background preloader

Bedömning engelska

Du blir bedömd enligt fem aspekter inom tala och skriva. Här hittar du den matris som jag använder vid bedömningen samt lite checklistor så du kan bearbeta och förbättra din text. Den är gjord för mig som pedagog så jag måste visa hur du ska göra. Ett sätt att visa är att jag till varje aspekt visar hur du gör. Jag har länkat (och kommer fortsätta länka) till exempel på vad som menas och sedan tränar vi i klassrummet i skrivuppgifter som ni skriver på egenhand och tillsammans genom att du får respons av mig och dina kamrater som du sedan använder för att förbättra dina texter. Vi arbetar med några aspekter i taget och du kommer få exempel så du utvecklar vad och hur du ska skriva/tala bättre. Omfång och bredd Här blir du bedömd för saker som hur du: använder synonymer och fasta uttryckförklarar och beskriver med adjektiv, verbutvecklar ditt resonemang med exempel och jämförelser. Precision Textbindning Flöde Anpassar text efter läsare Strategier Bearbetning

https://oppetklassrum.wordpress.com/bedomning-engelska/

Related:  Organise, give response, grade,...saramalmBedömning

Allmänna råd för planering av undervisning Läraren bör följa allmänna råd för planering av undervisning. Allmänna råd är visserligen inte lag i sig, men tolkningar från Skolverkets sida om hur man bör tolka lagen. Man får göra på sitt sätt,men det skall leda till att lagen uppfylls. Så gör som du vill, men du skall lyckas minst lika bra som om du följer råden. Dokumentet i sin helhet hittar du här på Skolverkets hemsida: Nedan kan du se ett sammandrag där jag klippt ihop alla punkt-satser på ett A4.

Språkprov enligt Lgr11 - vad bedömer vi och hur? - Mia Smith Bedömning är ett hett ämne i svensk skola, men ändå dyker det regelbundet upp exempel på bedömning av saker som inte är kopplat till kursplanen. I det här inlägget vill jag visa hur jag lägger upp min bedömning i moderna språk och engelska på högstadiet. Utgångspunkten för både undervisning och bedömning är kursplanerna och kommentarmaterialet därtill. Alla mina referenser i det här inlägget är kopplade till dessa texter. Add-Ons and Templates Add-Ons and Templates Add-Ons using Google Apps Script I learned a little JavaScript which is applicable for Google Apps Script. This allows me to code Google Docs and Sheets to create custom applications. Most of the templates below have an Add-On menu. These Add-ons are not available in the Add-on marketplace, but are instead tied to the template document.

Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns. Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp” Begreppet myntades av den dadaistiske poeten Tristan Tzara så tidigt som 1916. Många musiker och författare har sedan dess använt tekniken då de skrivit låttexter. Grundidén är att man skapar något nytt genom att bryta mot de normer som säger att skapandet ska ske på ett visst sätt. Här kan ni lyssna på hur David Bowie har använt sig av tekniken.

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk? Hur kan du få elever att träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan eleven visa att de kan använda de källor som de valt ut? Vad skiljer ett E från ett A - sex bedömningsaspekter Vad är skillnaden mellan ett enkelt och ett välutvecklat resonemang? Det svarar Peter Wall på i den här filmen och listar sex bedömningsaspekter som stöd. Här kan du ladda ner figuren med bedömningsaspekterna.

Google Calendar Vissa av våra elever har svårare att strukturera sin vardag än andra. Den gemensamma klasskalendern kan vara till mycket hjälp i att strukturera sitt arbete men ibland krävs det ännu mer hjälp. Då kan en schemakalender med påminnelser vara praktisk för eleven. Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen.

Min granne är en mördare The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Mitt lärarliv: PM-uppgift om de, dem och dom Efter att en ny debatt blossat upp under hösten 2016 har vissa källor till uppgiften bytts ut. Plötsligt händer det! Svenska 3: Skriv ett pm om språk i förändring Språk förändras ständigt. Flash Fiction – ett undervisningstips! Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort. Det leder alltid till intressanta språkliga diskussioner med eleverna i klassrummet.

Related: