GOTD - Skapa egna Peek of the week I encounter students on a weekly basis who say "I hate reading" or "I just can't focus on a book" ...times are changing - a great deal - and it's a fact that teenagers are becoming more digitally literate, but unfortunately more BOOK illiterate. I find this to be a necessary part of our digital evolution, however I also see it as a tragic part of a lost era where kids today are finding it hard to focus on a book, or anything else, for a longer period of time. I still remember the books that I read as a nerdy teenager, the books that became a part of my daily life, the books that still linger with me because I was sucked into them and could never leave them, books that haunted me, books that taught me a valuable lesson or two, books that made me realize that there was a different, mesmerizing, world outside of my own room, books that I need to recommend to anyone reading this. Peek of the week 18 takes a look at GREAT books: Lord of the flies by William Golding The Body by Stephen King
Förebygg dåliga resultat när mörkret faller Vilken chock! Plötsligt blev det kallt och kvällarna är mörka. Fåglarna har slutat sjunga och jag letar efter reflexer och handskar. Morgnarna fylls med gäspningar, hostningar och täppta näsor. Fem tips för att jobba förebyggande inom ramen för undervisningen senast vecka 42: Genomgångar under lektioner är sövande och kräver mer energi än vad många har just nu. Prata om det! Hemarbete. Samarbeta! Minilektioner med Grej Of The Day (GOTD) - Pedagogsajten Familjen Helsingborg Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå startade med små minilektioner om företeelser, händelser, personer och så vidare för 8 år sedan, läs artikel från Lärarnas tidning här eller se Lilla Aktuelltinslaget från 29 januari -15. Micke kallar minilektionerna Grej Of The Day. Jag snappade upp idéerna 2013 men kom inte riktigt igång förrän efter höstlovet 2014, då inspiration kom igen från Grej Of The Day-gruppen, som växte explosionsartat på Facebook. Jag gör Grej of The Day, helst minst 3 ggr/veckan. Dessa är som sagt microlektioner om olika faktaområden, ibland helt slumpmässigt valda. “Kunskap ska vara coolt!” Ett alternativ till GOTD är NOTD – News of The Day. Efter genomgången sätter vi upp symbolbilder runt världskartan för att så småningom få ihop samband – spontant från eleverna. Eleverna tränar sig i att skriva korta anteckningar i en särskild bok för GOTD. Micke Hermansson var i Helsingborg och föreläste 4 februari 2014. Exempel på GOTD Här nedan finns mina egna GOTD.
Kickstart med kluriga frågor | Lärarnas tidning Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut. Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien. — Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på. Eleverna dokumenterar varje »Grej of the Day« i en skrivbok. En central fråga om Sfinxen i Giza är förstås varför näsan är borta. — Vem kan det vara?
Steg 1. Språkutvecklande – pedagogKrstd Lärarjobbet för mig handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt gång på gång utan det handlar om att dela med sig och att lära sig av andra. Skolverket, Dylan William, John Hattie, Göran Svanelid, Lotta Karlsson, Kerstin Dahlin, Carmen Winding är mina största inspiratörer men det finns tusen andra som jag exponeras för. De som jag nämnt och övriga står för ovanstående illustration. Förra inlägget handlade om VARFÖR man ska arbeta med ett språkutvecklande förhållningssätt. I detta inlägg försöker jag förtydliga HUR jag arbetar med ett språkutvecklande arbetssätt utifrån den metod jag beskrivit i föregående inlägg. I detta fallet väljer jag att lyfta följande kunskapskrav för bedömning: Jag ägnar resterande av inlägget till att beskriva hur jag kan använda med ämnesspråket, den gula färgen. Metoder som jag använder för att arbeta språkutvecklande är dels det jag kallar för ämnesspråk. “EPA”“Förklara”“Bilda meningar”“Gissa begreppet” “Förklara” innebär att eleverna utgår ifrån frågor.
