background preloader

Blandat - Mitt lilla klassrum på nätet

Blandat - Mitt lilla klassrum på nätet
Related:  Duktig lärare med praktiska ideér

Motivationsskapande undervisning, ABC-klubben. Jag såg en föreläsning av Bosse Larsson på UR samtiden. Han pratade om att vi inte kunde skapa motivation men motivationsskapande situationer. (Se mitt förra inlägg.) Att eleverna får använda digital teknik kan skapa motivationsskapande situationer. Häromdagen upplevde jag det även utan digital teknik. Här finns checklistan om någon vill använda det. Jag introducerade tänket och vi tittade på filmen som Mats Wänblad spelat in och började jobba. Nästa lektion som vi skulle jobba med berättelsetävlingen, för att alla skulle bli klara tänkte jag, så var det någon av eleverna som undrade om vi inte kunde titta på hur något bidrag från förra året såg ut. Helt plötsligt så var det en otrolig aktivitet bland eleverna. Så att titta på andra elevers texter att inspireras av ev tillsammans med tävlingsmomentet skapade denna motiverande situation.

Strategi: Lär-par | Kooperativt Lärande Strategi : Lär-par – träna samarbete och sociala färdigheter, skapa ett gott klassrumsklimat och utveckla kunskaper! Människan är en social varelse; lärande och utveckling sker i mötet mellan människor. Men hur kan detta tränas på ett strukturerat sätt? Vilka verktyg kan vi i skolan använda för att utveckla elevernas förmåga till socialt samspel så att vinsten med samarbete maximeras? Möt metoden: Lär-par! Internationellt kallas metoden Collaborative Pairs eller Pair Learning och återfinns i Palinscar & Browns forskning kring reciprok undervisning. VARFÖR använda sig av lär-par? Kärt barn har många namn! Att använda sig av lär-par är ett arbetssätt som på ett strukturerat sätt tränar och utvecklar elevernas samarbetsfärdigheter där de över tid bygger upp en relation till alla i klassen. I all typ av samspel är det viktigt att gruppen upprätthåller ett ömsesidigt beroende av varandra. Lärpar som arbetar med en faktatext och tar ut det som är viktigast ur texten. Som lärare behöver du:

EN FRIDAREKTORS BETRAKTELSER: ATT LEDA BRA FÖRÄLDRAMÖTEN!! Bengt Björklund skriver nedan om de viktiga föräldramötena. Att de måste bli bra, stimulerande, innehållsrika med mycket dialog - så att föräldrarna återvänder och tycker det är meningsfullt. Bengt Björklund skriver i egenskap av förälder, lärarutbildare och pedagogisk konsult. Det är föräldramöte! Lärare och föräldrar möts med barnen i fokus. Spännande möten Egentligen kan vi inte förvänta oss att en nyutexaminerad lärare ska vara en självklar auktoritet inför en föräldragrupp, men det förvånar mig, hur lite som satsas på att utbilda lärarkandidater och kompetensutveckla lärare till att bli professionella mötesledare så att verklig dialog uppstår på föräldramöten. Utgångspunkter I de individuella utvecklingssamtalen möter läraren eleven med föräldrar en gång per termin för att ha en dialog kring elevens skolsituation, trivsel och kunskapsutveckling. Vi gjorde också mycket tillsammans, barn, föräldrar och jag. 2.

Värna om språket Ett kunskapskrav som har utmanat mig är ”eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk”. Utmaningen har legat i att göra de didaktiska frågorna vad, hur och varför, med betoning på varför-frågan, meningsfulla och begripliga för eleverna. Eleverna går i årskurs 6, armar och ben är överallt och hormonerna spritter i kroppen, framme vid WB står jag och skall motivera till intresse av språkbruk i Sverige och Norden? Hur ska jag få dem intresserade av t.ex. värmländskan, rikssvenskan, skånskan och lulemål? Lektion 1 Att utgå från elevernas värld brukar vara ett vinnande koncept så jag började arbetsområdet med att koppla deras eget språkbruk såsom sms-språk och gaming-språk till den inledande uppgiften. Lektion 2 Eleverna köpte argumenten och tro det eller ej, de blev intresserade. Lektion 3 Lektionsunderlag Egen ordlista

Elevspel Spel som lär dig läsa och skriva. Behärskar du bokstäverna och kan du ordningen mellan bokstäverna i alfabetet? Med dessa lekfulla spel övar du upp din kunskap i svenska språket. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Svenska. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Hänga gubbe 0 av 40 nivåer klara • Stavning• Alfabetet• Bokstäver Lista ut den mening eller det ord som döljs genom att gissa bokstäver. Ordpussel 0 av 12 nivåer klara Dra med fingret eller musen över bokstäverna och bilda de ord som efterfrågas. Stava ord 0 av 21 nivåer klara • Stavning• Läsning Öva på att skriva genom att titta på bilden och sedan skriva det ord som bäst beskriver bilden. Ordjakt 0 av 10 nivåer klara Försök hitta vanliga svenska ord i detta ordspel. Hur stavar du Lär dig de vanligaste felstavningarna för svenska ord och befäst den korrekta stavningen. Dubbelteckning 1 0 av 3 nivåer klara • Dubbelteckning• Stava Träna om det ska vara en eller två konsonanter. Adjektiv åk 2-4 0 av 6 nivåer klara

Klassrumsregler Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Jag har nu gjort ett lektionsupplägg där vi i klassen gjort reglerna mer till våra. Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler fritt tolkat från Phoster Ljudkort fritt tolkat från Canva De finns här som pdf – Ljudnivåer – om du vill skriva ut dem!

Sommarpresent: Spela kort i sommar! Sommarpresenten är under tillverkning… Efter mycket kortspelande blir vår present en kortlek tillsammans med spelregler i ett häfte. De kortspel och patienser som vi spelat under året. Det finns också en QR-kod till en liten film där spelet spelas och förklaras så att det ska vara lättare att komma ihåg reglerna och förklara för föräldrarna i sommar. Vi hoppas på mycket spel och roligt och samtidigt tränar vi en massa kunskaper och förmågor på samma gång. På länkarna här under kan ni använda skriva ut kortspelen om ni önskar: Kasino 7:an Pyramiden Kungen Så här gör jag mina QR-koder:

Sparklebox - massvis av bra material i olika ämnen att skriva ut. Where applicable, use the links to download Swedish versions of resources. Visual timetable for the USA (Ref: SB1979) A colourful set of 30 high-resolution JPG images featuring activities and subjects covered at kindergarten level. The download also includes a PDF document with the timetable images pre-arranged 6 to a page (A4). Visual timetable for New Zealand (Ref: SB9306) A colourful set of printable cards featuring the common activities and subjects covered in New Zealand schools. Visual timetable display banners (Ref: SB3503) A selection of colourful banners for use on your class visual timetable display board. Library display banner (Ref: SB6799) A colour banner for your school library. Opposites 4-player follow-on cards (Ref: SB10607) Ideal for use with ESL students. Weather posters (Ref: SB3776) A set of posters pictorially showing different types of weather. Size word cards (Ref: SB1141) A set of printable word cards with vocabulary and pictures related to size.

Såhär vill jag ha det i skolan – material med bildstöd för att prata om stödbehov med eleverna För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om framgångsfaktorer för att få eleverna att acceptera hjälpmedel och andra anpassningar . Något som jag inte tog upp så mycket då är vikten av att involvera och lyssna på elevens egna tankar och åsikter om vad som hjälper i skolan. Ganska ofta så hamnar vi i att diskussionerna om vad som hjälper en viss elev sker utan att huvudpersonen – eleven själv – är delaktig och sätts i centrum. Det kan såklart vara för stora krav att ett barn själv ska veta vad som är gynnande i olika situationer. Men ofta har de många kloka tankar som är viktiga att lyssna på för att vi ska kunna stötta på bästa sätt. För att uttrycka dessa kan vi behöva ge eleverna stöd. Som stöd i de här samtalen med eleverna har jag tillsammans med skollogoped Julia Andersson på Östtegs skola i Umeå kommun tagit fram materialet ”Såhär vill jag ha det i skolan”, vilket kan laddas ner gratis här! Givetvis ska den här typen av stödmaterial inte landa i ”anpassningsbingo”.

Tips och idéer – skolkoppen Jag skickar frågor på Twitter till er om vad ni vill läsa om här. Detta inlägg dedikeras till @lottenMD och @mariecarlsson5 som vill veta om jag har tips för att få ett städat skrivbord. Tänk att jag faktiskt har ett tips på just detta. Jag har, som ni vet, jobbat som lärare i tre år. Innan sommaren bestämde jag mig därför för att prova en sak som jag både läst om i en bok (minns inte vilken tyvärr) och sett på Youtube. Då jag redan hade en stapel med tre brevkorgar på mitt skrivbord, fick de duga. Systemet går helt enkelt ut på att man lägger de papper man har i rätt korg. Jag har bara praktiserat detta system under några veckor, men under de veckorna fungerade det klockrent. Det kanske vore lite finare med den där brevkorgen från IKEA men funktionsdugligt är bra nog för mig! Ett annat tips för hyllor är att ställa in allt efter ämne. I datorn har jag också mappar för varje ämne och däri har jag sorterar efter område. Hur håller du ordning på ditt skrivbord på jobbet? Psst.

Related: