Talesätt
Stödmall, analysförmågan och sommaren
Idag använde vi för första gången en stödmall med inspiration av Göran Svanelid för att träna analysförmågan när vi bearbetade sommaren som varit. Det gick jättebra!! Barnen fick först tänka själva och skriva ner stödord. Sedan pratade de med en eller två kompisar och skrev ner vad de fick veta. Därefter kom vi till analysen :) Vi pratade tillsammans om vad analysera kunde stå för, ordet jämföra kom upp, orden lika och olika. Jag märkte att fler elever var mer aktiva än de brukar. Imorgon ska vi använda stödmallen igen, men nu om skolans trivselregler.
Stjärnsvenska Läs i nivåer - Sagor Skönlitteratur och fakta Svenska Grundskola år F-3 Grundskola Liber
Serien & Lgr11 Lgr11 tar upp strategier för att skriva olika typer av texter, samt att eleverna ska kunna tillämpa olika lässtrategier. Detta och mycket mer innehåller Stjärnsvenska (pdf). Titlar/box översikt Läs mer KomponenterStjärnsvenska består av böcker för upplevelseläsning i olika genrer och faktaböcker inom flera temaområden. Läs i nivåer- Upplevelseböcker - Faktaböcker - Sagor - Lärarhandledningar - Diagnoser Skriv i nivåer- Arbetsböcker - Lärarmaterial - Skriv i nivåer S (för specialundervisning) StjärnläsebokenSkriv från A-ÖMaterialet består av Omgång 1/Box 1 (nivå 1-11), Omgång 2/Box 2 (nivå 2-11) och Omgång 3/Box 3 (nivå 2-8), Faktaböcker (nivå 2-11) samt Sagor (nivå 4 - 8)
Våga tala -öva kroppsspråk och röstläge
I årskurs fyra arbetar vi just nu med att skriva #talommiljö. Vi har på lektionerna i svenska och NO arbetat med luft och vatten under några veckor. Vi har tillsammans samlat information genom att läsa och arbeta med sakprosatexter. Vi har förutspått, rett ut ord och begrepp samt ställt frågor som texterna skapat. Vi har i svenskan arbetat med olika trygghetsövningar för att försöka avdramatisera det för några ”läskiga” med att redovisa och presentera något muntligt för andra. Ett lätt och roligt sätt att öva och träna kroppsspråk samt röstläge med elever är med hjälp av kända barnvisor/sånger. Att skriva känslor på smålappar och låta eleverna gestalta känslan endast med ansiktsmimik är också något som brukar gillas av eleverna. En bra serie att utgå ifrån, tycker jag är UR:s Tungan rätt i mun, som också har lärarhandledning med många tips och övningar.
Ett lärorikt sommarlov
Verkligen mysigt att få träffa alla härliga barn igen efter sommaren! Våra nya klasskamrater har varmt välkomnats med leenden och under dagens musiklektion med Marija fick vi chansen att träna på allas namn med en rolig rörelselek. Kul när vuxna och barn kan leka och skratta tillsammans! Första skoldagen pratade vi om vad barnen lärt sig eller hur de använt sina kunskaper under sommarlovet. Hur har du använt din engelska i sommar?Berätta om några gånger du verkligen fick använda matematiken i sommar! Vi sorterade upp all deras upplevelser kring olika skolämnen. Kanske inte så många tänkt på att de lärt sig om ämnet idrott och hälsa när de badat vid en strand? Vi gjorde en skrivövning där eleverna fick skriva upp sina sommaraktiviteter på Post-It-lappar, en aktivitet per lapp. Många barn har glädjande nog haft med sig sin sommarläxa i form av en bok som de läst själva eller tillsammans med en vuxen i sommar. Så mycket vi vill göra genast, nu och med detsamma, men först helg!
Monster och ASL
Tänk att du kommer till din arbetsplats en tidig morgon. Din arbetsplats är fylld av rosa, klibbigt slime – hur reagerar du? Troligtvis inte som ett gäng sjuåringar som kommer till skolan och fullständigt jublar och driver igång varandras fantasi. Det är fantastiskt att arbeta med ASL – dock behöver vi ge eleverna upplevelser och inspiration till sitt skrivande. Här finner du lektionsbeskrivning och material, glöm inte – bjud på dig själv så fångas eleverna i leken Lektionstillfälle 1 – husetEleverna kommer till skolan och i klassrummet möts de av ett hus. Lektionstillfälle 2 – slimeEleverna kommer till skolan och möts av rosa slime i klassrummet. Läs merklassblogg Lektionstillfälle 3 – fotspår och brevNumera sprids en spänning på morgonen innan dörren till klassrummet öppnas. Material:brev Lektionstillfälle 4- monstervännerI fönstret ligger ett brev. Ett busigt monster biter fröken i örat Material:Monstervännerinstruktionhäfte Lektionstillfälle 5 – monstervantarÄnnu ett brev från Xéno.
Den dåliga lyssnaren » Retorik i skolan
Den här övningen gör vi för att uppmärksamma eleverna på skillnaden mellan en god och en dålig lyssnare. Här ligger fokus på lyssnaren. Den som berättar historien kan ställa sig framför gruppen och berätta utan att känna några krav om att behöva vara perfekt. Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen Material: Korta, roliga historier exempelvis Bellmanhistorier. Arbetsmodell: Gör två spalter på tavlan och skriv rubriker: Den goda lyssnaren och Den dåliga lyssnaren. Dela ut de roliga historierna.
Instruerande text | Ciccis Plugg
Cirkelmodellen- Instruerande text i årskurs 1 ”Hem och expertgrupper” Vi inleder Instruerande text med språkutvecklande aktiviteten från boken ”Stärk språket, stärk lärandet” som heter ”Hem -och expertgrupper” för att samla fakta . I denna lyssnarövning tränar vi förmågorna, Big five. Vi använder texten som modelltext och närläser instruktionen för att se hur en instruerande text är uppbyggd och typiska språkliga drag . Den instruerande genren har jag valt att dela in i två delar: instruktioner och recept 1. Tidsord Tre olika sätt att använda tidsorden När vi arbetar med instruerande texter är tidsorden viktiga. Eleven säger till exempel: först lägger jag en cirkel. Nästa lektion får eleverna två och två lägga bilder i rätt ordning om hur man planterar ett frö. Innehållet är redan känt för eleverna därför blir innehållet ganska lättförståeligt vilket gör att de kan fokusera mer på att använda tidsorden rätt. Eleverna bygger legofigurer utifrån en mindre figur och bygger på fem bitar. 2.
Vem är jag? » Retorik i skolan
Gruppstorlek: Helklass Material: Bilder på djur att sätta fast på elevernas ryggar med klädnypor eller tejp Arbetsmodell: Eleverna går runt i klassrummet. Innan ni börjar, förklara att man får ställa endast en fråga till en annan elev och sedan besvara den elevens fråga innan man går vidare till nästa. När man har listat ut vilket djur man hade på ryggen, flyttar man fram bilden på bröstet och blir ”expert”. ”Experten”, som inte längre behöver bry sig om sin egen bild, hjälper dem som har svårt att lista ut vilken djurbild som sitter på deras rygg genom att ge ledtrådar och till exempel säga: (Bild på räv sitter exempelvis på elevens rygg.) – Vad vet du om ditt djur? Påminn om att ge ledtrådar, inte är detsamma som att tala om vilket djuret är. Variation: Bilder på sagofigurer, frukter och bär, blommor, historiska personer, kändisar etc. Se även övningen Tjugo frågor
Klassråd » Retorik i skolan
Uppmärksamma eleverna på, att vid ett klassråd tränar man på att framföra sin åsikt och argumentera för den. Det gäller att kunna argumentera för att finna gehör och få sin vilja igenom och att också få andra att respektera ens åsikter. Man röstar och följer de demokratiska spelreglerna precis som de fria männen gjorde under antiken när retoriken växte fram. Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen Arbetsmodell: För att göra den här argumentationsövningen utgår man från ett påstående, till exempel Pizza till skollunch varje dag, som läraren skriver på tavlan. Plus- och minuslagen möts under lärarens ledning. Låt slutligen hela klassen rösta individuellt för vilka fyra argument de tycker är bäst.