background preloader

Teaching Handwriting

Teaching Handwriting

Bästa bokstaven: A A kommer först i alfabetet. När någon ramlar och skriker kan det låta AAaa. Och så börjar ju apa på A. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Vad är magiska skrinet? - Magiska skrinet Tanken med Magiska skrinet är att bygga upp en sagoskatt på de fem minoritetsspråken som fylls på varje år. Det ska gå att återvända till sagorna många gånger och höra dem igen om man vill. En del av sagorna är nyskrivna och andra är historier som har berättats i många generationer. Några är översatta till svenska och sänds i Barnradion i P4. Alla sagorna går att lyssna på direkt via webben eller vår app Sveriges Radio Play. 2015 års program: Hösten 2015 sänds fem nya sagor som kommer från den finska redaktionen. 2016-2019 sänder vi nya sagor från de andra språkens redaktioner, fem per språk och år. Om bilderna: Illustrationerna är gjorda av Katarina Strömgård, Ingrid Flygare, Henning Cedmar Brandstedt, Matilda Ruta och Stina Lövkvist.

”1B:s tokiga alfabetsbok” – långa textsamtal kring korta meningar | Förstelärare i Svedala Textsamtal För mig var det textsamtalet som kom att göra störst förändring i min undervisning och i mina klasser, när jag började med det för många år sedan. Det var där, i samtalet om text, som det hände någonting. Ingen lämnades ensam med sin text, utan vi bearbetade den tillsammans på olika sätt. Läslyftet Vi på F-6 och fritids arbetar just nu med läslyftets modul ”Samtal om text”. 1Bs tokiga alfabetsbok Den här terminen arbetar vi med en bokstav i veckan. På det här sättet integreras bokstavsarbetet i NO- och SO-undervisningen. En dag i veckan arbetar vi med bokstaven genom att skapa en egen alfabetsbok. Vi skriver på iPads i appen ”Skolstil 2” och använder oss av talsyntes och ordprediktionen. Därefter samlas vi i ringen på golvet och alla par får säga vars ett ord. Så här blev några av våra tokiga meningar: Vi samtalar om innehållet i meningen. När meningen är klar och vi är nöjda, skriver barnen av meningen på ett ”lågstadiepapper”. Kunskapskrav Åk1 Åk3 Att diskutera

Att bygga upp en berättande text Idag har vi repeterat hur man bygger upp en berättande text. Vilka delar ska vara med? Först fick vi tre små texter som vi skulle lista ut vad vi skulle göra med. Vi förstod nästan på en gång att det skulle bli en saga. Sedan funderade vi på HUR vi visste vilken del som skulle komma först, sedan och sist. 1. Vi förstod alla att den texten som skulle komma först var den här: Det var en gång en pojke som hette Ivar. Vi visste det av tre anledningar. sagor brukar börja med Det var en gångi början av en saga berättar man om huvudpersonen (VEM)i början av en saga berättar man om miljön (VAR) 2. Vi förstod att den här texten skulle komma i mitten: Människorna i byn hade ett problem. Vi visste det för att: det måste vara ett problemproblemet måste komma innan slutetdet fanns med en hjälparelösningen måste också komma innan slutet 3. Vi förstod att den här texten skulle komma sist: Drakmamman blev jätteglad. Vi sammanfattade vad vi visste genom att sätta cirklarna på rätt plats.

Meka med ABC: A som i Alf Timpani bor i en gammal fabrik. Hon hittar ett bo med ägg och plötsligt kläcks ett ägg och ut kommer bokstaven A. Det visar sig att A heter Alf och är en helvild krumelur som låter som en apa, apa som börjar på a. Timpani och Alf sjunger Apelsinlåten. Medverkande: Johan Ulveson och Tuvalisa Rangström. Del 1 av 10. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort. Har blivit uppmärksammad på att det är fel på svenskan för åk 1-3 på den version som legat ute.

Långsam inlärning – bokstäverna Vad ska du lära dig i skolan? De flesta barn svarar läsa och räkna! Vad händer med de elever som har en långsam inlärning för att lära sig läsa, skriva eller räkna? Som kanske inte knäcker läskoden under sitt första eller andra skolår? Jag upplever efter de elevmöten jag haft att det lätt påverkar självförtroendet och självkänslan när eleven inser att inlärningen inte flyter som kamraternas. Materialet är gjort för att kunna stötta elever med särskilt behov. Materialet kan också användas för barn som startar med intresse för läs och skriv. Beskrivning av de tre olika delarna: Bokstavsboken Häftet tar upp bokstäverna OMAS RLEN genom bilder och lättare uppgifter. Läsa ord Häftet kan med fördel användas som läsläxa. Läsa meningar Häftet innehåller enkla meningar med stöd av bilder och ord som känns igen från föregående två häften.

Skriva steg för steg De för eleverna mest framgångsrika skrivprojekten är av karaktären ”steg-för-steg”. Skrivandet föregås såklart av genomgångar, samt gemensamma och individuella iakttagelser och övningar. Ibland får eleverna omsätta kunskaperna i direkt anslutning till övningarna och ibland avslutas en period med en längre skrivuppgift där eleverna får träna på flera delar (en gång till så att säga). Inför de senaste skrivprojektet har eleverna läst texter, sett filmer, samtalat och skrivit om Förbjuden kärlek. Vi har gjort övningar där bland annat delarna dramaturgi, tillbakablickar, kontraster, gestaltning, bildspråk, miljöns betydelse och diktens form förekommit. Dessa delar har jag vävt in i slutuppgiften där eleverna ska omsätta sina kunskaper. Några av elevernas förklaringar till varför de lyckas så väl med steg-för-steg-skrivandet: Det är enklare att göra en del i taget istället för att få hela uppgiften på en gång.Det är skönt med de tydliga ramarna.

Spel-Ett Spel-Ett är en finlandssvensk version av det finska dataspelet Ekapeli. Spel-Ett tränar kopplingen mellan bokstav och ljud och småningom även läsning. Spelet är ämnat för förskola och nybörjarundervisning som stöd för den övriga läsundervisningen. Det kan användas både hemma och i skolan. Spel-Ett är gratis tillgängligt via internet. Starta spelet Mer om Spel-Ett Här kan du läsa mer om bakgrunden till Spel-Ett och bekanta dig med spelets innehåll. Snabbguide Bekanta dig med snabbguidens punkter innan du laddar ner spelet. Instruktionsbok I instruktionsboken hittar du mer detaljerad info om Spel-Ett och dess funktioner. Instruktions- och presentationsvideor om Spel-Ett Videorna ger korta instruktioner för hur du anmäler dig som användare, hur du använder Spel-Ett verktygsbacken. Bli Spel-Ett användare En spelare behöver alltid en handledare som laddar ner spelet åt honom eller henne. Har du frågor om Spel-Ett kan du kontakta användarstödet.

Veckans bokstav - Mia Kempe Att undervisa den första läs- och skrivinlärningen är bland det roligaste, men också svåraste, man kan göra som lärare. I samma klass kan det finnas allt från barn som precis börjat känna igen symboler till barn som nästan läser flytande. Vilken utmaning för lärare att organisera en undervisning som passar alla! Frågan är om det någon gång skiljer så mycket i barnens individuella behov. I detta inlägg tänker jag berätta om min struktur gällande bokstavsarbetet i åk.1, hur jag brukar presentera bokstäverna och den arbetsgång jag brukar använda mig av. 1.Pseudoläsning (eller skenläsning) är det första steget. 2.Logografisk läsning. 3.Alfabetisk läsning är tredje steget i läsprocessen. 4.Den ortografiska (och morfologiska) läsningen (det sista steget i läsutvecklingen) infinner sig när barnet inte längre behöver ljuda ut ljuden i varje ord utan ser ordet som en ortografisk bild. Skrivutvecklingen följer samma utvecklingssteg som läsutvecklingen och de olika processerna stödjer varandra.

Free Fall Alphabet Pack Fall is practically here where I live and even J keeps asking if its fall as yet. Today I will be sharing with you our fall alphabet pack that can be used as both a set of free preschool printable worksheets or a kindergarten printable pack. As the name suggests, the entire pack is all about the alphabet. Please note that affiliate links are used below for your convenience. This pack has over 30 pages that can be used for either coloring or painting as well as alphabet tracing strips. I love providing my printables for free in hopes that your kiddos will love them as much as mine do. –>> Download your free preschool printable worksheets now! Don’t forget to check out the other Fall freebies below:

Från A till Ö – pyssla hela alfabetet! – Småttingar Vi har en toppenidé på hur du kan lära dig alfabetet: pyssla de 29 bokstäverna från A till Ö. För att underlätta ditt alfabetspyssel har vi här samlat hela 29 pysseltips, ett pyssel för varje bokstav i alfabetet. Lycka till med ditt ABC! A som i APA @ Easy, Peasy and Fun B som i BIL @ Wonderbly C som i CITRON @ Crafty Morning D som i DRAKE @ I Heart Crafty Things E som i EKOLLON @ Crafty Morning F som i FISK @ Krokotak G som i GRIS @ Crafty Morning H som i HUS @ Mormorsglamour/Sköna Hem I som i IGELKOTT @ Crafty Morning J som i JULTOMTE @ The Resourceful Mama K som i KLOCKA @ Pinterest L som i LOK @ Kids Activities M som i MUS @ Housing a Forest N som i NALLE @ Crafty Morning O som i ORM @ Kids Activities P som i POLIS @ Glued to My Crafts Q som i QVIST @ Bättre hälsa R som i RAKET @ Buggy and Buddy S som i SOL @ About Family Crafts T som i Telefon @ Housing a Forest U som i UGGLA @ Meaningful Mama V som i VÄSKA @ Crafty Morning @ Easy, Peasy and Fun X som i XYLOFON @ Totally Tots Y som i YLLE(MÖSSA) @ Easy, Peasy and Fun Å som i ÅSKA

Related: