zouden deze bijeenkomsten er dan zijn?’ Nicholas Vrousalis, docent politieke filosofie en aanwezig op alle NU-bijeenkomsten tot zover, vindt dat er heus nog samengewerkt kan worden op overeenkomstige standpunten.
Leidse en Delftse studenten niet te porren voor demonstraties op landelijke actiedag. LEIDEN - Onder Leidse en Delftse studenten lijkt weinig animo te zijn om woensdag te gaan demonstreren.
De studenten en docenten die al een week het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. Maar bij Universiteit Leiden en TU Delft blijft het waarschijnlijk rustig. Leidse studenten strijden voor meer medezeggenschap en richten Nieuwe Universiteit Leiden op. LEIDEN - Een groep verontruste studenten en docenten heeft dinsdagavond de Nieuwe Universiteit Leiden opgericht.
Net als de landelijke actiegroep zal de Leidse beweging strijden voor meer medezeggenschap en democratie op de universiteiten. Oproer à la Maagdenhuis in Amsterdam in Leiden ook mogelijk: Leidse studenten kunnen ook ineens bij Academiegebouw staan. LEIDEN – 'Wat nu in Amsterdam gebeurt is ook niet ondenkbaar in Leiden', zegt Dennis Bos, docent Vaderlandse Geschiedenis aan Universiteit Leiden, die zelf ook in Amsterdam studeerde. Sinds woensdag protesteren studenten in het Maagdenhuis in Amsterdam tegen het ondemocratische beleid en gebrek aan inspraak bij Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze eisen dat het bestuur vertrekt. Studenten Maagdenhuis doen oproep: woensdag nationale actiedag. DEN HAAG - De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag.
Dat deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren. De bijeenkomst trok zo'n 200 mensen. Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten. Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, wordt sinds woensdagavond bezet. Opinie: Ga blanco stemmen! - Mare - Leids Universitair Weekblad.