background preloader

Att planera för barn och elever med funktionsnedsättning

Att planera för barn och elever med funktionsnedsättning
En sammanställning av forskning, utvärdering och inspektion 1994–2014. Vad krävs för att barn och elever med funktionsnedsättning ska känna sig inkluderade i skolan? Varför minskar antalet elever i särskolan och specialskolan? Hur ska specialskolans resultat förbättras? LyssnaLadda ner som PDF (496 KB)

En dag i parken- träna svenska och läsförståelse med bilder! Vi har jobbat med ord och begrepp utifrån årstider och vad man kan göra respektive årstid. Det här inlägget utgår från en illustration föreställande en sommardag i parken. Jag arbetade med den här illustrationen med nyanlända elever på Välkomsten strax innan sommarlovet i slutet på vårterminen 2015. Illustrationen är från läromedlet Tala svenska direkt. Så här är uppgiften upplagd: Gemensam bildpromenadArbete i par, slå upp ord i de färdiga fraserna.Koppla ihop fraser med rätt person/personer på bilden.Utveckla fraserna till meningar genom att sätta rätt pronomen framför frasen. Förutom att träna på svenska har eleverna fått vara aktiva genom en uppgift som kräver att eleverna använder översättningsverktyg som hjälp. Gemensam bildpromenad Bilden finns speglad på den interaktiva tavlan. Arbete i par- koppla fraser med illustrationerna Eleverna får listan med fraserna. Utveckla fraserna till meningar Arbetet fortsätter med att eleverna skriver rätt pronomen framför frasen. Skriv fråga Relaterat

Definition av standardiserade test Att bygga ett ordförråd Här är deras evidensbaserade förslag och grund till gemensamma mål och metoder: 1. Vad innebär det att kunna ett ord? Precis som jag beskrev i ett tidigare inlägg så kan man kunna ord olika “djupt”. 2. De ord som vi väljer att arbeta med måste såklart vara funktionella för eleven. 3. Evidensen för vad som hjälper bäst för elever med språkstörning är något begränsad men studier har visat att barn med språkstörning lär sig nya ord betydligt bättre när de får explicit undervisning och (elev-vänliga) definitioner, jämfört med om de bara har hört det nya ordet t.ex. i en berättelse de fått lyssna till. Gör detta: Diskutera ords betydelse och ge “elev-vänliga” definitioner (McKeown, 1993) - använd vardagsspråk och flera olika exempel på när och hur man använder ordet.Involvera eleverna aktivt i diskussionen och bygg en “djup” betydelse av ordet. Gör INTE detta: Ge orden utan kontext och/eller låt studenterna slå upp betydelsen i ordböcker. Klassrumsbaserat exempel Graves MF (2006). Steele, S.

untitled tipsbank Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Tipsen kommer från konkreta situationer där pedagoger använt dem. tiny tap-lärares egna appar i t ex musik

från föreläsning altverktyg spsm Caroline Liberg m.fl: Att lära sig läsa och skriva handlar om mer än bokstäver! Nedanstående kritik mot vad som står i en delrapport om ”läs och skriv” från Vetenskapsrådet aktualiserar en gammal stridsfråga i svensk skola. Åtminstone mellan raderna. På 70- och 80-talen låg krutröken tät i lärarrummen: Skulle den språkutvecklande tidiga undervisningen bygga på formell språkträning eller skulle språkets innehåll och mening vara motorn i undervisningen. Witting versus Leimar. (red) Alltför många elever i svensk skola uppnår inte kunskapskraven i alla ämnen. Några av de viktigaste språkliga kompetenserna är att helt enkelt kunna läsa och skriva olika typer av texter i gamla och nya medier – kompetenser som är både komplexa och omfattande. Skrivande handlar om att skapandet av bokstäver och stavning måste vara automatiserat innan eleven kan skapa och utveckla texter. Att lära sig läsa och skriva är med andra ord inget som avslutas i och med de första skolåren utan det pågår genom hela skoltiden och i alla ämnen.

Related: