background preloader

Nackas kommunala skolors planeringsstöd för lärare åk 1- 9

Nackas kommunala skolors planeringsstöd för lärare åk 1- 9
Related:  Webbsidor Bra sakerBlandat

jennykodar.se – En webbplats via Webbpedagog. Egna lärarreflektioner kring statiskt och dynamiskt tankesätt efter läsningen av Dwecks Mindset Efter att jag läste ut Nottinghams bok Utmanande undervisning i klassrummet för #pedaläslyft var jag lite intresserad av att läsa vidare i Dwecks bok Mindset (Natur & Kultur 2015) som han bl a refererar till i Utmanande undervisning. Jag har också sett boken delas i sociala medier så med en dag till förfogande började jag läsa för att ta reda på vad som gör boken så populär. Dweck börjar med att förklara varför hon var intresserad av att ta reda på varför vissa människor klarar av misslyckas och vad som får den att fortsätta. Enligt forna experter kunde det bero antingen på fysiska olikheter eller att det är vår bakgrund och sociala arv som styr oss. Idag är de flesta experter överens om att det är en växelverkan mellan dessa och att vi behöver stimulans för att utveckla oss. I boken får vi svar på vad det innebär för lärande och vad vi som arbetar i skolan kan få ut av tankesättet. Statiskt och dynamiskt mindset – vad är skillnaden? Motsatsen till detta är ett dynamiskt mindset.

Tillgång till bedömningsportalen För att på ett mer samlat sätt kunna erbjuda bedömningsstöd har vi utvecklat en bedömningsportal. I bedömningsportalen ska lärare kunna hitta bedömningsstöd som filmer, diagnosmaterial och enskilda uppgifter. Vad finns i bedömningsportalen? Vi kommer att flytta allt bedömningsstöd till bedömningsportalen. Många material som kommer att finnas där, finns med andra ord redan här på vår webbplats. I bedömningsportalen finns dessutom frivilliga kursprov i till exempel fysik, kemi, matematik och moderna språk. En del material är skyddat Eftersom en del av bedömningsstöden är skyddade med sekretess eller upphovsrätt behöver säkerheten vara hög. Huvudmannen registrerar ett konto När huvudmannen registrerat sig och ansökan godkänts av Skolverket skapas ett konto och ett användarnamn och lösenord skickas till dennes e-postadress. När huvudmannen har tillgång till användarnamn, lösenord och säkerhetsdosa kan hon eller han logga in och administrera sina skolor. Återaktivera konton efter sommaren

Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Länkskafferiet Skolverkets stora länkskafferi där du klickar dig vidare till allt mellan himmel och jord. Pics4Learning Här finns bilder som är gratis för elever att använda till sina arbeten. Unga fakta Här hittar du fakta om allt från stjärnor & planeter till däggdjur, världshav, dinosaurier och grekisk mytologi. UR Barn Lär dig om vulkaner, rymden, människokroppen och mycket mer på Utbildningsradions sida för barn och unga. Webbmagistern Testa dina kunskaper i olika ämnen. Wikimedia Commons Här hittar du bilder som du kan ladda ner gratis och använda i alla skolarbeten. Wikipedia

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Det kostar ingenting att använda Skolbanken eller innehållet i den. Hur bra är materialet?

Utvecklingssamtal Jag har jobbat med elevledda utvecklingssamtal i åk 1-3 i ca 8 år. Det var något som vi tog ett gemensamt beslut om på min dåvarande skola (tjl därifrån detta läsår). Vi startade första året med åk 3-6 för att sedan övergå att alla elever i åk 1-6 hade sådana samtal. Det var en hit redan första gången vi genomförde det. Under åren har checklistorna som vi använt sett ungefär likadana ut. Vilket upplägg vi ska ha framöver när samtalen ska ligga har vi inte gjort riktigt klart med än. Innan samtalet fyller alla elever i en checklista där de svarar på olika frågor. Eftersom jag har haft åldersblandade klasser har det gått väldigt bra även om vissa elever inte kunnat läsa och skriva själva. Efter att checklistan är klar diskuterar jag med varje elev inför samtalet utifrån den. Målboken är en mapp/pärm där eleverna samlar alla sina pedagogiska planeringar. Hemma förbereder sig eleven och föräldrarna genom att läsa igenom alla omdömen som ligger på Infomentor.

"En nyhetstidning för barn om barn" | SvD Fredagen den 7 april började påsklovet för Marcus, ­Matilda och Agnes, som går i femman på en skola som ­ligger nära Drottninggatan, där terrordådet hände. – Jag var jätteglad, det var fredag, sol och lov. Men sedan ändrades allt så snabbt, säger Agnes. Hon hade precis slutat skolan och sålde majblommor tillsammans med en kompis på Svea­vägen i närheten. – När vi frågade en dam om hon ville köpa sa hon att det hänt något i stan. Vi förstod inte först, men sedan kom det en massa människor som grät och blödde näsblod. Matilda hann precis lämna skolan med en kompis när hon fick ett samtal från sin pappa om vad som hänt, och att de skulle hålla sig borta från Drottninggatan. – Då förstod vi hur allvarligt det var och vi hörde ambulanser, säger Matilda. Marcus, som sålde majblommor på Drottninggatan, såg lastbilen komma i full fart. – Det var en overklig känsla, alla skrek, och jag tänkte direkt att det var ett terrordåd. – När lastbilen körde in där skakade det. – Det är ovanligt.

1999 - 2014 Din lekplats på nätet! - Land och rike Beskrivning En ganska stor cirkel ritas i sanden. Cirkeln delas in i lika många och stora tårtbitar som det finns deltagare i leken. Tårtbitarna blir deltagarnas länder. Man bestämmer vad ens land ska heta och ställer sig mitt i sitt tårtbits-rike. Den som ska inleda leken tar en lagom stor pinne i handen och ska kasta in den i någons rike. För nu ska den som blivit invaderad försöka träffa någon av löparna med pinnen. Den gamla gränsen suddas ut. Skulle man däremot missa när man kastar pinnen får istället den man siktade mot ta en del av ens rike med hjälp av pinnen.

"Feedback ska medföra mer jobb för eleven än läraren!" #pedaläslyft "Feedback ska medföra mer jobb för eleven än läraren". Vilken tankeställare detta citat av Bosse Larsson blev! Diskussionerna i #pedaläslyft är i full gång i Facebookgruppen med samma namn. För er som inte har Facebook kan ni ta del av diskussionerna här: Edcamp.se. Om man inte vill använda Facebook eller inte orkar gå igenom alla kommentarer gör jag här en sammanfattning. Den första frågan löd: 1. Detta kan med fördel kombineras med att man ställer frågorna: Vart ska jag? Vi måste också vara noga med att se till att eleven förstår återkopplingen. Flera vittnar om att det svåraste är att ge återkoppling på elevens muntliga förmåga. Ovanstående är en kort sammanfattning av de över 100 kommentarer som första frågan genererade. Below are the questions for James: 1. 2. 4. Google Hang Out on air Nästa vecka kommer vi att börja med Google Hang Out.

Download Center Phonics Puzzle Activities The Exercises and printable activities below will help you make the most of the Starfall's High-Quality Phonics Puzzles. Each of these heavy duty, 24-piece jigsaw puzzles (10"x13") focuses on a short-vowel sound. Short A Short E Short I Short O Short U Each activity sheet lists the nouns from that puzzle and four headings (animal, person, place and thing). Each activity has a series of sentences with blanks. Black and white line version of each puzzle. Seat-Based Sensory Strategies to Keep Students Seated and Focused - Special-ism My daughters have only been back in school a couple of days now and they are already counting down the weeks until Spring Break! It seems really far away right now and they are wondering how they can make it that long without a break from school. I remember that feeling – the January doldrums. This time of year can be the most difficult time for teachers to keep kids on task in school. Simple Seat-Based Sensory Strategies The following are seat-based strategies we can teach our kids that will help them to stay seated and focused without drawing attention to themselves. First, the teacher can provide verbal reminders and even list these strategies on the board or hang a poster of strategies on the wall to increase the likelihood of students remembering to use them. And second, students are more likely to engage in sensory strategies if they don’t feel singled out in any way and they know that everyone benefits from these. Desk Stretches Finger Pulls Velcro Pressure Push Chair Push-Ups

Related: