Skolverket om betyg, april 2016
Upload Malin Frykman Loading... Working... ► Play all Skolverket om betyg, april 2016 Malin Frykman3 videosNo viewsUpdated today Play all Sign in to YouTube Sign in History Sign in to add this to Watch Later Add to Loading playlists...
Kooperativt lärande – Elevaktiva arbetssätt
Så här kan du använda bloggen
Det som började som en blogg för inkluderande undervisning i framförallt engelska och språk har mer och mer blivit en blogg om undervisningens kultur. Utmärkt undervisning är mer än en checklista på bra verktyg eller fiffiga knep för att väcka nyfikenhet och lärande. Samtidigt behöver förhållningssätt metoder för att grunden ska sätta sig. Det jag kan bidra med efter över 20 års erfarenhet som lärare, läromedelsförfattare och specialpedagog är hur man kan designa en undervisning som möter alla de behov som uppstår i ett klassrum och i en skola. Jag tror och hoppas att jag genom bloggen kan bidra till att utveckla en inkluderande skola. De exempel du hittar är du välkommen att använda i din egen verksamhet i skolan. I rull-listen till höger finner du en ruta med kategorier. Du kan också söka på nyckelord i rull-listen vid förstoringsglaset för att hitta blogginlägg med viss profil. Dina kommentarer är värdefulla!
Ta pulsen med Super Mario - Daniel Gomejzon
När jag år 2010 började jobba på Väsby Nya Gymnasium, föreslog min rektor att jag skulle besöka den skolan han hade jobbat på som Idrottslärare. Han visste att det jobbade en väldigt duktig lärare i Idrott och Hälsa kvar från den tiden. De hade jobbat fram ett bra och genomarbetat sätt med den gamla kursplanen (94). Det hjälpte mig oerhört då det fortfarande var 94års kursplan som gällde och många av de frågor jag hade trots 4 1/5 års utbildning på GIH fick jag lite mer koll på efter det besöket. Jag fick ta del av lektionsplaneringar och diskutera kursplanen utifrån det jag fick se. De berättade om olika lektionsupplägg. Super Mario lektionen har jag i anslutning till att vi har en konditionsperiod. Regler Supermario Man är två och två (player1,player2 eller Mario,Luigi, Toad,Princessan). Puls i realtid Man kan lugnt säga att lektionen lyckades lura elever till att ta ut sig med tanke på deras puls. Vad menar jag med förväntningar? Excel ark Video Super Mario lektionen är
Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande
Struktur: PPT – Par På Tid Par på tid kan du använda varje dag i din undervisning om du vill. Pedagoger som använt EPA beskriver att det trots påminnelser och spännande frågor inte riktigt givit den effekt de vill ha i sin grupp. Vissa elever för bra samtal medan andra tar för mycket av samtalstiden och vissa elever blir passiva. Här kan Par på tid hjälpa att fördela talutrymmet jämnt och även träna på att ha korta fokuserade samtal. Par på tid passar väl när du vill ha fokus i samtalen och där eleverna ska berätta om sina tankar för varandra om ett innehåll. Pedagogen delar upp klassen i parEleverna får en fråga av öppen karaktär Exempelvis: Vad tänkte du på när vi såg filmen? Strukturen inleds med en fråga kring ett innehåll, gärna av öppen karaktär med en personlig koppling till elevens förståelse och upplevelsevärld. Exempel: En klass arbetar med begreppet demokrati. Varför använda Par på tid eller parsamtal mellan elever? Klassexempel Struktur: EPA - enskilt, par, alla I "Allmänt"
Vispad kokosmjölk/grädde
Att vispa kokosmjölk kan vara svårt och det var det för oss också många gånger innan vi kom på knepet som fick oss att lyckas varje gång! Hemligheten är att ALLT måste vara kallt! Så här gör du Ställ kokosmjölken som du ska vispa i frysen i 1 till 1,5 timme (OBS mjölken ska inte frysa till en klump utan bara bli riktigt kall) innan du vispar denStäll in skålen och visparna du ska använda i kylskåpet samtidigtNär kokosmjölken blir kall så skiljer sig vattnet från grädden i kokosmjölken och det är enbart grädden du ska användaTa ut kokosmjölken ur frysen, OBS skaka den inteKlipp upp förpackningen och ös över den tjocka och krämiga kokosgrädden i den kalla skålen. Du märker när du når vattnet, då blir färgen gråaktig, detta ska du INTE använda (spara till t.ex. brödbak eller liknande)Vispa nu kokosgrädden härligt fluffigSmaksätt eventuellt med lite äkta vanilj Lycka till och njut av god vispad kokosmjölk till hallonkakan, våfflan, kladdkakan, bananplättarna eller semlan.
Struktur: Fråga, pausa, nedslag & studs – Kooperativt Lärande
Vill du variera vanlig handuppräckning? Gillar du EPA och Par På Tid? Att arbeta elevaktivt och med Kooperativt Lärande kräver ofta att man växlar olika strukturer för att motivera eleverna med nya strukturer och frågekonstellationer. På engelska kallas denna struktur för pose, paus, pounce & bounce. Du ställer en Fråga av öppen karaktär och söker med blicken i gruppen intensivt! Varför använda Fråga, pausa, nedslag och studs?
Selektiv mutism - Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kul att du vill bidra till att förbättra informationen om Selektiv mutism. Tänk på att vara korrekt och saklig i det du skriver. Du får inte namnge eller på annat sätt lämna uppgifter som identifierar andra personer, såsom dina anhöriga (t.ex. föräldrar eller barn), andra patienter eller vårdpersonal. Vill du göra en personlig skildring av hur du upplevt Selektiv mutism får du gärna skriva det under "Min berättelse". Selektiv mutism är en ångestproblematik som drabbar ca 0.7- 0.8 procent av alla barn. Selektiv mutism innebär att man har ett normalt talat språk och pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer. Tillståndet debuterar vanligen före fem års ålder, ofta i samband med en stressfylld förändring i barnets liv, t.ex. att barnet byter förskolegrupp. Många barn med selektiv mutism har s.k. utvecklingsrelaterade avvikelser, såsom autismspektrumproblematik, kognitiva svårigheter, språkliga avvikelser m.m. I enstaka fall kan medicinering bli aktuellt.
Energizing Brain Breaks
Claudia lider av ofrivillig tystnad | Hälsa
Under skoltiden kunde hon bara prata i klassrummet och hemma. För övrigt var hon knäpptyst och ångestfylld. Claudia, 24, har selektiv mutism. "Jag var fem år när jag gick till dagis för första gången. I det stora lekrummet, bland alla barn, kom den över mig – tystnaden. Jag visste inte vad jag skulle göra, vågade ingenting, stod bara helt tyst. Hoppades på att våga mer Många små barn är blyga, det är inget konstigt. I rummet intill, där vi hade samling, pratade jag som vanligt. Värre i skolan I skolan blev det värre. Provade balett och körsång Jag försökte engagera mig i andra fritidsaktiviteter när jag blev lite äldre, provade balett och körsång. Jag bytte skola flera gånger i hopp om att det skulle bli bättre. Alltid varit platsbundet För mig har oförmågan att tala alltid varit platsbunden. Tystnaden kom ofta – och kommer fortfarande ibland – på platser där det sociala spelet är lite oklart. Som ätstörningar Jag sökte själv till teaterlinjen på gymnasiet. Hemma kom ångesten