Teknik tillsammans
Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - är ett nationellt resurscentrum för teknikundervisningen i förskola och grundskola.
UPPTÄCKARGLÄDJE | - LEKA OCH LÄRA NATURVETENSKAP OCH TEKNIK
Öppna digitala lärresurser - OER - goeasy
Här hittar du material och verktyg som du kan använda i undervisningen för att skapa nya moderna lektioner. Surfa runt och låt dig inspireras av filmerna och webbsidorna som finns samlade här. Under fliken "Verktyg på Internet" hittar du verktygen med vars hjälp du kan skapa Blended Learning eller Flipped Classroom lektioner och under "Digitala lärmetoder" hittar du tips på hur du själv kan skapa flippade lektioner eller hur connected learning förändrar pedagogiken och didaktiken i den moderna skolan för det 21:a århundradet! När du registrerat dig kan du skapa mötesplatser tillsammans med dina kollegor eller elever och med de inbyggda verktygen bygga en kunskapsbank som sedan kan delas med alla andra eller bara inom en begränsad grupp.
Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman- IKEM
Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt. De ska kunna göra praktiska undersökningar, designa experiment som är rättvisa, ställa hypoteser et cetera. Kemilektionerna för grundskolan togs fram med anledning av att det år 2011 var Kemins år och är inspirerade av de teman som användes under kemiåret, teman som ville göra det tydligt att kemin finns överallt och att det inom de mest skilda samhällsfunktioner behövs kemisk kunskap. Huvudexperimenten i Kemilektioner för grundskolan är valda för att passa till årskurserna 4-6. Lektionerna är sammanställda av Bodil Nilsson, som har mycket kunskap om hur man intresserar barn för naturvetenskap och lång erfarenhet av att undervisa om didaktik och naturvetenskap på Lärarutbildningen vid Stockholms Universitet (tidigare Lärarhögskolan i Stockholm).
Naturvetenskap och teknik
Skolverket arbetar för att öka elevers och barns intresse och kunskap inom naturvetenskap och teknik. Fram till 2016 pågår Naturvetenskaps- och tekniksatsningen som erbjuder förskolor och skolor stöd för att utveckla undervisningen i naturvetenskap och teknik. Vi vänder oss till lärare och förskollärare samt till rektor, förskolechef och huvudman. Inom ramen för satsningen tas ett nytt undervisningstöd fram för flera skolformer. Vi ordnar också en konferensserie för lärare och skolledare i gymnasieskolan samt har ett nationellt nätverk med förskole- och skolutvecklare inom naturvetenskap och teknik, så kallade NT-utvecklare. Målet med NT-utvecklarnas arbete är att genom handledning och kollegialt lärande bidra till att utveckla undervisningen. Läs om vad satsningen innebär Läs mer om NT-utvecklare Läs mer om gymnasiekonferenserna Undervisningsstöd för lärare och förskollärare Förskola Grundskoleutbildning Gymnasieutbildning Lärarens roll är avgörande Eleverna är framtiden
Förslag på iPadappar för NO och teknik
På gårdagens workshop pratade vi om appar för NO och teknik för att arbeta med iPads. När jag gick igenom de appar jag tagit ner saknar jag flera områden. Jag fick ge mig ut på nätet för att hitta webbresurser att komplettera med. Problemet med ett antal av dessa webbresurser är att de innehåller flash-funktioner som inte fungerar så bra på en iPad om man inte går en omväg via en annan app. Jag har ingen ambition att vara heltäckande i detta inlägg utan mer ett smörgåsbord av lite som finns. I dag när Lärarnas tidning damp ner i lådan handlade det just om Programmering på schemat, passar ju precis som hand i handske till detta inlägg. NO-appar MänniskokroppenMy incredible bodyEqualizeMy FloraSmåkrypsappenBatterijaktenKvitterKraxViltappenDiodeCurcuit BuilderChemist freeSky view freeStar Walk Just appen Diode testade vi i grupp där det blev många intressanta diskussioner om hur kopplingsschemat skulle se ut för att lampan skulle tändas utan att larmet i appen också fick ström. Webbresurser:
Experimentskafferiet
Sagor och myter
Vill du hitta en berättarutbildning eller en festival? Vill du ha tips om tillämpat berättande? Här nedan finner du länkar. Home School Learning Network En rad lektioner för att lära barn berätta. The Call of Story - Article ArchiveHär finns en hel rad artiklar med tankar och råd till berättaren inom ämnen som hur man berättar olika typper av historier, hur man kan berätta i olika sammanhang, som på bibliotek och skolor, om berättandets etik och hur man arbetar som professionell. Effective Storytelling - A manual for beginnersEn praktiskt inriktad hemsida om grundläggande berättarteknik. English Language Arts: StorytellingNågra handfasta råd kring användande av berättande i klassrummet. Storytelling Tips and HintsMatnyttig hemsida kring varför och hur berättande kan användas i skolan. StoryartsPraktiskt om varför berättande i klassrummet är bra. Stories for the SeasonEtt urval berättelser för olika årstider, som läraren kan ha nytta av. Campfire storiesBerättelser vid lägerelden.
Att skapa en undervisning som utmanar och inkluderar alla | Förstelärare i Svedala
Hur får man en undervisning som utmanar alla elever? Hur ser en undervisning ut där eleverna får träna och utveckla de förmågor som ska bedömas. Arbetsuppgifter som utmanar högpresterande elever, men som också stöttar de elever som är i behov av särskilt stöd. Det som är god undervisning för elever i allmänhet är också bra för högpresterande elever. Först börjar jag med att ta reda på elevernas erfarenhet. Lektionsstrukturen jag ska presentera utgår från ett exempel och det centrala innehållet i kemi, åk 4-6: Partiklars rörelse som förklaring till övergångar mellan, fast form, flytande form och gasform.Vattnets egenskaper. För att väcka intresse och ta reda på förkunskaperna utgår vi oftast från en bild eller en ”öppen fråga”. 1. NO-glosor: fast form, flytande form, smälter, stelnar ,molekyler flyter, sjunker, volym, tyngd, densitet Här jobbar vi enligt EPA-metoden. Därefter utmanar jag elevernas teorier i ett undersökande arbetssätt. Vi gör sedan ett par olika experiment. 3.
Tips på övning | Finn upp
Vilka innovationer är du mest tacksam över? Finns de med i listan nedan? Vad saknas? Låt dig inspireras av Tekniska museet lista över de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna, framröstade av svenska folket. Läs mer om undersökningen och utställningen. Topp 100 innovationer enligt Tekniska museets undersökning. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. Har du en lösning på ett problem i din vardag som du kan lösa genom en uppfinning? Kom ihåg - även den enklaste idén kan premieras.