Skolöverstyrelsen.se | En forskarblogg om skola, utbildning och utbildningsvetenskap BLOGG | Patricia Diaz En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) som vill lära sig allt om sociala medier. I podden diskuteras de vanligaste sociala plattformarna där barn och unga möts idag: Snapchat, Ask, Kik, Instagram, Musical.ly med flera. Utöver sociala plattformar tar podden upp ämnen som nätjuridik, bekräftelse, källkritik och näthat. Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Wattpad – ”Har du läst min bok?”
IKT-skafferiet | En blogg om skolutvecklingen i Håbo kommun. Lämna gärna en kommentar! Läs- och skrivundervisning Lär dig grunderna Innehåll:STEG 1 En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” STEG 2 En förståelse för BFL-strategiernaSTEG 3 En förståelse för metodernaSTEG 4 Andras erfarenheter STEG 1 – En förståelse för Hattie’s forskning – ”Synligt lärande” Titta på föreläsning med Jan Håkansson om ”Synligt lärande” (52:44) eller läs Skolverkets artikel Undervisning inte skolans huvuduppgift för att ta del av de grundläggande slutsatserna i John Hatties forskning om att synliggöra lärandet. Synligt lärande i Svedala Tillbaka upp STEG 2 – En förståelse för BFL-strategierna I filmklippet Introduktion – formativ bedömning (28:31) får du precis det som titeln säger. Varför bedömning för lärande? - Om Bristfokusering (4:37) - Om skillnaden mellan formativ bedömning och summativ bedömning (6:22) Forskning.se har publicerat tio frågor och svar med fokus på elevperspektiv där du kan läsa om elevinflytande, bra undervisning, bedömning ur ett elevperspektiv. Eva Minten – Skolverket berättar om:
Förstelärarblogg vi ses i skolan Ingen tackar dig för att du jobbar dig sjuk | Debatt Debattören: Som tidigare utbränd är du bränd på arbetsmarknaden Zandra Hedlund.Foto: Jonas Herjeby Jag är utbränd. Utmattningsdeprimerad. Jag är utbränd, du kan bli det och vi måste prata om det Ett halvår senare är jag fortfarande inte tillbaka. Hela mitt liv har gått i ett rasande tempo. Hur länge går det att hålla maxtempo innan kroppen säger ifrån? I jättemånga år. Någonstans på vägen tappade jag koncentrationsförmågan. Det som är svårast är att acceptera att jag kanske aldrig kommer att kunna klara ens hälften av vad jag har klarat tidigare. Frågan ekar i huvudet. Hade någon frågat för ett par år sedan hade jag tveklöst sagt ja. Jag ska berätta för dig hur det ligger till. Det är fakta. Ingen anställer dig som har varit utbränd och har hög sjukfrånvaro. De flesta utbrända och före detta utbrända är helt enkelt tvingade att stanna kvar på den arbetsplats som drev dem mot stupet från början. För att inte tala om dina karriärmöjligheter de närmsta åren. Grattis! Zandra Hedlund
Språkkraft