Digitala översättningstjänster i undervisningen - Mia Smith Vi hamnar alla som språkanvändare i lägen där vi saknar ett ord eller uttryck vi vill använda, eller där vi stöter på något som vi inte förstår. Det är i det läget vi tar till våra språkliga strategier! Jag har redan bloggat om hur jag bemöter Google Translate i undervisningen, och idag vill jag lyfta fram digitala översättningstjänster. Det finns gott om översättningstjänster på nätet idag, och en uppsjö av appar till smarta telefoner och surfplattor. Problemet är att kvaliteten varierar, vilket får många att totalt vifta bort dem. ”Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talat språk och texter, till exempel att anpassa lyssnande och läsning efter framställningens form och innehåll. Det viktiga är, som alltid, att vi lär eleverna behärska dessa strategier. Tvåspråkiga appar Det finns tvåspråkiga appar baserade på ”riktiga” ordböcker, som Norstedts och NEs ordböcker. Enspråkiga ordböcker Automatöversättningstjänster Hur lär vi eleverna använda dessa, då?
Picture dictation Submitted 16 years 6 months ago by admin. This is a low preparation fun activity that works well with large classes, especially with young learners and teens. All your students need is a blank piece of paper and all the teacher needs is a little bit of imagination. Procedure First of all explain to the students that they are going to do a picture dictation, that you are going to describe a picture to them and that all they have to do is simply listen and draw what they hear you describe.You then describe a simple and easy-to-draw picture to them and they draw it. Tips for making the activity work well Variations
Stimulera och stötta samtidigt - Mia Kempe Bland mina vänner och bekanta finns det många lärare, men också många som arbetar med andra yrken. Flera av mina vänner, vare sig de är lärare eller inte, har barn i skolåldern och när vi träffas så pratar vi ofta om skolan, både ur lärar- och föräldraperspektiv. För en tid sedan fick jag en fråga av en av mina väninnor (som inte själv är lärare) angående hennes sons läxor i matematik. Min väninna upplevde att läxorna var alldeles för enkla och hon behövde råd hur hon på att bra sätt kunde ta upp detta med sonens lärare. När vi pratat förstod jag att hon inte bara uppfattade läxorna som för enkla, utan hela matematikkursen. Just detta, att stimulera och hinna med de elever som kommit långt i sin kunskapsutveckling, tycker jag är ett av de svåraste (men också viktigaste) uppdragen i min undervisning. I matematiken har jag testat att göra på lite olika sätt. De senaste åren har jag lagt upp mina lektioner på följande vis. Så här kan en lektion i matematik gå till: 1. 2. 3. 4. 5. 6.
Engelska 6 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som har förekommit och kan förekomma i nationella prov i Engelska 6 i gymnasieskolan. Proven i Engelska 6 har samma övergripande karaktär och utformning som tidigare i Engelska B och samma indelning i delprov. De exempeluppgifter som finns för EnB är följaktligen också relevanta för En6. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, där återanvändningstiden har gått ut. Observera att Skolverkets kommentarmaterial till ämnesplanen: Om ämnet engelskaGenerella bedömningsanvisningar Focus: Listening What's the Topic? Ljudfil (ca 14 min/12,9 MB) Bedömningsanvisningar What's the Topic? Ljudfil (ca 12 min/11,8 MB) Bedömningsanvisningar Welcome to Canada Ljudfil (ca 14 min/13,4 MB) Bedömningsanvisningar News Items 1 Ljudfil (ca 13 min/7,4 MB) Bedömningsanvisningar News Items 2 Ljudfil (ca 20 min/18,2 MB) Bedömningsanvisningar Focus: Speaking StressElevkortBedömningsanvisningar (Gy2011)
Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande Kooperativt Lärande (KL) passar väldigt bra att använda tillsammans med genrepedagogik och cirkelmodellen. Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas. Gibbons beskriver vidare hur man med hjälp av cirkelmodellen kan bygga upp elevernas kunskap på ett sätt så att de till slut klarar av det själva. Dessa faser kan kombineras med kooperativa strukturer för att förstärka lärandet och främja samarbete. Fas 1 För att ta reda på elevernas förförståelse kan man använda sig av flera olika strukturer för kunskapsdelning, till exempel Brainstorm, EPA, Karusellen, Runda bordet, Mina ord dina ord, Turas om, Berättaren och Par på tid. För att ta reda på fakta och skaffa mer kunskap om ämnesområdet passar strukturen Pussel bra. Fas 2 Fas 3 Fas 4 Källor: Gibbons, Pauline (2006). Klassexempel I "Allmänt"
IdiomSite.com - Find out the meanings of common sayings Zaption - så funkar det! Genom att arbeta med tex Kahoot eller i detta fall Zaption.com kan du på ett enkelt sätt få en tydlig bild av vad dina elever har lärt sig och vad du behöver rikta in din undervisning på. Idag blir inlägget inte i textform. Titta på filmen så får du allt du behöver veta om hur Zaption fungerar och framförallt hur du kan använda det i undervisningen. Om du föredrar att läsa om hur du gör har Sarah Jingfors skrivit ett tydligt inlägg: Frökenjingfors.wordpress.com . Mitt exempel nedan utgår från tyskan men naturligtvis fungerar det oavsett ämne eller årskurs. Här kan ni själva prova två olika Zaptionfilmer som jag har gjort. / Sara
Engelska 5 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här ges exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i nationella prov i Engelska 5 i gymnasieskolan. Provuppgifterna kommer framför allt från utprövningsmaterial som inte använts i prov, men också från tidigare givna prov, som inte längre omfattas av sekretess. Observera att dessa uppgifter främst avser att exemplifiera olika typer av uppgifter som kan förekomma i proven, så elever inte ska känna sig främmande för hur de ska genomföra en uppgift i provsituationen alla typer av uppgifter inte förekommer varje gång och att nya format kan komma att introduceras exempeluppgifterna inte sammantaget utgör hela, representativa prov - vare sig när det gäller omfång, svårighetsgrad eller autenticitet de uppgifter som används i prov till stor del är autentiska, till exempel reportage och radioprogram, varför restriktioner för copyright begränsar våra möjligheter att publicera uppgifter på nätet Ämnesplaner 2011 Skolverkets kommentarmaterial till ämnesplanen: Om ämnet Engelska Rock Climber
Variation & formativitet Google Docs ger dig möjlighet att dela dokumentet med... - de som har länken - de som blir inbjudna Så många som 50 personer kan arbeta på samma Google Doc samtidigt... Ändringshistoriken gör det möjligt att gå tillbaka och se hur ett dokument såg ut vid en viss tidpunkt. Kommentera i realtid och få kommentarer tillbaka... GOOGLE DOCS gör formativitet enkel och omedelbar. Här kommer vi göra en "Split Worksheet"... Lägg till text, ljud, video ... där vi kan lägga till både text, ljud, video, länkar, tabeller och bilder i övningen. Välj mellan många olika sorters frågetyper... Du kan ange hur resultatet visas, om övningen kan delas, laddas ner som pdf och mer... Lägg till den mail du använt för att skapa ditt konto så att eleverna kan skicka in sitt arbete till dig.