BLOGG – Patricia Diaz
Så blev det då dags att summera året som gått. Måste ju hålla traditionen vid liv, har ju även sammanfattat tidigare år i den här bloggen – här finns 2011, 2012, 2013 och 2014. Världen Det är svårt att tänka tillbaka på 2015 utan att tänka på flyktingkatastrof, krig och terror. Det är svårt att inte minnas bilden på lille Alan Kurdi, som för en stund väckte världen.
Avancerad lektion i källkritik?
Vi fick en förfrågan från Radio Gotland om de kunde komma ut och göra ett reportage om hur vi arbetar med källkritik i skolan. Detta efter att Radio Gotland fått nys om just detta i Twitterflödet då eleverna och UR-pedagogerna hade en diskussion med varandra och visst fick Radio Gotland komma på besök. Under inspelning av reportaget granskade vi en artikel om norrsken som Radio Gotland publicerade igår. Det blev många och intressanta diskussioner (som vanligt) om hur man ställer sig källkritiskt till en källa. Vi granskade bl a:
Netik för lärare
Ska lärare vara vän med sina elever eller elevernas föräldrar i sociala medier? Och hur tacklar vi mobbning och trakasserier på webben? FSL har publicerat etiska rekommendationer för lärare på webben och i sociala medier.
Elza Dunkels: ”Skolans digitalisering bör inte stoppas – tvärtom!”
Enligt Pensionsmyndigheten har ungefär nio av tio anställda tjänstepension, men du som driver eget företag måste själv ansvara för detta. Tyvärr är det lätt att göra misstag som får konsekvenser för din framtida ekonomi. Här berättar Anders Gullesjö på Danske Bank om några av de vanligaste. 1. Du börjar sätta av pengar för sent
WordDive - Jämför brittisk och amerikansk engelska
Lyssna på skillnader mellan brittisk och amerikansk engelska Samma begrepp, olika ord Klicka på flaggorna eller texten. Brittisk engelska: maize Maize is grown all over the world.
StoryJumper och Storybird - två webverktyg för att skapa och dela berättelser
Med både StoryJumper och Storybird kan du enkelt skapa blädderbara böcker, som kan läsas på respektive sida och delas på sociala medier eller bäddas in på en hemsida. StoryJumper och Storybird påminner en hel del om varandra. I båda programmen kan man, om man registrera sig som lärare, skapa en klass, där alla elever har sin egen inlogging. I Storybird väljer du ett bildtema (bland många, många) för din bok, plockar bilder därifrån, drar in dem i boken och skriver text till. Med andra ord - du fantiserar och skriver din berättelser utifrån färdiga bilder. I StoryJumper kan du, förutom att välja miljöer och rekvisita från ett "bibliotek", även ladda upp egna foton.
Skev forskningsbild i Skärmhjärnan — Siri Helle
När jag är runt och föreläser om psykologin bakom skärmanvändning händer det att folk blir förvånade. Jag får särskilt ofta frågor av personer som läst Anders Hansens nya bok Skärmhjärnan - hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. De har ofta en bild av att skärmtid i sig är något dåligt som man bör begränsa så mycket det går. De blir förvånade när jag berättar om studier som visar att det också finns positiva hälsoaspekter av skärmtid, och ger råd kring när skärmtid kan vara bra. Jag har läst boken och tänkte ge min bild av hur den relaterar till forskningsfältet. Min bild är att Anders Hansen är ute efter att driva en tes.
Indisk engelska eller Hinglish
Vad är denna mystiska ord — «Hinglish»? Helt enkelt, Hinglish — en blandning av hindi (det officiella språket i Indien) och andra indiska språk som Punjabi, Bengali och så vidare D., och engelska, vilket är i Indien det andra officiella språket.. Enligt världsstatistik, är den indiska engelska som talas av omkring 350 miljoner människor som lever i indiska städer. Det är inte svårt att gissa vad de unga människor som lever i urbana Indien, vara aktiv funktion samtida processer globaliseringen av världen, är de ivrigaste anhängarna av engelsmännen. Tillsammans med utvecklingen av TV och Internet, har detta lett till införandet av engelska i den lokala hindi, som inte kunde men orsakar förvirring ordförråd och grammatik av dessa två mycket olika språk. Således, som ett resultat vi fick en dialekt som kallas Hinglish t.
page
Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när.
Stärkt digital kompetens – för alla
Efter satsningarna ITiS och PIM har statens inblandning och intresse när det gäller IKT och digitalisering i skolan och förskolan lyst med sin frånvaro, men nu börjar det hända saker. Inte en dag för tidigt. Regeringen gav under hösten 2015 Skolverket i uppdrag att ta fram en nationell it-strategi. Skolverkets förslag publicerades i april 2016. Sedan var det tyst i nästan ett år.
Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen
I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”. Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från vårerminen 2019. Här är fem appar som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen: