background preloader

Genomgång av: Uppställning addition – additionsalgoritmen

Genomgång av: Uppställning addition – additionsalgoritmen
Nu har vi på allvar dragit igång att jobba med algoritmer. Vi har tränat oss via appen: Montessorimatte: Addition & Subtraktion av stora tal (39:-) Hittade fantastiskt pedagogiska filmer som en lärare gjort, vilket besparade mig mycket tid, då jag tänkt göra egna=)! I tvåan är det bra om man lär sig att räkna på detta sätt utan växlingar. Självklart finns det inget stopp om man vill lära sig mer. I trean ska vi kunna växla både ental, tiotal och hundratal. Det är en progression i varje klipp, vi börjar utan växling över 10 Här blir entalen fler än 9… Här visar Peter med hjälp av pengar… Här visar Peter även 100-tal

http://ugglornasnaste.moobis.se/2015/04/18/genomgang-av-uppstallning-addition-additionsalgoritmen/

Related:  Mattematteaslr

Matematikpapper Här finns kopieringsunderlag som du fritt kan använda i din undervisning. En del lärare skriver ut exakt det som behövs till en lektion, andra gör iordning en pärm med de underlag som kan vara aktuella för ett läsår och placerar pärmen vid kopiatorn. Eleverna kan alltid få arbeta på fina papper som inte är kopia på kopia på kopia … Har du önskemål, förslag eller synpunkter, hör av dig till Lena.Nilsson@ncm.gu.se. Stämmer inte måtten när du skrivit ut? Kontrollera att pdf:en inte skrivs ut med sidskalning. Sommarglassar och Lgr11 Sommarglassar! Hur mycket glass har ni i gruppen ätit tillsammans under sommarlovet? Detta var skolårets första matematiklektion och är ett exempel på FETA frågor. I kursplanen står:

Additionsuppställningar Under mattelektionerna är det additionsuppställningar som gäller den här planeringsperioden. Vi övar mycket på att växla ental och tiotal. Vi har även spelat ett roligt spel som vi kallar för ”Samla till tusen”. När vi spelar ”Samla till tusen” slår vi en tärning sex gånget och placerar tärningens värde efter varje slag, ental, tiotal eller hundratal. Dubbelt och hälften och beskrivning! För en tid sedan fick vi ett uppdrag av Kim Leksaksson i vår Leksaksfabrik. Trollen som tillverkades i fabriken var inte riktigt bra. Vårt uppdrag var att fixa till dem så de blev bättre. Hatten skulle bli mindre, rosetterna hälften så många, men svansen dubbelt så lång. I par fick eleverna lösa problemen och rita det nya trollet!

Matteappar för barn - en översikt Det här är en helt unik sammanställning över de populäraste matteapparna för barn. Filtrera resultatet för att hitta fler appar för en viss åldersgrupp eller plattform. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du våra bästa tips på matteappar, uppdelade på egenskapar och sorterade efter popularitet. Är du intresserad av en viss app kan du trycka på den för att ta del av vår recension.

Montessoriinspirerad matematik Just nu tränar mina elever i åk 2 på subtraktion i talområdet 0-99. Den här gången använder vi oss av metoden ”skriftlig huvudräkning” term 1 – term 2 = differens (Många elever kan hoppa över steg 1.) Steg 1 Subtraktion utan tiotalsövergång med jämna tiotal. Helhetstänk med tematiskt arbetssätt och språk i matematiken - Pedagog Skåne Nordväst På Drottninghögs skola träffar jag en förmiddag Susanne Jönsson som är matematiklärare i arbetslaget för årskurs 2. Mitt emellan två klassrum sitter vi bland tusenfotingar, chromebooks och äppeltryck och pratar om helhetstänk, 2:2 och genrepedagogik. Susanne berättar att de arbetar med genrepedagogik genom att de arbetar med olika genrer i det svenska språket, som beskrivande, instruerande och argumenterande texter.

Arbeta med tallinjen! - Mia Kempe I mitt förra blogginlägg berättade jag att jag testat mina elever med det nya bedömningsstödet i taluppfattning som Skolverket kom ut med i somras. När jag utvärderade resultaten visade det sig att det var framför allt två områden jag behövde fokusera mer på. Det ena var att träna eleverna att skriftligt redovisa sina lösningar (vilket jag skrev om i förra inlägget) och det andra var att öva på tallinjen. I detta inlägg tänkte jag därför dela med mig av lite tips och övningar som förhoppningsvis kan hjälpa elever som har svårt med just tallinjen. Det finns flera forskare som vittnar om tallinjens betydelse för matematikinlärning. En av dem är Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm.

Mitt öppna klassrum Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Det blev en enorm spridning på sociala medier då många fick inspiration av detta precis som jag. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Ensam- par – alla Igår var det dags att repetera och redovisa areaarbetet. Eftersom det varit lov emellan arbetet och redovisningen fick vi chans att först komma ihåg innan de skulle berätta om begreppet area. Först mindes vi tillsammans vad vi gjort: Texten Kvadrater 10×10 Upptäck Mera Matte Man tror att jultomten har sitt ursprung i Turkiet. Där föddes Sankt Nikolaus på 200-talet. Han blev känd för att ge gåvor till fattiga, till exempel genom att lägga mynt i fattigas skor under natten.

Samarbete kan vara väldigt många saker Vi konstruerar ofta samarbeten. Sätter ihop grupper. Men samarbeten äger rum ständigt. Det kan vara en elev som frågar en annan elev och så är samarbetet möjligt. Samarbete kan givetvis vara något läraren iscensätter och får elever att arbeta ihop. Skapligt Enkelt Positionssystem SPEL -Spara till 1000 Att träna avrundning med hjälp av en blomma, gör det hela lite roligare. Här är ett par olika varianter på hur man kan gå till väga. Själva blomman gör man lättast såhär: Rita med blyerts: 1. Rita en cirkel med en passare eller något runt som mall. 2. Dra en linje som delar cirkeln på mitten.

Related: