background preloader

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft
När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Härifrån är steget inte långt till slutsatsen att litteraturen är särskilt lämplig som kanal för propaganda. En föga uppmärksammad diskussion som pekar ut litteraturens stora värde lika tydligt som dess farlighet förs i den dystopiska romantraditionen. Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” (1932) utvecklar Zamjatins tanke om litteraturens betydelse som påverkningsmedel. George Orwells ”1984” har fått större genomslag än någon annan totalitär dystopi.

Dystopiska ungdomsromaner - BibliotekMitt En mörk värld där elaka människor har all makt. Den lilla människan förtrycks och kontrolleras på olika sätt. Så börjar en ung människa att fundera. Är det här rätt? Du kanske har läst Hungerspelen? Ofta är det trilogier eller längre serier och det gör ju saken ännu bättre, mer att läsa! Frågan är om Suzanne Collins var först i genren? Redan på 20-talet kom klassiska dystopier som Vi av den sovjetiske författaren Jevgenij Zamjatin och Processen av Franz Kafka. Jonas, huvudpersonen i Lois Lowrys bok Den utvalde, från 1993, lever i ett liknande samhälle som visas i Framtidens värld. Just nu finns det ganska många dystopier som handlar om att kärlek och sex är förbjudet. I boken Oönskad av Gemma Malley har alla fått evigt liv. Finns det några svenska författare som skriver sådana här böcker då? Dystopier som handlar om miljöförstöring är vanliga. Den senaste dystopiska bok jag läst är Insurgent, andra delen i en planerad trilogi skriven av Veronica Roth, första delen heter Divergent.

Dystopier att bli glad av! - Uppsala Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi Dystopier är en populär genre, främst inom science-fiction, som funnits väldigt länge. Termen utopi härstammar från Tomas Mores roman Utopia, som kom 1516. I den här tanken finns ett stort problem; för att uppnå ett samhälle där inga problem finns, måste alla individer ge upp sin frihet och egna tankar. Kraftfull samhällskritik Att beskriva en dystopi i en roman, film eller musiktext är ett oerhört kraftfullt sätt att kritisera samhället. Skräckvisioner Dystopiska verk beskriver ofta sin samtid, men lägger den ofta som en skräckvision av framtiden. Tonys dystopifavoriter

Related: