background preloader

Orka plugga, studieteknik

Orka plugga, studieteknik
Upload Malin Frykman Loading... Working... ► Play all Orka plugga, studieteknik Malin Frykman49 videos25,879 viewsLast updated on May 11, 2016 Play all Sign in to YouTube Sign in History Sign in to add this to Watch Later Add to Loading playlists...

Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort. Har blivit uppmärksammad på att det är fel på svenskan för åk 1-3 på den version som legat ute.

En ö i havet – Att läsa och förstå För att läsningen ska upplevas som meningsfull och angelägen kan läraren skapa ett sammanhang. Genom att texten får möta antingen handling eller tematik i andra texter, bilder, ljud och filmer blir upplevelsen av texten rikare och förståelsen djupare. Förhoppningsvis blir tankarna, perspektiven och insikterna flera. Just nu läser mina sjuor Annika Thors En ö i havet. Eleverna ska uttrycka etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter,Eleverna ska respektera andra människor,Eleverna ska ta avstånd från att människor utsätts för diskriminering och förtryck,Eleverna ska leva sin in i och förstå andra människors situation. Det jag lägger allt fokus på är att eleverna ska utveckla sitt språk genom att läsa, tänka och kommunicera (både muntligt och skriftligt). Handlingen placeras in i ett historiskt och geografiskt sammanhang med mikrolektioner om bland annat Förintelsen och Kristallnatten. Bruno Catalano har skapat fantastiska skulpturer som vi tittar på.

Betyg – så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till. Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Filmen finns också i en teckenspråkstolkad version. Filmen bygger på de frågor om betyg och kursplaner som Anna Karlefjärd (lärare och betygsforskare) och andra lärare har fått från elever och föräldrar. Det här tar filmen upp: Nytt skolspråk Nya styrdokument för skolan gör att skolspråket förändras en del och det kan göra att det blir svårare för elever, vårdnadshavare och lärare att förstå varandra. Varför ny läroplan och ny betygsskala? Filmen beskriver vad som är nytt och varför förändringarna med läroplanen och betygsskalan har gjorts. Kunskapskrav Många har tyckt att det varit svårt att förstå kunskapskraven – det eleverna ska lära sig i skolan. Kommunikativ kursplan Hur sätter vi betyg?

SpråklIKT - Pedagog Göteborg Ambitionen var en förlängning och utveckling av förra terminens arbete som hade en röd tråd av ”Vems röst hörs”? (Critical literacy) och att göra sin röst hörd (retorik). Val av sommarpratare och mönstertal föll naturligt på Angela Gui en före detta montessorielev och numera doktorand i historia som i sitt sommarprat bland annat berättar om hur hon gått från att vara student till ofrivillig aktivist. Tillfälle 1 (Lektionspasset är på 160 minuter) Förberedelse – återberättande vad Sommarprat är och om vad talet vi skulle lyssna på handlar om i stora drag.Vi lyssnar tillsammans.Elevaktivitet: Lyssna aktivt genom att skriva ner nyckelord, reaktioner, reflektioner och frågor som du får när du lyssnar.Samtal i par om innehållet.Återkoppling i helgrupp. Jag berättade först i efterhand att Angela är en våra tidigare elever. Uppgift till nästa vecka: Välj ett eget program att lyssna på och återberätta. Tillfälle 2 Ungefär som EPA-modellen (på egen hand – i par – alla) Tillfälle 3 Hjälp! Interagera

Dokumentation – att hitta en form som underlättar – ThereseLinnér Jag har funderat mycket över och provat på olika vägar att dokumentera det jag ser när eleverna visar sina kunskaper. Många gånger har formen varit ett större problem än dokumentationen i sig för den har inte varit lätttillgänglig och smidig. Det blev extra synligt när det var dags att sätta betyg för första gången i år 6 för något år sedan. Under lektionerna sker det massor varje gång och det är klart att det noteras, men om jag inte har ett enkelt sätt att sätta det på pränt så har jag väldigt svårt att plocka fram all den informationen när det är dags för att skriva omdömen eller sätta betyg. Nu finns jag i en kommun som inte har ett så väl fungernade digitalt verktyg. Jag skriver noteringar om vilka teman vi har jobbat med och när i tiden det har skett. Vi har kommit överens om att vi gör så här även i år 4:a vilket gör att när jag möter eleverna i år 5 så ser jag vilka kunskapskrav de har jobbat med och hur det gick då. Men hur ska man hinna det?

Intervju med Ulf Stark Varulfspojken llustratör: Markus Majaluoma Döskallen som finns hos Ulfs pappa tandläkaren är både spännande och lite läskig. Det sägs att han blivit som han är för att en varulv har ätit upp köttet på honom. Pusspojken Uffe sitter på stranden med storebrorsan och hans kompisar. Detektivpojken Uffes storebror är detektiv. Krutpojken Farfar hatar djur. Mirakelpojken När han blir stor ska Ulf bli Mirakelmannen som kan flyga tiotusen kilometer i timmen, ta fast mördare, rå på storebrorsan, laga folks tänder och vinna guldmedalj i alla cykellopp. Självbedömning av förmågorna inför utvecklingssamtalen. Då var det snart dags för en ny termin. Spännande och roligt! Jag har haft en skön och härlig ledighet men nu börjar tankarna rulla kring jobb igen. Jag har passat på att läsa Det professionella lärandets inneboende kraft av Helen Timperley och hunnit fundera lite kring hur jag ska göra för att använda kunskaperna från boken i mitt vardagliga arbete. Känner att det gav mig en hel del i mitt uppdrag som förstelärare men också som arbetslagsledare. Nu vankas snart utvecklingssamtal. Igen är det inte viktigt att eleverna bedömer sig ”rätt” utan bara att de tänker till kring förmågorna och vet att de är en del i bedömningen. Vill ni kika på dokumentet och använda det eller delar av det så var så goda. Tanken är, som vanligt kring mina moln, att eleverna målar molnen olika mycket beroende på hur de själva anser att de presterar kring förmågan. I år provar vi det här sättet och känslan inför är i alla fall bra.

Related: