Bedömning och betyg utifrån Lgr11 - den 17 november 2014
Läraren ska följa och bedöma elevernas kunskapsutveckling på ett medvetet och pedagogiskt sätt. Bedömningarna hänger samman med undervisningen och ska kartlägga och värdera elevernas kunskaper, återkoppla för lärande, synliggöra praktiska kunskaper och utvärdera undervisningen. – Skolverket Att arbeta för en gemensam förståelse för bedömning och betyg utifrån Lgr11. Program 8.30 Inledning och information om dagen 9.00 Kaffe och frukt 9.15 Arbete i ämnesgrupper med uppgift 1 ”När vet vi att en elev kan?” 10.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 2, ”Bedömning – Vad gäller?” 12:00 Lunch 13.00 Arbete i ämnesgrupp med uppgift 3, ”Planera för bedömning” 15.00 Kaffe och kaka 15.15 Skolkonferens Inför konferensen ska ni se filmen Betyg – så funkar det! Uppgift 1 (9.15-10) Läs och diskutera ett autentiskt bedömningsdilemma Hej Idag på so-konferensen fastnade vi i en mkt intressant diskussion. Lärare som väljer att bedöma denna text kommer självklart kunna sätta höga betyg! Vilket sätt tycker ni är det rätta?
”Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna”
I mer än två decennier har politiker sett datorisering som en avgörande åtgärd för att förbättra skolans resultat. Avsevärda ekonomiska medel har avsatts. Redan på 1990-talet hämtades stora summor ur löntagarfonderna till IT i skolan och senast i påskhelgen gick moderaterna ut med förslaget att programmering ska bli obligatoriskt redan från första klass. Under de senaste åren har allt fler skolor valt att ge varje elev en egen dator, främst inom gymnasiet men även på högstadiet. En direkt, och kanske oavsiktlig, följd är att elever i dag använder datorn inte bara i situationer där dessa möjliggör nya arbetsmetoder eller ny pedagogik, utan också som ersättning för penna och papper. Under de senaste åren har det presenterats flera vetenskapliga undersökningar som studerat hur prestationerna förändras med datorn som anteckningsblock. Datorn fungerar förödande dåligt som anteckningsblock. I denna studie hade datorstudenterna inte tillgång till Internet eller andra datorprogram.
Yetis in need of Alvik
principalpersson
IKT-inspirera mera
Ett öppet brev till alla nya lärare – välkommen till denna termin!
Hej du nya lärarkollega! Detta är ett öppet brev till de lärare som nu går ut och ska börja sitt yrkesverksamma liv som lärare. För det först vill jag gratulera dig till ditt yrkesval. Det är roligt att du valt att bli lärare för det är ett utmanande och kreativt yrke. Jag minns det själv som igår när jag började min första tjänst som lärare i engelska, svenska, so och bild. Då för femton år sedan fick jag en handlare som jag träffade en gång i månaden för att bolla frågor som kunde uppstå i min roll som ny lärare. Självklart hade jag frågor eftersom jag fick undervisa i ämnen jag inte var behörig i. Att växa tillsammans För min del började det med att jag startade jag ett forum på Facebook för engelsklärare då jag hade som mål att utveckla det ämnet inom min hemkommun. En annan anledning till att jag ville starta forumen var för att jag upplevde det rätt begränsat med möjligheter till samarbete under arbetsdagen. Vad kan sociala medier vara bra för? Våga fråga // Annika Sjödahl
Skapa ljudböcker med iPad | gunillaalmgrenback
Skapa ljudböcker med apparna Pages / Keynote och Explain Everything och dela dem på YouTube eller dropbox. Varför ? Här är några exempel : Pedagog kan utifrån barns erfarenheter och språk skapa gemensamma texter som sen läses in. Inspelningen av text ger barnen ökade möjligheter att förstå hur ord är uppbyggda genom tydligt uttal, och högläsningen ger också förståelse för hur meningar och berättelser byggs upp. Högläsningen blir en bro mellan tal och skrift. Ljudböcker kan användas i språkundervisningen och elever kan samarbeta och berätta muntligt eller skriftligt till bilder för att utveckla ordförråd, fantasi och kommunikation på olika språk. Pedagoger kan skapa sk. sociala berättelser som ljudböcker. Övergripande mål i LGR 11, s 13: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola: -kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. -kan kommunicera på engelska i tal och skrift…. Instruktionsfilm:
Undervisa med Padlet – Mikael Bruér
Tankar och idéer om att använda Padlet i undervisningen. För att kunna synliggöra vad som görs i klassrummen och få elever att samarbeta och bli medvetna om sin och sina kamraters utveckling behövs verktyg som möjliggör detta. Ett sådant verktyg är Padlet. Padlet är ett gratisverktyg för att skapa gemensamma arbetsytor online. Varje Padlet går att ha privat eller delad. Jag själv har främst använt Padlet som ett sätt att presentera olika läxor eller liknande. Verktyget är väldigt flexibelt och erbjuder långt fler möjligheter i klassrummet än de jag själv provat på (eller kan tänka ut). Interaktiva lektioner: Att låta eleverna få uppgifter som de skriver, ensamma eller i grupp, och som lyfts fram i klassrummet med hjälp av projektor. Mindmap: Använd Padlet som en sorts mindmap där elever använder det till att brainstorma kring någon uppgift. Utvärdera: Låt eleverna skriva utvärderingar på Padlet. Redovisning: Låt eleverna redovisa ett arbete med hjälp av Padlet.
Virtuella utflykter
Med stöd av läroplanen kan vi idag göra virtuella utflykter. Läroplanen förespråkar till och med att vi använder digital teknik för att förstå och göra oss förstådda och som hjälpmedel i lärandet. Källkritiken och att kunna googla är viktiga ingredienser samtidigt som vi ska jobba med kulturer och att jämföra upplevelser med egna landet med hur det är i andra länder. Här kommer jag tipsa om diverse olika sidor för att arbeta med virutella utflykter. En virtuell utflykt eller field trip är något som väcker nyfikenhet och engagemang och är helt papperslösa. Dessutom sparar de tid, eftersom de redan finns där och man slipper planeringen med att planera själva utflykten. En sida som listar platser att besöka i alfabetisk ordning är denna. Om du vill kika in på världens sju underverk finns denna danska sida. Så här kan det t ex se ut på Skansen vid midsommar i Sverige. Här finns flera hundratals panoramabilder. Google har många sidor, bl a World Wonders, Google Earth , Google Moon , Google Map.
Doodle - boka in utvecklingssamtal! Enkelt, snabbt och i tvåvägskommunikation.
Som lärare gäller det att vara effektiv med den tid man har och det är inte alltid lätt att ta hänsyn till att föräldrar inte kan/vill komma när man själv har tid, för att kunna i så stor mån som möjligt hålla sig i sin arbetstidsram. Jag har upplevt att det ofta blir ombokningar, avbokningar och uteblivna möten när föräldrar inte är delaktiga i tidsbokningen. Inte så många, men tidstjuv nog om man tänker efter. Har nu senaste åren testat olika sätt att få föräldrar att vara delaktiga i mötesbokning, utan att det ska innebära mer arbetstid för mig; Har givit bestämda tider med hänvisning till att de ska byta med varandra, ett gruppmail med tider där de får vara först till kvarn i mailtråd, papper hem med möjlighet att kryssa i de tider de kan (men då fick jag ägna tid till att sammanställa) osv... Men för ca 1,5 år sen testade jag tjänsten doodle.com. Tjänsten har två olika funktioner; "skapa tidsförslag" och "gör ett val" Jag har använt mig av tidsförslag när jag bokat utvecklingssamtal.
Boka tider snabbt och smidigt (utan att dubbelboka)
Att fixa tider och bokningar till utvecklingssamtal – det går att göra på ett smidigt sätt. Här ska jag berätta om Doodle och WhenisGood. Doodle När jag för några år sedan deltog i Skolverkets referensgrupp för IT i skolan, använde de sig av Doodle för att vi skulle kunna boka in tider till ett kommande möte. Jag använde sedan samma verktyg i den nätverksgrupp om digitala verktyg, som jag hade hand om i kommunen, när vi skulle ordna samåkning till en IT-mässa. Och efter det spred sig verktyget till flera av de olika skolorna på vår lilla ort. Det är nu ganska väl använt på sina håll just när det gäller att boka utvecklingssamtal. Problemet med Doodle var dock att man tidigare kunde göra dubbelbokningar i verktyget. 1. 2. 3. 4. 5. WhenisGood Om du vill göra en enklare förfrågan om t.ex vilka tider som passar bäst till ett gemensamt möte, kan du använda onlinevertktyget WhenisGood.