Språklig stöttning i NO-ämnen I NO-undervisningen finns en del bra språkstöttning på nätet som både eleverna och du som lärare kan ha nytta av i den ordinarie undervisningen. Här har jag samlat de sidor vi använder mest med våra elever. Jag har tidigare bloggat om språklig stöttning på prov. Inläsningstjänst där flera av de stora läromedlen i bla NO-ämnen finns inlästa på arabiska, dari/persiska, somaliska och tigrinja. Om man vill översätta ett specifikt ord tycker jag Lexin är något bättre än Google translate eftersom man som lärare kan välja mellan olika svenska alternativ och därmed hjälpa eleverna att få rätt betydelse av ett ord. Libers webbappar i Biologi, Fysik och Kemi är utmärkta redskap inte bara för nyanlända elever utan även för svensktalande elever. Clio Förberedelseklass NO har enklare texter på svenska i NO som även finns inlästa på fem olika språk, klicka på studiehandledning. Veingeskolan har en hel del bra länkar man kan kika på och på Wikispaces kan man i vissa fall hitta NO-länkar på olika språk.
Experimentskafferiet 7 Reasons Why 'Harry Potter' and 'Lord of the Rings' Should Be Required Reading in School | Mackenzie Patel Having trudged through four years of high school English classes, there has unfortunately been only a small smattering of books that have actually inspired me or forced me to consider their meaning. There were the stereotypical required readings such as Romeo and Juliet and The Invisible Man, but while certainly monumental, they did not evoke a sense of amazement and love of literature. The only books that I have read in high school that left me astonished were Wuthering Heights, Crime and Punishment, To Kill a Mockingbird and Les Miserables. Today, I am massively enamored with all types of literature, whether they are historical, travel-related, fantasy or romance. In short, I was more willing to continue consuming the written word when I had to the power to choose what I wanted to read. However, if more exciting and relevant required readings were implemented in school curriculums and extra reading on the side was encouraged more, literacy would jump exponentially. 1. 2. 3. 4. 5. 6.
Svenska som andraspråk i Sorsele | Svenska som andraspråksundervisning samt sidor med modersmål Utbildningsmaterial om hållbart mode - Sveriges Konsumenter På den här sidan kan du ladda ned vårt utbildningsmaterial om hållbarhet och kläder. Materialet består av sjutton lektionerna på fem teman: Konsumentmakt, Materiallära, Normkritik, Schyssta kläder och Skapa och laga! Antingen laddar du ned materialet i sin helhet HÄR eller så laddar du ned de teman du är intresserad av. Vi tror att materialet går att använda på olika sätt, som lektioner var för sig, som delar av längre teman eller som komplement till praktiska övningar. Vi hoppas att ni använder dem på det sätt som passar er och anpassar innehållet efter era idéer och behov. Vi vill gärna förbättra materialet efter hand och era synpunkter och feedback är viktiga för oss. Utvärdera utbildningamaterialet här! Har ni andra tankar eller frågor maila gärna oss på stilmedveten@sverigeskonsumenter.se Materialet är inspirerat av och utgår från filmklipp ifrån Utbildningsradions tv-serier Kvalitet och Sy, sy, sy. Konsumentmakt Ladda ned tema Konsumentmakt här! Kritisk konsument. Materiallära
Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer | Kultur Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst. Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. Om det är något Tomas Tranströmer har lärt mig är det att livet rymmer mer. 1. Man har sett så mycket. Verkligheten har tärt så mycket på en, men här är sommaren till sist: en storflygplats – trafikledaren tar ner lass efter lass med frusna människor från rymden. Kommentar: Jag vet inte hur länge jag har känt glädje över den här långa metaforen. 2. Tre svarta ekar ur snön. Så grova, men fingerfärdiga. Ur deras väldiga flaskor ska grönskan skumma i vår. Kommentar: Tankarna går till försommarens enkla glädje, när champagnens pärlor brusar, skummar under träden på bakgårdar som grönskar. 3. På väg i det långa mörkret. mitt armbandsur med tidens fångna insekt. 4. Nordlig storm. 5. 6.
Böcker för Språkintro - Vilja Förlag Vilja förlag har tagit fram en lista över böcker som fungerar bra för språkintroduktionen eller för unga vuxna som håller på att lära sig svenska. Det är böcker från Vilja förlag på olika lättlästnivåer – tanken är att alla ska kunna hitta en bok som fungerar trots att det ju ofta är stora individuella skillnader på språkintro. Gemensamt för alla böcker är dock att de är lätta att läsa, utan att vara barnsliga. Det här listan är tänkt att fungera som en bra introduktion för dig som vill börja jobba med litteratur på språkintroduktion. Lista över böcker som fungerar för Språkintroduktion Böcker med hög igenkänning för personer som kommer från ett annat land/ inte har svenska som modersmål: Carlos tar körkort och Joana startar eget av Carita Andersson Dagboken av Annelie Drewsen Efter båten av Johanna Nilsson En perfekt julafton av Josefin Schygge Fredag kväll av Per Alexandersson Jag kan bli rektor av Christina Wahldén Jag är inte dum av Josefin Schygge Lever du? Mitt rätta namn av Åsa Storck
Dra nytta av det som spelen gör bra En av de kanske viktigaste områdena inom formativ bedömning är återkoppling. Men det är inte bara återkopplingens kvalitet som sägs vara en viktig framgångsfaktor för elever. Det är också hastigheten med vilken eleven får återkoppling på det som hen uppvisat. Så hur gör du och jag, läraren, denna återkoppling snabbare och mer effektivt för att arbeta formativt? Alla vet att vi ju inte kan uppfinna fler timmar om dygnet och vi kan inte ändra hur scheman ser ut eller är strukturerade – åtminstone inte på kort sikt. Nej, vi behöver använda tekniska hjälpmedel för att underlätta detta! Något jag diskuterade förra veckan var hur jag ser vinster med att spelifiera lärandet – alltså att vi inkorporerar vissa element från spelens värld in i vårt klassrum för att dra nytta av det vi kan lära av dem. Du misslyckades (men det gör ingenting) Spelare som kastar sin karaktär utför ett stup, blir träffade av fiendens kulor eller konkursar sin djurpark har något gemensamt.
Grafisk roman och poesi - hur hänger det ihop? Jag har haft den stora förmånen att få delta på NCS (Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling) höstkonferens. Som vanligt fick jag med mig en massa nya tankar och idéer och en del av dem omsatte jag direkt i min egen undervisning. Du ska snart få ser hur! Under konferensens andra dag fick jag bland annat lyssna på Stefan Lundström, som pratade om det vidgade textbegreppet och elevernas textvärldar utanför undervisningen, och Katarina Lycken Rüter, som lyfte Shaun Tans Ankomsten och den funktionella grammatiken. De här två, Lundström och Rüter, fick mig att börja reflektera. Med mina ettor på Bygg- och anläggningsprogrammet arbetar jag just nu med ett arbetsområde som heter "Jag skriver i dina ord!". Under dagens lektion var tanken att eleverna skulle få skriva egna dikter som en replik på en annan dikt MEN efter konferensen tänkte jag om. Jag plockade ut tre bilder och till varje bild kopplade jag en ordklass (substantiv, verb och adjektiv). Hur gick det då?
The fundamental things we aren’t teaching our kids (iStock) The display of cooperation and warmth that neighbors and strangers showed each other in areas hard-hit by Hurricane Harvey was a welcome relief from what has become a coarsening of American society. Initiatives to teach “character education” to students and “community service” requirements have been instituted in an attempt to raise young people with an understanding of civic and civil life, but those have failed to change things in any meaningful way, and the authors of this post explain why and what can be done about it. The authors are Richard Weissbourd, a senior lecturer at the Harvard Graduate School of Education and the faculty director of the “Making Caring Common” project, and Howard Gardner, the renowned professor and psychologist at the Harvard Graduate School of Education known for his “theory of multiple intelligences.” By Richard Weissbourd and Howard Gardner These days basic decency, civility and compassion are imperiled in American life. We shouldn’t be surprised.
Hela skolan högläser för eleverna! Regeringen har initierat HELA SVERIGE LÄSER MED BARNEN. Jag tänker att skolan kan svara upp med: Så här kan vi göra: Kollegial högläsning och samtal om betydelsen av högläsningen för alla Kollegial högläsning börjar med samtal om och läsning av boken och i en gemensam avstamp att vilja ge eleverna upplevelser och inblickar i vad böckerna kan ge och vad det finns att uppleva av böckernas innehåll. Högläsning i de lägre årskurserna: Ofta har eleverna en och samma lärare över dagen vilket betyder att eleverna inte behöver bära boken med sig annat än till idrottslärare och till fritidspedagogerna. Högläsning i de högre årskurserna: Låt säga att vi undervisar en årskurs sju. Om vi gör detta och fortsätter att högläsa kommer vi att ge eleverna skriftspråket och litteraturen som de ännu inte kan läsa själva. Berätta för föräldrarna om böckerna skolan läser Vad vi också kan göra är att vi tydligt åskådliggör för föräldrar och besökare i skolan om de böcker vi läser. Ett tips till rektor: Att börja…
Svårigheter med läsförståelse Då man misstänker att en elev har svårigheter med läsförståelsen bör man först reda ut om basfärdigheterna i läsning fungerar, dvs. är avkodningen automatiserad och läsflytet under utveckling. Men även om dessa fungerar kan läsaren ha svårt att förstå texten. Orsaker till detta kan t.ex. vara ett svagt ordförråd, avsaknad av bakgrundskunskap om temat, svårigheter med att förstå den grammatiska strukturen i texten, svårigheter med abstrakt tänkande, svag slutledningsförmåga eller minnesproblem. Att läsa med svag förståelse En svag läsare kan ofta beskrivas som passiv i jämförelse med en elev med god läsförståelse. Om texten innehåller många svåra ord, över 20 % av orden är okända, blir det också svårt för läsaren att ta den till sig. Svag läsförståelse kan även hänga ihop med svag hörförståelse eller låg arbetsminneskapacitet. Kompenserande metoder En del elever kan ha nytta av att använda talböcker och inlästa läromedel, förutsatt att deras hörförståelse är bättre än läsförståelsen.
Skrivcirkeln Träna mera Svenska Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Pedagogiska tankarI Skrivcirkeln får eleverna lära sig att skriva olika texter i genrerna berättande, återberättande, beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande. För att kunna lära sig det behöver eleverna läsa och förstå olika texter i varje genre. I Skrivcirkeln kombineras därför genrepedagogik med läsförståelsestrategier. Arbetssättet utgår dessutom från cirkelmodellens fyra faser. KomponenterSkrivcirkeln består av tre arbetshäften, ett för vardera årskurs 4, 5 och 6, samt en metodbok för läraren. Varje årskursbok har ett eget tema och alla tar upp genrerna berättande, återberättande, beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande. Skrivcirkeln Mysterier Åk 4Skrivcirkeln Otroliga rekord åk 5Skrivcirkeln Resor i världen åk 6Skrivcirkeln MetodbokI metodboken får du som lärare mer information om genrepedagogik, cirkelmodellen, olika läs- och skrivstrategier samt språkutvecklande arbetssätt för alla elever.
Publicera mera – elevexempel Just nu skriver mina sjuor långa berättelser på temat Vilse i skogen. Vilse är ett romanprojekt i sex delar där eleverna tränar på parallellhandling och att skriva olika typer av texter: DEL 1: Inledning där fokus ligger på att läsaren ska fatta tycke för huvudpersonenDEL 2: Efterlysningen där en poster med tydlig information skapasDEL 3: Ensam i skogen där eleverna tränar på miljöbeskrivningDEL 4: Vårdnadshavare resonerar om sitt barn i en dialog (där föräldrarnas tillstånd gestaltas)DEL 5: Dramaturgin stegras när huvudpersonen hamnar i en skogsbrandDEL 6: Vårdnadshavare följer räddningsinsatsen och nås av ett besked (avslutning) Jag använder elevtexter för att visa goda exempel. Åh vad bra! I den korta inledningen av lektionen (ca 10 minuter) lyfter jag nio elevexempel. DEL 1 Utflykten Med en duns slår jag mig ner på stubben bredvid Sara. – Jag är vrålhungrig! Jag styr stegen in på en liten stig, samtidigt som jag fiskar upp min hörlurar ur bakfickan på mina jeans. Vilse Lunchtid Kväll