Bokcirkel – upplägg och struktur | Charlotte Steinwig - lärare Här kommer ett tips till er som arbetar med bokcirklar och boksamtal. Det är såklart med inspiration från En läsande klass och våra fantastiska läsfixare! Under fyran bestod den mesta läsningen av just En läsande klass och nu när mina elever har börjat femman tänkte jag att läsningen skulle bestå främst av bokcirklar av olika slag. Jag bifogar nedan färdigt material som man kan använda rakt av om i gillar det. Detta blir första gången mina elever får arbeta med bokcirklar och jag har en ganska stor spridning på läsförmågan hos dem så det innebär en relativt enkel bok till första omgången. Jag älskar bokcirklar och ser stora fördelar med att läsa och sen diskutera böckerna med varandra. Här kommer materialet ni kan ladda ner: Bokcirkel schema och struktur Checklista boksamtal
åk 9 – Krönikor – Terese klassrum Vad är en krönika? En krönika är en text som kommenterar nyheter från t ex TV eller tidningar. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Texten kan börja i en enkel personlig händelse, t ex något som läsaren kan känna igen sig i. En bra krönika reagerar folk på – positivt eller negativt. Krönikans typdrag är följande: Den bygger på en personlig upplevelseNutiden kommenteras och uppgiften är att ifrågasätta och funderar varför människor gör som de görVilka är mina läsare – är en viktig fråga i krönikagenren. Krönikans disposition i fyra ord: Iakttagelse, resonemang, budskap och slutkläm I klippet nedan berättar Malin Larsson om genren Krönika: En illustrerad förklaring hittar du också på Studi.se, tilldelad som uppgift med tillhörande quiz. Här är några exempel på hur du kan skriva en enkel krönika Har du varit med om något som väckte dina känslor och fick dig att tänka efter? 2) Bussen stannar vid en hållplats och en gammal dam med rullator stiger på.
Linas lärarrum - Alex Dogboy Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning. Det är en utmärkt bok att låta eleverna läsa i åk 6. Jag har använt mig av boken i fyra klassen och alla med utgången att eleverna har utvecklat både sitt skrivande och resonerande med fantastiskt resultat. Den lyckade utgången som eleverna har visat upp beror på att jag har fokuserat på några få stora frågor som går in på djupet på boken och kräver att eleverna analyserar och gör textkopplingar som både sträcker sig inom och utanför boken. Så här har arbetet sett ut från början till slut. Boken presenteras och vi föutspår gemensamt. För att skapa oss en gemensam förförståelse har vi läst en text som handlar om gatubarn. Därefter har eleverna fått två frågor: 1. 2. Eleverna har fått sitta i grupper och diskutera. Monica Zak och källkritik Efter att vi har arbetat med att bygga upp vår förförståelse om gatubarn har vi sedan arbetat med författaren Monica Zak och tränat på källkritik.