background preloader

Kaikki Kuvaa EDU

Kaikki Kuvaa EDU
"Monipuolinen ja helppo tapa lisätä osallisuutta sekä oman oppimisen omistajuutta. Se konkretisoi välittömästi sen, mitä ollaan juuri nyt opettelemassa. Jokainen pääsee itse tekemään, miettimään, pohtimaan ja keskustelemaan. Lisää yhdessä tekemistä." "Kamerakynän pedagogiikka osallistaa ja sitouttaa lapsia oppimiseen, antaa mahdollisuutta keskustella ja sanallistaa oppimista, motivoi lapsia" "Tähän mennessä paras verkkokoulutus, johon olen osallistunut." "Sopisi jokaiselle opettajalle, joka tuskailee mobiililaitteiden monimutkaisuudesta -> opetuskäytön ei tarvitse olla tämän kummempaa." "Videolinkeissä oli paljon konkreettisia ideoita, kuinka menetelmää voi hyödyntää opetuksessa. "Rakastuin menetelmään! "Tällainen kurssi sopii opettajan arkeen." "Tuntuu, että tätä voi itse hyödyntää ja käyttää menetelmänä. "Kamerakynätekniikan käyttö on helposti sovellettavissa moniin oppiaineisiin ja oppimistilanteisiin." "Oli matala kynnys osallistua ja pystyi etenemään erittäin joustavasti omaan tahtiin." Related:  mediataidot

Facebook Live avaruudesta ei ollutkaan aito - Lasten uutiset Syksyllä sosiaalisessa mediassa levisi uutinen, jonka mukaan amerikkalaiset astronautit tekivät Facebook Live -lähetyksen suoraan avaruudesta. Lähetys näytti niin hienolta, että moni päätyi jakamaan sitä eteenpäin. Jos video ei olisi ollut niin häikäisevän hieno, moni olisi ehkä tullut pohtineeksi sen todenmukaisuutta. Kyseessä ei nimittäin ollut aito suora lähetys avaruudesta, vaan kolme vuotta vanha video. Silti miljoonat ihmiset päätyivät seuraamaan sitä haltioissaan, minä mukaan lukien. Tästä valeuutisesta ei ollut suurempaa haittaa kenellekään, mutta se on hyvä esimerkki siitä, kuinka väärä tieto voi levitä internetissä. Kaikkea ei kannata uskoa. Siksi Lasten uutisten verkkosivuilta löytyy nyt video, joka auttaa muistamaan, miten oikean uutisen voi erottaa väärästä. Kirjoittaja on HS:n Lasten uutisten tuottaja.

Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen | Digitreenit | Op... Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa. Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia. Puhelimiin on ladattavissa runsaasti erilaisia ilmaisia ja maksullisia kuvanmuokkaukseen tarkoitettuja sovelluksia. Nyt keskitymme kuitenkin sellaisiin kuvanmuokkauksen perusominaisuuksiin, joita puhelimissa on jo valmiiksi. Niillä saat aikaan parempia kuvia. Kuvanmuokkaustoiminnot saat näkyviin kun avaat puhelimen kuvagallerian ja valitset kuvan ja Muokkaa. Erilaiset muokkausikonit tulevat näkyviin näytön reunaan. Kuvan sommittelu Kuvassa on hyvä olla selvästi erottuva pääkohde. Kolmanneksen sääntö tarkoittaa sitä, että kuva-ala jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan pysty- ja vaakasuunnassa. Kuvassa näytetään kultainen leikkaus Kuva: Lähde: Wikimedia Commons CC0 Digitreenit,Kultainen leikkaus,Yle Oppiminen Vältä salaman käyttöä Luonnonvalo on kaikkein paras valo kuvaamiseen. 1. ←Liikuta→ 2. 3. 4.

Mainos pitää tunnistaa, olipa kanava tai teknologia mikä hyvänsä « Kuluttaja-... Kuluttajat käyttävät mobiililaitteiden kautta yhä enemmän erilaisia palveluita. Myös yhteydenpito, ajanvietto ja tiedonhaku kytkeytyvät tiiviisti mobiililaitteisiin. Appsien, eri kanavien ja sisällöntuotannon kehittyessä myös mobiilimainonta muuttuu, kun mainostajien ja myös sisällöntuottajien on keksittävä uudenlaisia tapoja saada kuluttajan huomio. Esimerkiksi Facebook on vastikään ottanut käyttöön mainosten sijoittamismahdollisuuden erilaisten Facebook-videoiden keskelle ja myös livestreamiin (ks. esim. Moni ostopäätös syntyy nykyään verkossa luetun tai kuullun suosituksen pohjalta, ja tässä tärkeässä asemassa ovat paitsi erilaiset vertailusivustot, myös bloggajat ja vloggaajat, jotka tekevät yhteistyötä valikoitujen yritysten kanssa kohderyhmilleen sopivissa aiheissa. Tubettajat, bloggarit sekä heidät yhteen kokoavat toimistot ja yhteisöt luovat ja muovaavat osaltaan vastuullisen vaikuttaja- ja suosittelumarkkinoinnin käytäntöjä sekä tapoja tehdä kaupallista yhteistyötä näkyväksi.

Kuusi somepostausta, jotka tulivat tekijälleen kalliiksi – lue nämä ennen kui... Suomen oikeusistuimissa käsitellään joka vuosi useita tapauksia, joissa joku on julkaissut netissä loukkaavaa tietoa toisen ihmisen yksityiselämästä. Tyypillisesti näissä tapauksissa tekijät ovat selittäneet toimineensa vahingossa tai vedonneet sananvapauteen. Tai sitten he ovat puolustautuneet sillä, että toisen ihmisen yksityiselämää koskeva tieto on julkaistu vain yksityisellä Facebook-sivulla, WhatsApp-ringissä tai muuten rajatulle yleisölle. Se ei ole läheskään aina riittänyt. Seuraavat esimerkkitapaukset ovat käräjäoikeuksista ja hovioikeuksista. Näihin ei osata suhtautua riittävän vakavasti.Matti Tolvanen 1. Mies linkkasi Facebook-ryhmään uutisen, jossa kerrottiin toisen miehen saaneesta tuomiosta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – yhdellä erolla. Kuvan postannut vetosi sananvapauteen. Ratkaisu: Korvauksia kärsimyksestä, sakkoja ja oikeudenkäyntikuluja kahdessa tuomioistuimessa yhteensä lähes 7 000 euron edestä. 2. Ratkaisu: Korvauksia kärsimyksestä 900 euroa. 3. 4. 5. 6.

Videoita, sarjakuvia ja lähdekritiikkiä tunnille – Yle Uutisluokka kokosi med... Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat Näin meitä huijataan verkossa: Video: Kun omiin silmiin ei voi enää luottaa – näin sinua huijataan liikkuvalla kuvalla Näin jäljität videohuijauksen verkossa: Näin jäljität kuvahuijauksen verkossa: Näillä ohjeilla teet hyvän videon: Testi: Luuletko tietäväsi, mitä saa kuvata ja mitä julkaista? Mistä ilmaisia kuvia löytää – 7 parasta kuvapankkia Oletko luonut uudet verkkosivut, mutta ne näyttävät tylsiltä? Kirjoitatko paljon, mutta artikkeleihin ei millään tunnu löytyvän sopivia kuvia? Mistä löydät inspiroivan taustan sosiaalisen median postauksellesi? Ei hätää! Etsitkö grafiikkaa someen? Kuvitukseen kannattaa panostaa, koska se lisää sisältöjesi kiinnostavuutta kävijöiden silmissä. Huomaa! Pixabay.com Pixabay.com on yksi internetin laajimmista ilmaisia kuvia tarjoavista kuvapankeista. Helppo hakuominaisuus auttaa sinua löytämään juuri käyttötarkoitukseesi sopivat kuvat. Stocksnap.io Stocksnap.iossa on tuhansia Creative Commons 0 -lisenssillä varustettuja valokuvia, ja uusia tulee päivittäin! Kuten hakulaatikon alla lukee, näitä kuvia voit käyttää missä tahansa ilman mainintaa niiden alkuperästä: Unsplash.com Unsplash.comissa kuvat ovat todella huippulaadukkaita! Sivustolle lisätään kymmenen uutta kuvaa kymmenen päivän välein. Visualhunt.com Visual Huntin erikoisuutena on väripaletteihin pohjautuva haku. Unrestrictedstock.com

Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja te... VIDEO 1: OLE VALPPAANA NETISSÄ – TÄTÄ KAIKKEA VOIT KOHDATA (10 min) Katsokaa video 1 ja keskustelkaa parin kanssa alla olevista kysymyksistä. Kirjatkaa ajatuksenne ylös ja käykää lopuksi vastauksia läpi yhdessä koko luokan kanssa. 1. a) Mistä tunnistaa valeuutisen? b) Miksi valeuutisia tehdään? c) Miksi valeuutiset leviävät niin hyvin sosiaalisessa mediassa? d) Minkälaisiin valeuutissivustoihin ja -uutisiin olette törmänneet? 2. a) Mitä teidän kaveripiirissä ja omassa puheessanne sanat trolli ja trollaaminen tarkoittavat? b) Mikä on niin sanottu trollitehdas, johon Ylen toimittajat kävivät videolla tutustumassa? c) Mistä nettitrollin voi tunnistaa? 3. a) Minkälaisia kuva- ja videomanipulaatioita te olette nähneet verkossa ja sosiaalisessa mediassa? b) Mistä tunnistatte ja huomaatte, että kuvaa tai videota on muokattu? c) Pohtikaa, miksi kuvia ja videoita muokataan? d) Minkälaisia ongelmia kuva- ja videomanipulaatiot voivat aiheuttaa? 1. Törmäätte sosiaalisessa mediassa uutiseen. 2. 3.

ATK-tunnin runko esityksenä oppilaille Tässä pieni käytännön vinkki loppuvuoden kiireiden keskeltä. Olen pitänyt yleensä joka luokalle ainakin yhden tunnin lukukaudessa pöytäkoneiden ääressä tablettien, läppäreiden ja puhelimien sijaan. Näillä tunneilla tehdään nettitestejä, käydään katsomassa sovelluksia, jotka voivat olla hyödyllisiä oppilaille kotona harjoitteluun myös puhelimella ja harjoitellaan opeteltavaa asiaa jollakin sovelluksella tai esim. kirjoitelmalla. Ja ennen kaikkea, opetellaan kielten opiskeluun liittyen tietokoneen käyttöä (sanakirjat, tekstinkäsittelyohjelmien kieliasetukset yms.). Helpoiten oppitunnin rungon luominen ja siinä pysyminen on käynyt Google Slides -esityksellä (esimerkin teema tuttuun tapaan SlidesCarnivalista), johon olen luonut linkit oppilaiden klikattaviksi. Ehdoton plussa tässä on se, että linkki esitykseen jää oppilaalle talteen, ja hän voi halutessaan palata mihin tahansa linkeistä myöhemmin esim. puhelimella. Tämän jälkeen voit muuttaa oppilaille näkyvän tekstin ja itse linkin.

Tunnista luotettava uutinen - kysy nämä 7 kysymystä | Oppiminen Julkaistu 11.02.2020 - 14:40. Päivitetty 11.02.2020 - 14:40 Luotettavan uutisen tunnistaminen on yhä vaikeampaa ja vaatii medialukutaitoa. Puhumme usein valeuutisista, mutta tutkijoiden mukaan asia on monimutkaisempi. Näin tunnistat luotettavan uutisen – kysy nämä 7 kysymystä. 1. Kuka on julkaissut jutun? 2. Onko aiheen käsittely puolueellista tai valikoivaa? 3. Tarkista julkaisuajankohta. 4. Mihin lähteisiin uutinen perustuu? 5. Käytä käänteistä kuvahakua. 6. Klikkiotsikot voivat johtaa harhaan eikä varsinainen uutinen vastaa otsikkoa. 7. Vaikuttavatko omat mielipiteesi tulkintaasi? Kuvassa ohjeet luotettavan uutisen tunnistamiseen Kuva: Yle/Mikko Lehtola Yle Oppiminen,valeuutiset

Related: