Kränkningar och mobbning Kränkande behandling innebär att ett barn eller elevs värdighet kränks. Har kränkningen samband med någon av diskrimineringsgrunderna kallas det trakasserier. Den vanligaste typen av kränkningar är att uppleva sig oskyldigt anklagad eller att andra elever visar sitt avståndstagande genom att retas, viska och skämta. Att bli slagen eller knuffad är också en kränkning. Inget barn eller elev ska bli kränkt och förskolan eller skolan har skyldighet att agera när det sker. Mobbning Förr talade man oftare om mobbning, med det begreppet används inte längre i skollagen. Kränkningar från lärare och annan personal Det förekommer att elever upplever sig kränkta av sina lärare. Utreda och åtgärda När en kränkning sker är förskolan och skolan skyldig att utreda och vidta åtgärder samt säkerställa att det inte sker igen. Läs mer under Utreda och åtgärda. Utreda och åtgärda
Läsanalys I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys. Jag har provat det ett tag och det hjälper mig att se mina elevers läsutveckling och på så sätt ge mig feedback på hur jag ska utveckla min undervisning. Så här gör man: ”Kopiera en sida ur elevens självständiga läsning, eller en kopia av läxan, faktaboken. Då eleven läser sin text i boken följer läraren med i sin kopia. Notera varje sak du önskar samtala med eleven om. Notera korrekt läsning vid varje rad med ett ok. Ringa in ord som du vill undersöka hur eleven förstår. Skriv in de korrigeringar eleven gör under sin läsning – då eleven självkorrigerar sin läsning notera med SK. Utveckla din förmåga att anteckna under läsningen. Då du är klar med dina noteringar, samtal med eleven, låt eleven vara den som berättar om sin läsning. Betrakta dig själv som lärande; undersöka och upptäcka, utveckla och undra är dina lärande förutsättningar för att utveckla undervisning.” -Ja!
Barnochunga | Bokpuffen.se DB Wordpress Plugins Bockarna Bruse kommer igen Björn F Rörvik bild: Gry Moursund Stjärnstenen Jo Salmson Koko och Bosse hinner inte Lisen Adbåge Kickar Staffan Cederborg Småkrypsboll Tove Pierron bild: Joanna Helllgren Ekon Camilla Jönsson Peter och vargen Sergej Prokofjev bild: Ilon Wikland berättad av: Mark Levengood Som syskon på riktigt Helena Karlsson Hegas Jakten på den perfekta luggen Petrus Dahlin Min brorsa heter Noa Anna-Clara Tidholm bild: Johanna Hellgren Systern från havet Ulf Stark bild: Stina Wirsén Under ägget Laura Marx Fitzgerald Isbarnen Camilla Lagerqvist Gud och Adam och Eva Kim Fupz Aakeson Ill:Eva Lindström Djurfiket Camilla Ceder och Sanna Mander ← Äldre inlägg Lästips till Förintelsens minnesdag Koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari 1945. Sedan 2005 är dagen en internationell minnesdag då Förintelsens offer uppmärksammas över hela världen. LitteraturMagazinet tipsar om läsning. I Sverige har den 27 januari varit en nationell minnesdag för Förintelsens offer sedan 1999. Det kommer ständigt nya böcker kring detta enorma trauma i Europas historia. Här kommer några lästips från LitteraturMagazinet redaktion: "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg är en självbiografisk memoarbok om Göran Rosenbergs föräldrar, framför allt hans pappa. "Maus" av Art Spiegelman är en serieklassiker från 1986 som handlar om Förintelsen. "Männen med rosa triangel" av Heinz Heger är en unik skildring av hur homosexuella behandlades i tyskarnas koncentrationsläger under Andra världskriget. "Mannen utan öde" Imre Kertész anses vara en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägren. 27 januari 2014 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel
Kapitel 1 Kompissatelliten : Om hjältar och fegisar Amanda har hittat på en saga som utspelar sig i en djuraffär. Expediten behöver pengar och säljer sina mest kära djur, tre kaniner, till en hungrig tjuv som tar med dem till en grotta för att äta upp dem. Expediten sörjer och ångrar sig. Kaninerna lyckas fly tillbaka till affären. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.
Bildpromenad med Läsfixarna Häromdagen var jag på Skolverket för att diskutera Läslyftet och då var det en pedagog som berättade om hur hon brukar använda bilderböcker för att gå på "bildpromenad". Tillsammans med eleverna läser man bilderna före man läser texten både för att skapa förförståelse och intresse. Begreppet är myntat av Ann-Marie Körling och hon beskriver tillvägagånssättet på sin blogg. Jag tänkte att detta måste jag testa och sagt och gjort så letade jag upp en av våra fina pdfer i "En läsande klass". Eleverna fick förutspå vad boken skulle kunna handla om utifrån bilden med balkongen och förslagen var många. Jag berättade att vi tillsammans skulle läsa boken men inte genom texten utan genom bilderna men att de ändå skulle använda sig av sina Läsfixare. Denna text är vald med syfte att träna på att ställa frågor bortom raderna och faktiskt var det många sådana frågor som eleverna ställde.
Ung LitteraturMagazinet Noterat Fredagen den 28 mars 2014 drog filminspelningen av ungdomsboken "Cirkeln" igång. Filmbolaget visade en första bild av några av huvudpersonerna. "De här sex var de allra bästa" skrev Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i en Facebookpost. Läs mer ... Recensioner av ungdomsböcker Kärleken kan inte övervinna döden" Mariia och Mimi bor i en finsk by. LitteraturMagazinets recensent: Sebastian Lönnlöv Sex med mera, Sandra Dahlén Det fina med den här boken är att den inte tillrättavisar på något sätt, utan att den levererar ett smörgåsbord av alternativ där ingenting är fel eller onormalt" Läs recensionen ... LitteraturMagazinets recensent: Jonna Lindberg Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Åsa Asptjärn På många sätt är det här en klassisk berättelse. Läs recensionen ... De magiska förvecklingarna och konflikterna mellan karaktärerna blir också uttjatade" Henrik Elstad försöker läsa "Nyckeln" som djävlulens advokat – med begränsad framgång. Nyckeln, Mats Strandberg
Barnen som bestals på sin framtid – Om ett inställt födelsedagskalas Tänk om Margot och Anne Frank hade kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Anne Franks storasyster Margot kunde ha fyllt 88 år igår den16 februari 2014. Men kalaset är inställt. Hon har varit död i 69 år. Tänk om hon hade fått levt ett långt liv och firat sin födelsedag med sin lillasyster och barn, barnbarn och barnbarnsbarn. I juli 1942 blev Margot inkallad att infinna sig för att transporteras till "arbetsläger". De båda systrarna hade kanske några år tidigare istället kunnat dyka upp i Sverige som "ensamkommande flyktingbarn". I verkligheten var det värre än så. Enstaka judiska flyktingbarn kom igenom nålsögat. Jag läser just nu Imre Kertész "Mannen utan öde". I drömmen hade det hade kunnat sett annorlunda ut. 17 februari 2014 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel LitteraturMagazinet är en redaktionell tidskrift som hade premiär januari 2012.
WestlundM : Linda räknar framåt: VT 2013... Hotell Kom som du är : Ett förord till dig som pedagog Syftet med "Hotell Kom som du är" är att skapa en diskussion om olikheter och fördomar. Producent, regissör och projektledare förklarar här hur de tänkte när de skapade serien. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda programmen i klassrummet. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.
arbetsgång