Litteraturhistoria - skönlitteratur från då till nu
Litteraturbanken | Svenska klassiker som e-bok och epub
Skrivarskola
Publicerad: 10 december 2018 Medie- och informationskunnighet – MIK – är centrala frågor i Skolverkets styrdokument och avgörande för vår förmåga och möjlighet att orientera oss i en komplex och föränderlig omvärld. Förståelse för och kunskap om det journalistiska uppdraget och arbetssättet är därför av stor betydelse i undervisningen för våra barn och ungdomar. Genom att låta eleverna själva arbeta med journalistiskt skrivande som ett led i undervisningen, ges de möjligheten att utveckla förmågor att förstå, värdera och tolka nyheter och information. Mediekompass Skrivarskola syftar till att underlätta för lärare som vill använda sig av det journalistiska arbetet som metod i sin undervisning. Centralt i Skrivarskolan är Publicistguiden som Mediekompass utvecklat tillsammans med Statens Medieråd. Här finner du Publicistguiden som nedladdningsbar PDF. Publicistguiden 2018 i helhet Inledning Press- & nyhetshistoria Tryck- & yttrandefrihet Upphovsrätt Vem gör vad på en redaktion? Medieordlista
BLOGG – Patricia Diaz
En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) som vill lära sig allt om sociala medier. I podden diskuteras de vanligaste sociala plattformarna där barn och unga möts idag: Snapchat, Ask, Kik, Instagram, Musical.ly med flera. Utöver sociala plattformar tar podden upp ämnen som nätjuridik, bekräftelse, källkritik och näthat. Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Wattpad – ”Har du läst min bok?”
Studiebanken
I kapitel 1 i boken arbetar du med att bokstavera, skriva frågor, strukturera texter, att vara motiverad, formulera mål och ha ordning och reda när du studerar. Om du vill arbeta mer med detta går du till följande avsnitt i Studiebanken: A. Motivation (s. 17) B. Målformulering (s. 21) C. G. H. N.
Nätkulturer | Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT.
Skandinaviska för nybörjare
De flesta som bor i Skandinavien förstår varandra över landgränserna. Svenska, norska och danska har nämligen ett gemensamt ursprung, och är så lika att vissa språkvetare ser dem som dialekter av samma språk. Den skandinaviska historien rymmer maktkamper och krig, unioner och unionsuppbrott, lillebrorskomplex och storebrorsfasoner … Men det finns många likheter mellan grannländerna, och språken bidrar till samhörigheten. I dag arbetar många svenskar i Norge, och Öresundsbron har knutit Sverige och Danmark närmare varandra. De tre skandinaviska språken talas av över 20 miljoner personer. Danskan och norskan är mest lika. Varför är språken så lika? Allt började med vad vi i dag kallar urnordiska. Längre fram lånade de skandinaviska språken ofta in samma ord från andra språk. Likt och olikt Några tydliga skillnader mot svenskan är att norska och danska använder bokstäverna æ och ø för ä och ö, oftast kk istället för ck, och ks istället för x. Men hur skiljer man då på danska och norska?
Min undervisning | i svenska och engelska
De svenska dialekterna i Finland - Institutet för de inhemska språken
I kustområdena i Finland talas svenska dialekter som härstammar från det fornsvenska språk som svenska kolonister förde med sig från Mellansverige från och med 1100-talet. Vid en indelning av svenska dialekter i större huvudområden brukar de svenska dialekterna i Finland och de svenska dialekter som tidigare talades i Estland sammanföras till gruppen östsvenska dialekter. De östsvenska dialekterna har flera gemensamma drag med de uppsvenska, men också med de norrländska dialekterna. I dag talas svensk dialekt i fyra regioner i Finland: i Österbotten, på Åland, i Åboland och i Nyland. Tillbaka till rubrikerna Dialektområden De svenska dialekterna i Finland brukar indelas i tio mindre dialektområden. Dialektala drag De svenska områdena i Finland har haft ett perifert läge inom det svenska språkområdet. Arkaismer Exempel på arkaismer som förekommer i stora delar av det svenska språkområdet i Finland (se kartor i högra spalten): Novationer Prov på svenska dialekter Mer om svenska dialekter
TurboEnglish - Getting It Right! - engelsk grammatik
Wikispaces was founded in 2005 and has since been used by educators, companies and individuals across the globe. Unfortunately, the time has come where we have had to make the difficult business decision to end the Wikispaces service. We first announced the site closure in January 2018, through a site-wide banner that appeared to all logged-in users and needed to be clicked on to dismiss During the closure period a range of banners were shown to users, including a countdown banner in the final month. Additionally, the home page of Wikispaces.com became a blog, detailing the reasons for the closure. Private Label Site Administrators were contacted separately regarding the closure Why has Wikispaces closed? Approximately 18 months ago, we completed a technical review of the infrastructure and software we used to serve Wikispaces users.
Ställ en fråga till kompisens text
Syfte och läraren reflekterar Att ta del av andras tankar och få möjlighet att ställa frågor till personen som uttryckt dem gör att de egna tankarna kan utvecklas. Tanke möter tanke. Jag låter eleverna läsa varandras texter och bemöta dem på många olika sätt. Metod Eleverna skriver sina tankar (utifrån några få givna frågeställningar) om texten. Jag betonar att syftet med samtalet inte är att argumentera och ”få rätt”. LGR 11 Förmåga (kopplingar till årskurs 9) Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Centralt innehåll Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Kunskapskrav Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.