background preloader

More

Facebook Twitter

ScienceGuide: geen Haarlemmer olie, wel mooi model. 28 juni 2013 - Onderzoekers van Inholland geven vanuit hun concrete ervaring een visie op wat goed HBO-onderzoek inhoudt en welke kansen en zorgen zij daarbij zien. “Je moet niet willen om onderwijs en onderzoek uit elkaar te halen, juist in de verbinding ligt de kracht van het HBO.” Woensdag 19 juni publiceerde NRC.NEXT een stuk van ex universitair medewerker en ex hogeschooldocent Clemens de Olde onder de veelzeggende titel ‘Leid aan een HBO professionals op, en geen halfbakken onderzoekers’. Een stelling die iedereen van harte zou moeten toejuichen. Want halfbakken onderzoekers, dat betekent dat iemand de klok heeft horen luiden maar weinig notie heeft waar de klepel hangt. Op dergelijke afgestudeerden zit geen enkele organisatie te wachten. Er is dan ook geen hogeschool die willens en wetens studenten met een zo’n profiel af wenst te leveren aan de arbeidsmarkt.

Wij zijn het niet met De Olde eens om een aantal redenen 1. Ten tweede is er de behoefte vanuit het werkveld. 2. 3. 1. 2. ScienceGuide: NWO steekt geld in HBO onderzoek. 16 april 2013 - Praktijkgericht onderzoek zal voortaan gefinancierd woorden via de aanpak zoals bij NWO-beurzen voor de ‘tweede geldstroom’. OCW, NWO en het HBO starten een regieorgaan om zulk onderzoek langs deze nieuwe route te stimuleren. Dat werd bij de Hogeschool Leiden bekend gemaakt door Jet Bussemaker.

Minister Bussemaker kwam naar het TOPlab van Hogeschool Leiden en aansluitend daarop is een wezenlijke doorbraak in het kennisbeleid vastgelegd.Ter plekke werd namelijk het Convenant Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA ondertekend. Daarmee richten OCW, NWO en de HBO-partners in de Stichting Innovatie Alliantie een regieorgaan voor het praktijkgericht onderzoek. Het regieorgaan krijgt een plaats binnen NWO.

Versterking onderzoek HBO-onderzoeksgelden, eerder verdeeld door SKO en Stichting Innovatie Alliantie, maken vanaf 2014 onderdeel uit van de NWO-begroting. Innovatiekracht De RAAK-regeling blijft voorlopig bestaan. Ook hbo'er mag zich bachelor 'of science' noemen. Hbo’ers hebben straks minder uit te leggen in het buitenland. Ze mogen titels achter hun naam zetten die internationaal gebruikelijk zijn. Ook als die in onze oren universitair klinken. Veel afgestudeerde hbo’ers mogen zichzelf straks bachelor (of master) ‘of arts’, ‘of science’ of ‘of laws’ noemen, de drie titels die tot nog toe waren gereserveerd voor wo-afgestudeerden. Maar bijvoorbeeld sociale opleidingen moeten de titel ‘of social work’ toekennen, verpleegkundigen heten straks ‘bachelor of nursing’ en bedrijfskundestudenten ‘bachelor of business administration’.

Na lang touwtrekken ging de Tweede Kamer begin dit jaar uiteindelijk akkoord met het wetsvoorstel. De wet gaat op 1 januari in, maar titels worden niet met terugwerkende kracht toegekend. Iedereen die al is afgestudeerd, heeft er dus niets aan. De nieuwe regeling voor afgestudeerde hbo’ers is gisteren gepubliceerd. ScienceGuide: NWO-beurs voor HvA-onderzoek. 14 januari 2014 - NWO heeft HvA-docente ergotherapie Margriet Pol een promotiebeurs toegekend voor haar onderzoek naar sensormonitoring bij ouderen.

Sensormonitoring is het meten van het dagelijks functioneren van mensen door sensoren die aangebracht zijn in de woonomgeving. HBO-onderzoeksgelden, eerder verdeeld door SKO en Stichting Innovatie Alliantie, maken sinds 1 januari 2014 onderdeel uit van de NWO-begroting. OCW, NWO en de HBO-partners in de Stichting Innovatie Alliantie hebben april vorig jaar een regieorgaan opgericht voor het praktijkgericht onderzoek. Dit regieorgaan heeft nu een plaats gekregen binnen NWO. Voor de hogescholen is dit de basis voor een volwaardige tweede geldstroom voor praktijkgericht onderzoek.

Onderzoek dat volgens de ondertekenaars van het convenant “cruciaal is voor hun taak om nieuwe kennis te creëren en te verspreiden, in de beroepspraktijk en voor die praktijk.” Lastig meten Privacy niet in het geding Verschil maken in de praktijk. 'Bied hbo’ers verschillende onderwijsniveaus' Steeds minder hbo-studenten halen hun diploma, maar waarom? Roel van Asselt analyseerde de problemen en gooit de knuppel in het hoenderhok. Eén van zijn ideeën: aan sommige studenten zou het hbo minder hoge eisen moeten stellen, aan andere juist hogere.

Er moet iets gebeuren, nu hbo-studenten steeds slechter presteren. De cijfers zijn hard: er gaan meer jongeren studeren, terwijl er minder in redelijke tijd afstuderen. Van de 90 duizend eerstejaars uit 2003 behaalden er 53 duizend binnen vijf jaar een hbo-diploma. Van de 96 duizend eerstejaars uit 2007 waren er na vijf jaar slechts 52 duizend afgestudeerd. De hele groei lijkt wel voor niks te zijn. Op verzoek van de Vereniging Hogescholen keek voormalig Saxion-lector en doorstroomdeskundige Roel van Asselt naar de oorzaken en schetst hij in een rapport welke kant het op zou moeten. U noemt de grote toestroom van studenten als één van de oorzaken.' U wilt ook dat hogescholen de hand in eigen boezem steken.' Wat het hbo van het mbo kan leren. Foto: Alan Levine (cc, via Flickr) ‘s Lands hogescholen worden al jaren geconfronteerd met tegenvallende rendementscijfers. Dat is slecht voor het imago van hogescholen, maar vooral voor de studenten die vroegtijdig uitvallen.

Roel van Asselt werd opgezadeld met de taak om een oplossing te zoeken voor die kwesties. Hij presenteert deze week zijn rapport aan zijn opdrachtgever. Het belangrijkste advies dat hij geeft is dat de uitstroomniveaus van hbo-instellingen gedifferentieerd moeten worden. In normale mensentaal betekent het dat er studies op verschillende niveaus moeten komen, zoals die ook op het mbo bestaan. Van Asselts aanbeveling is logisch wanneer je bedenkt dat de meeste kinderen de facto al op 12-jarige leeftijd kiezen voor een hbo-opleiding. Een brugjarensysteem invoeren op hbo’s is daarom zo gek nog niet. Bij elk niveau wordt per domein een aantal studies aangeboden, precies zoals dat op het mbo ook het geval is. ScienceGuide: Ius promovendi voor HBO. 31 maart 2014 - “Eindelijk gelijke kansen voor onze top-afstudeerders!” Dat zegt de HBO-docenten-voorzitter in Duitsland nu ook Fachhochschulen het ius promovendi krijgen.

Academici gruwen er van, voorlopig. “De kern van onze identiteit wordt ons afgenomen. Dit is weer een stap op weg naar het wegslijten van de universiteit als institutie, “ schreef de directeur van het universitaire docentenverband, Michael Hartmer. Daarbij komt dat de HBO-sector steeds vaker de term ‘Fachhochschulen’ inruilt voor kort en goed ‘Hochschulen’, een vroegere terminologie van het WO. Internationaal benutten zij sowieso de naam ‘university’.

Haalbaar en zinvol Promoveren aan een hogeschool breekt intussen overal in Duitsland door. Dat HBO-promotie net als professionele master een organische completering van de invoering van BaMa inhoudt, leeft niet overal even sterk. Het HBO wil de inhoudelijke monopoliepositie van het WO bij de promotiebegeleiding en –erkenning echter relativeren. Hbo-onderzoek: 'Veel opleidingen zoeken nog naar een balans' De kersverse lector Daan Andriessen van de Hogeschool Utrecht laat zijn licht schijnen over het praktijkgerichte onderzoek aan hogescholen. Wat hebben studenten er aan? En doen lectoren echt iets heel anders dan hoogleraren? Andriessen ontvangt vanmiddag zijn lectorenpenning en spreekt bij die gelegenheid zijn openbare les uit – de oratie van lectoren. Hij is al een paar maanden bezig, sinds september brengt de lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek in kaart hoe lectoren in het hbo praktijkgericht onderzoek doen.

Het onderzoek aan hogescholen is volwassen geworden, vindt hij. Profiteren studenten daar ook van? 'Dat is wel de bedoeling. Waarom eigenlijk? Critici vrezen dat de nadruk op onderzoeksvaardigheden ten koste gaat van het beroepsonderwijs.' En als opleidingen van de NVAO zo’n tik op de vingers krijgen, hebben ze volgens Andriessen de neiging om heel veel onderzoek in hun curriculum te stoppen. Ook academisch onderzoek moet steeds vaker maatschappelijk nut hebben. 'Onderzoek hbo springt in gat dat universiteiten laten vallen' | Achtergrond.

De kersverse lector Daan Andriessen laat zijn licht schijnen over het praktijkgerichte onderzoek aan hogescholen. Wat hebben studenten er aan? En doen lectoren echt iets heel anders dan hoogleraren? Andriessen ontvangt vanmiddag zijn lectorenpenning van de Hogeschool Utrecht en spreekt bij die gelegenheid zijn openbare les uit – de oratie van lectoren. Hij is al een paar maanden bezig, sinds september brengt hij in kaart hoe lectoren in het hbo praktijkgericht onderzoek doen.

Profiteren studenten daar ook van? Waarom eigenlijk? Critici vrezen dat de nadruk op onderzoeksvaardigheden ten koste gaat van het beroepsonderwijs. En als opleidingen van de NVAO zo’n tik op de vingers krijgen, hebben ze volgens Andriessen de neiging om heel veel onderzoek in hun curriculum te stoppen. Vandaar dat hij binnen zijn lectoraat onder meer gaat uitzoeken wat de beste manier is om studenten onderzoeksvaardigheden bij te brengen. Ook academisch onderzoek moet steeds vaker maatschappelijk nut hebben. Doekle_terpstra : Eindelijk; zaleen keer tijd... Hbo’er krijgt sneller ‘universitaire’ titel. Leergang biedt handvatten voor praktijkgericht onderzoek. Vijf hogescholen in België en Nederland, waaronder ook Saxion, zijn begonnen met een leergang om docent-onderzoekers handvatten te geven voor succesvol praktijkgericht onderzoek. Begin deze maand was de eerste bijeenkomst. De leergang is samen met Hogeschool Rotterdam, Hanzehogeschool Groningen, UC Leuven Limburg en Windesheim ontwikkeld.

“Onderzoek heeft nog een pril bestaan in het hbo”, aldus Han de Ruiter, bestuurslid van de Hanzehogeschool. Het is de bedoeling om docent-onderzoekers te trainen in de nieuwe competenties die van hen geëist worden. Er wordt onder andere aandacht geschonken aan het kunnen vormen en onderhouden van strategische netwerken, het managen van publiek-private samenwerking, vraagarticulatie en valorisatie en het omwerken van een onderzoeksplan naar een projectvoorstel voor financiers.

Tijdens de eerste bijeenkomst eerder deze maand liet ook Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, van zich horen via een videoboodschap. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek vereist andere onderzoeksmethoden. Praktijkgericht onderzoek, Piet J.M. Verschuren. Samenvatting De bestaande methodologie draagt de sporen van wetenschap in een ivoren toren, waarbij kennis om de kennis centraal staat.

Tegenwoordig speelt praktijkgericht onderzoek echter een steeds grotere rol. Overheden en bedrijven beschikken over eigen onderzoeksafdelingen. En het wetenschappelijk onderzoek op universiteiten, para-universitaire instellingen en hogescholen dient meer en meer maatschappelijk relevant te zijn. Een tweede kenmerk van bestaande methodologische handboeken is de eenzijdige gerichtheid op de uitvoering van onderzoek, waarbij het ontwerp wordt onderbelicht. Praktijkgericht onderzoek beoogt in beide leemtes te voorzien door de ontwikkeling van een methodologie voor zowel praktijkgericht onderzoek als het ontwerpen van een dergelijk onderzoek.

Recensie(s) J.T.G. Training die nodig is om goed onderzoek te doen wordt zwaar onderschat. Geloof in wetenschap is vaak ongegrond - Piet Verschuren. ‘Niet iedereen accepteert hbo als onderzoekspartner’ De kersverse lector Daan Andriessen laat zijn licht schijnen over het praktijkgerichte onderzoek aan hogescholen. Wat hebben studenten er aan? En doen lectoren echt iets heel anders dan hoogleraren? Andriessen ontving donderdag zijn lectorenpenning van de Hogeschool Utrecht en sprak bij die gelegenheid zijn openbare les uit – de oratie van lectoren. Hij is al een paar maanden bezig, sinds september brengt hij in kaart hoe lectoren in het hbo praktijkgericht onderzoek doen. Profiteren studenten daar ook van? Waarom eigenlijk? Critici vrezen dat de nadruk op onderzoeksvaardigheden ten koste gaat van het beroepsonderwijs. En als opleidingen van de NVAO zo’n tik op de vingers krijgen, hebben ze volgens Andriessen de neiging om heel veel onderzoek in hun curriculum te stoppen.

Vandaar dat hij binnen zijn lectoraat onder meer gaat uitzoeken wat de beste manier is om studenten onderzoeksvaardigheden bij te brengen. Ook academisch onderzoek moet steeds vaker maatschappelijk nut hebben. De Universiteit van Zuid-Nederland moet andersom. Over de naam zal hij waarschijnlijk nog het minst hebben gedacht: the University of the Southern Netherlands, inspiratielozer kan het niet. Maar ook over het plan had collegevoorzitter Koen Becking wel wat beter kunnen nadenken. Tilburg University, Avans Hogescholen, NHTV Hogeschool, Fontys Hogescholen, de Technische Universiteit Eindhoven, Zuyd Hogescholen en de Universiteit Maastricht moeten fuseren, zo betoogde Becking bij de opening van het academisch jaar. Een snelle rekensom leert dat het een moloch van meer dan honderdduizend studenten en iets minder dan twintig duizend medewerkers oplevert. Toch denkt Becking dat het kan zorgen voor een efficiëntere besteding van belastinggeld en beter onderzoek en onderwijs.

UvA en HvA Toevallig komen deze week onderzoeksbureaus Deloitte en Berenschot met een onderzoek naar dertien jaar samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. Die samenwerking begon ook ooit met een collegevoorzitter met een plan. Top-down. Lectoren kunnen toch promotierecht krijgen. 7 juni 2017 - Tijdens het debat in de Eerste Kamer over de uitbreiding van het promotierecht heeft minister Bussemaker aangegeven dat ook lectoren met een nulaanstelling als Universitair hoofddocent ook het recht kunnen krijgen om promoties te verlenen. Gisteren werd er in de Senaat vergaderd over de uitbreiding van het ius promovendi. Bij de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel bleek een aantal senatoren kritisch te staan tegen de uitbreiding van het promotierecht. De kou leek uit de lucht gehaald door het Rectorencollege van de VSNU, die hadden in aanloop van dit debat een aantal toezeggingen gedaan waardoor hoogleraren nog wel adviesrecht zouden hebben bij het college van promoties bij het verlenen van het promotierecht aan universitaire hoofddocenten.

Bekwaamheid en verantwoordelijkheid Toch waarschuwde het CDA dat deze versoepeling van het promotierecht niet mocht leiden tot situaties zoals bij de lerarenopleidingen. Internationale aansluiting Lectoren in de ring. Lectoren kunnen middels een nulaanstelling als universitair hoofddocent ook het promotierecht krijgen #hboonderzoek. Kamer wil betere waarborgen voor academische vrijheid. Kamer en minister vinden dat hbo-onderzoek beter moet. Gisteren debatteerde de Kamer over wetenschapsbeleid. Daarbij kwam het hbo-onderzoek meermaals aan de orde. Dit kabinet reserveert €25 mln. extra voor het hbo-onderzoek, dat is veel geld, zeker omdat er op de universiteiten grote schaarste is en daar dreigt een loopgravenoorlog omdat er 10 mln. extra verdeeld moet worden over de met afstand grootste wetenschappelijke sectoren in Nederland: de gamma en alfawetenschappen. Het hbo heeft het met aanzienlijk minder onderzoekers beter getroffen.

Dit brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee volgens de Kamer. Vaak staan alleen universiteiten centraal Eppo Bruins (CU) wilde bij de minister benadrukken dat wetenschapsbeleid niet vernauwd moet worden. In haar beantwoording benadrukte de minister op de vraag van Eppo Bruins dat er bij meerdere ministeries aandacht is voor impact en dat dit terugkomt bij de Wetenschapsagenda. Minder druk, meer impact Het VVD-Kamerlid Judith Tielen vroeg ook aandacht voor het onderzoek aan het hbo. Deugt het onderzoek aan de hogeschool? Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

SIA (@kennisbundel) Regieorgaan SIA stelt adviesraad in - prof. dr. Jan Anthonie Bruijn, lid Eerste Kamer der Staten-Generaal en hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), wordt voorzitter van de nieuwe adviesraad. Regieorgaan SIA stelt adviesraad in. Versterking voor het lectoraat: de hbo postdoc. Minder druk, meer impact. Onderscheid tussen hbo en wo is onhoudbaar. De echte toekomst is dat de VSNU en Vereniging Hogescholen fuseren. De (on)houdbaarheid van het binaire stelsel by ScienceGuide | Science Guide.

Ethic creeps. Ethic creeps - ScienceGuide. Deze vijf tipt ScienceGuide voor 2018-2019. Onderzoek hogescholen langs de ethische meetlat. Onderzoek hogescholen langs de ethische meetlat - ScienceGuide. Derde cyclus hbo in het buitenland en samenwerking hbo en wo in onderzoek in Nederland | Rapport. Wayback Machine. Wederzijdse minachting tussen onderzoekers van hogescholen en universiteiten. Vooroordelen veroorzaken kloof tussen hogeschool en universiteit.