Arbeta praktiskt med grej of the day | Fröken Marias blogg Jag har kört några grej of the day nu och tycker det är jätteroligt. Och som vanligt är det så att för att få se resultat måste man ge det tid. Med grej of the day lär sig eleverna samband, likheter och mönster. Jag har gjort en ”roligare” skrivbok till eleverna. Jag har inte kört med Power Point ännu för jag tycker att eleverna är lite för små för så mycket text. Eftersom de ännu inte har utvecklat sitt skrivande, men är absolut på god väg, så har vi hjälpts åt. När vi skrev om fredspristagarna hittade jag ett kort nyhetsinslag på nätet om dem. För er som nu tänker att ja ja det där med microlektion… Ja men visst, så klart tar detta mer än 10-15 minuter. För de som har svenska som andra språk är det bra med bilder. Läxan är att berätta hemma om vad grejen var.
Årets fluga "Grej of the day" blev succé i klassen – Förstelärarbloggen Sara Markusson berättar hur hon har arbetar med mikrolektioner, grej of the day, som kom att bli en stor hit för så väl inlärningen som sammanhållningen i klassen. Att grej of the day är årets hetaste fluga har väl inte kunnat undgå någon! Jag startade upp i augusti och det gjorde succé! För att citera Micke Hermansson: ”Mikrolektioner med makroeffekt” Det var någon dag runt skolavslutningen i juni förra året som jag satt och surfade runt. Dessutom är jag ett obotligt fan av frågesport och gillar allmänbildning och allmänbildad skulle man tydligen bli av dessa mikropass på ca 10 minuter, jag var redan fast. Jag kollade upp detta med grej of the day och hittade en artikel om hur Micke Hermansson på Västangårdsskolan i Umeå arbetade med dessa mikrolektioner. Startade terminen med mikrolektioner Sagt och gjort, jag började producera mikrolektioner, alla kopplade till dagens datum. Det blev den succé som jag hade känt på mig att det skulle bli. Kunskap är coolt som Micke Hermansson säger.
Hur gör en elev som lär sig mycket? Så här i slutet av terminen fick en av mina klasser fundera en stund på frågor om lärande och därefter skriva en kortare text. Det är alltid bra att formulera sig i skrift för det hjälper eleverna att på ett djupare plan fundera över sitt eget lärande (att sätta ord på sina tankar utan att formulera sig är ju svårt). Frågorna var bland annat: Hur vet man och ser att en elev lär sig mycket (generellt)? Hur märks det i klassrummet? Man ser i elevens ansikte att den hänger med. Eleven ställer många frågor och vill veta saker. Eleven lyssnar på vad som sägs i klassrummet. Eleven lägger ner mycket tid på alla sorters uppgifter. Eleven låter inget annat störa, t ex mobil, Snapchat eller andra program på datorn. Eleven har bra självförtroende och är säker på att det ska gå bra. Eleven väljer att ha en positiv inställning till det som ska göras och försöker hitta det roliga eller intressanta i alla uppgifter. Siffran blev en ganska bra temperaturmätare för klassens aktivitet i klassrummet.
Kickstart med kluriga frågor Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. — Vi ska till Egypten, där har vi varit förut. Flera händer viftar i luften. »Näslös beskyddare« är nummer 117 i raden av små faktaspäckade berättelser som Micael Hermansson värmer upp med varje dag. Just i dag har Micael Hermansson gjort en enkel powerpoint-presentation för att illustrera historien. Dagens grej skrivs in i boken.Foto: Björn Wanhatalo— Det är bra att ha något att hänga upp berättelsen på. Eleverna dokumenterar varje »Grej of the Day« i en skrivbok. En central fråga om Sfinxen i Giza är förstås varför näsan är borta. — Vem kan det vara? Några armar rör sig försiktigt uppåt.
Grej of the day lista med presentationer När vi jobbar kooperativt använder vi filmer som utgångspunkt. Det finns alltså ingen faktatext till denna presentation utan istället inleder vi med att se en film. Vi jobbar enligt en variant av de Kooperativa strukturerna ”Lyssna och skriv” och ” En för alla, alla för en”. Eleverna har först fått se filmen och sedan har de med hjälp av alla sammanfattande stödord fått skriva ner vad de minns och tycker är viktigt under ca 5 minuter. Därefter har de två och två fått berätta under 3 minuter vad de skrivit för varandra och då även haft möjlighet att fylla på med nya saker de vill ha med. De presentationer som det står mini bakom är en ”Mini-GOTD”, vilket innebär att det bara är en sidan med några fakta. Gilla detta: Gilla Laddar in …
Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort.
Världens Häftigaste