Värna om språket Ett kunskapskrav som har utmanat mig är ”eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk”. Utmaningen har legat i att göra de didaktiska frågorna vad, hur och varför, med betoning på varför-frågan, meningsfulla och begripliga för eleverna. Eleverna går i årskurs 6, armar och ben är överallt och hormonerna spritter i kroppen, framme vid WB står jag och skall motivera till intresse av språkbruk i Sverige och Norden? Hur ska jag få dem intresserade av t.ex. värmländskan, rikssvenskan, skånskan och lulemål? Lektion 1 Att utgå från elevernas värld brukar vara ett vinnande koncept så jag började arbetsområdet med att koppla deras eget språkbruk såsom sms-språk och gaming-språk till den inledande uppgiften. Lektion 2 Eleverna köpte argumenten och tro det eller ej, de blev intresserade. Lektion 3 Lektionsunderlag Egen ordlista
Förklarande mattefilmer Hur gör man? Förklarande mattefilmer I bingel finns genomgångsfilmer i matematik för åk 4–6. Här nedan kan du titta på några av dem. De förklarar de olika momenten i kursplanen, allt från begrepp till problemlösningsmetoder. Använd filmerna som introduktion, inspiration och repetition. Skala Prioriteringsregler Problemlösning genom att prova sig fram 33 kombinatorik Free Printable Geometry and Measurement Worksheets - K-12 Investigate lines, angles, circles, triangles, polygons, perimeter, volume, and the coordinate plane, among other topics with these geometry worksheets. Print net activities (3D models) for hands-on student learning. Learn about measurement using these sheets featuring pictures of coins, clocks, and thermometers. Worksheets labeled with are Common Core Standards aligned and accessible to Pro subscribers only. Don't see a printable you need? Printable Geometry Activities - Nets (3dModels) Elementary (K-5) Printable/Online Geometry Tests and Worksheets Middle School Printable/Online Geometry Tests and Worksheets High School Printable/Online Geometry Tests and Worksheets © Copyright Notice: All worksheets contain copyrighted work and are designed for use by individual teachers, tutors, and parents.
Att bygga upp en berättande text Idag har vi repeterat hur man bygger upp en berättande text. Vilka delar ska vara med? Först fick vi tre små texter som vi skulle lista ut vad vi skulle göra med. Vi förstod nästan på en gång att det skulle bli en saga. Vi la textdelarna i rätt ordning. Sedan funderade vi på HUR vi visste vilken del som skulle komma först, sedan och sist. 1. Vi förstod alla att den texten som skulle komma först var den här: Det var en gång en pojke som hette Ivar. Vi visste det av tre anledningar. sagor brukar börja med Det var en gångi början av en saga berättar man om huvudpersonen (VEM)i början av en saga berättar man om miljön (VAR) 2. Vi förstod att den här texten skulle komma i mitten: Människorna i byn hade ett problem. Vi visste det för att: det måste vara ett problemproblemet måste komma innan slutetdet fanns med en hjälparelösningen måste också komma innan slutet 3. Vi förstod att den här texten skulle komma sist: Drakmamman blev jätteglad.
75tal - by Orrestig Productions 75tal Starta direkt 75tal skapar slumpade tal som lraren/frldern skriver ut p ett A4 till eleverna. Man kan styra vilka tal som dyker upp med en massa parametrar. Flj lnken nedan och klicka sedan p "Generera!" Med 75tal kan man ta fram ett A4 fr varje elev om man vill, men mer rimligt r kanske att ha 2-4 olika svrighetsgrader i klassen. Bildligt talat tror vi att 1+2 skall sitta i ryggmrgen fr att man skall kunna ta sig an 36/9. 75tal r mycket flexibelt. Anvndning: 75tal r gratis att anvnda. Tips: Skriv ut med knappen eller genom att trycka CTRL-P i rtt fnster. Ursprung: Eva Bremander r idskaparen, och testpiloten, medan Dan Orrestig realiserat produkten i sammarbete med Eva. ndringslog: 2010 01 23 Tester med enklare tal nda ifrn sexrs har fallit ut mycket vl... 2013 04 21 Nu slpper vi en ny funktion fr Uppstllningar.
Rebeckas stjärnor! : Math Bug och Math Tub Idag provar vi två nya appar där stjärnorna tränar samma förmågor som vi övat i matteboken och olika arbetshäften under veckan. Förmågorna vi övar är positionssystemet samt att multiplicera med stora tal. Math Bug I denna appen övar man positionssystemet. I och med att man kan öva positioner ända ner till tiondelar och hundra delar fungerar appen ända upp i år 6 me> Math tub I denna appen övar man multiplikation och division samt algebra. Kopplingar till lgr 11-syfte matematik Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet. -centralt innehåll matematik Positionssystemet för tal i decimalform. Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och miniräknare. Obekanta tal och deras egenskaper samt situationer där det fi nns behov av att beteckna ett obekant tal med en symbol.
Slippa stressen inför NP. Jag ska äga planeringen! Jag försöker utveckla min undervisning och har jag nu landat i att mitt sätt att undervisa är att jobba målmedvetet med mina elever. Jag jobbar också med två spår i klassrummet och försöker ha med det i planeringen så ofta som möjligt. Med två spår i undervisningen menar jag att vi i klassrummet jobbar mot samma mål men att den grupp av elever behöver stöd i form att språk, ord och begrepp. Det är också ett sätt att jobba målmedvetet, för jag gör klart för mig vad konkret som är en godkänd nivå och en mer än godtagbar nivå kring målet och försöker riktat leda lärandet mot de olika nivåerna för de olika grupperna. Samtidigt vet alla vart vi ska! Nu funderar jag kring den här stressen som finns när det börjar närma sig nationella prov. Varför är jag stressad just över matten? Mitt NP-löfte är att jag ska se till att jag äger undervisningen i matten i fortsättningen men för att göra det måste jag ha klart för mig vad vi ska gå igenom och gärna när och hur. Lösa problem: Begrepp: Metoder:
Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola Free Printable Math Worksheets Randomly Generated Worksheets "Math Salamanders Free Math Sheets" Welcome to the Math Salamanders Free Printable Math worksheets. Here you will find a wide range of free printable randomly generated math worksheets which will help your child improve their mental calculation skills and learn their Math facts. This page contains links to other Math webpages where you will find a range of activities and resources. Each webpage has a short description of what the page is about and the math learning it covers. If you cannot find what you are looking for, try searching the site using the Google search box on the right hand side on this page. Random Sheet Generator The random worksheet generator below will help you to generate a range of random worksheets and answers. The worksheets generated have the calculations written horizontally rather than vertically to encourage children to use their heads rather than use a written method. Using the random sheet generator will allow you to: Math-Salamanders.com
Tydliga och konkreta lektionsmål | Förstelärare i Svedala I mitt förra inlägg En inkluderande lektion skrev jag om vilken struktur jag brukar ha på mina lektioner. Jag berättade då att de börjar med tydliga, konkreta mål på tavlan. Jag anser att det är viktigt för eleverna att varje lektion veta vad vi ska göra, vad vi ska kunna efter lektionen och hur man visar sitt nya kunnande. Det gör lektionen meningsfull och man får fler engagerade elever. Efter att ha läst om Dylan Williams nyckelstrategier, som han skapat som en modell för formativ bedömning och undervisning, fick jag bekräftelse på att det är så här jag vill arbeta. Jag provade några olika sätt men tyckte inte att det blev tillräckligt konkret för eleverna, det var inte helt lätt att bryta ner syfte, centralt innehåll och kunskapskrav från läroplanen så att eleverna förstod det. Efter att ha fått en idé av Sophie Stenfeldt på hennes facebooksida satte jag upp tre olika skyltar på whiteboarden. Idag arbetar vi med Så att vi kan Vi vet att vi kan om Att diskutera:
Matematik.fi Registerbeskrivning enligt den finska personuppgiftslagen 1999/523. 1. Registeransvarig Matematik.fi Finland AB, Sebastian Laxell och William Barman (info(ät)matematik.fi). 2. Syftet med att lagra personuppgifter För att kunna identifiera användare i systemet, samt för att kunna kontakta och faktuera de instanser som använder tjänsten. 3. 4. 5.