background preloader

#mellanstadiebloggen [SVENSKA] – En inspirationsbank för mellanstadiet!

#mellanstadiebloggen [SVENSKA] – En inspirationsbank för mellanstadiet!
Related:  Svenska

Att visualisera frågorna Att ge både elever och sig själv som lärare stöd i undervisningen med bilder har iallafall för mig varit ovärderligt. Det blir så mycket lättare att komma ihåg frågeställningarna och på något sätt framträder syftet med samtalet tydligare. Det blir lättare att återvända till tidigare resonemang, att göra kopplingar, ställa följdfrågor och samtidigt ger bilden både eleverna och mig en tydlig struktur under ett samtal eller vid en skrivuppgift. Bilden ser kanske lite tråkig ut, men min erfarenhet är att ju enklare den är, desto tydligare blir det för eleverna. Om Novellklubben - Novellklubben Höstlovet 2016 är läslov och då sänder Novellklubben berättelsen Spöktåget. Den handlar om Billie, Aladdin och Simona som hälsar på hos farbror Anton på sommarlovet. Redan första natten hör Billie ett tåg som åker rakt genom skogen, men där går väl ingen räls? På påsklovet 2016 sänder Novellklubben den nyskrivna berättelsen De svarta skorna. Den handlar om Signe och Fanny som ska sitta barnvakt åt Ines som bor i ett gammalt hus. På sportlovet 2016 sänder Novellklubben den specialskrivna berättelsen Bleckmossen - Tunnelflickan där Siri och Amir är huvudpersoner. På jullovet 2015 sände Novellklubben den nyskrivna serien "I Rosens mitt". Du kan också lyssna på "En plats är tom" av Annika Thor, "De grå jättarnas fasa" av Helena von Zweigbergk och "Solvargen" av Cilla Naumann. Till alla avsnitt finns det bilder som du kan titta på medan du lyssnar.

Klara Svenskan /PageFiles/136813/style.css Kooperativt Lärande – Elevaktiva arbetssätt BLOGG Arbetsområdet I spåren av SKAM befinner sig nu i slutuppgiften om nordiska språk. I det här inlägget beskriver jag vad vi har arbetat med. När jag introducerade delen om språkhistoria kom jag och klassen fram till att vi behövde lära oss om några närliggande språk för att sedan kunna jämföra svenskan med dessa. Vi valde att fokusera på norska och danska och nosa lite på finska. Introduktion Norden i Skolen har ett spel som de kallar Rap it up! Norska Vi såg ett avsnitt av SKAM. SKAM-fansen tyckte att det skulle vara lättare att övertyga icke-fansen om seriens storhet genom att visa en del av andra säsongen så så fick det bli. Jag gjorde Quizlet-övningen Vi lär oss norska från SKAM med ord och uttryck från serien. Jag utnyttjade också det faktum att Noora och William läser ur Ibsens Et dukkehjem i avsnitt 12 av säsong 2. Avslutningsvis såg vi informationsfilmen om norska från Norden i Skolen. Finska Jutta besökte mig och klassen för att låta oss nosa på det finska språket. Danska Sådär.

Vad händer inom oss när vi läser? – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Denna dikt av Bo Burnham är ett stycke ren magi. På ett väldigt effektfullt sätt synliggörs vår inre process när vi läser. Att läsa en text handlar inte bara om att avkoda orden. Det händer också något inom oss. Vi interagerar med texten och den väcker vår inre röst, våra tankar och känslor. Det är därför det är så njutningsbart att läsa. Här kommer texten på svenska, fritt översatt: Läs det här för dig själv. GÖR NU DENNA DEL HÖGLJUDD! Nu ska du läsa nästa mening med din bästa arg-gammal-man-röst:”Hallå där, lillen. Hur gör du det där? Dikten hittar du i boken Egghead – Or, You Can’t Survive On Ideas Alone. Förslag på arbetsgång THINK-PAIR-SHARE: Läs dikten med din klass.

En läsande klass Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Länkskafferiet Skolverkets stora länkskafferi där du klickar dig vidare till allt mellan himmel och jord. Pics4Learning Här finns bilder som är gratis för elever att använda till sina arbeten. Unga fakta Här hittar du fakta om allt från stjärnor & planeter till däggdjur, världshav, dinosaurier och grekisk mytologi. UR Barn Lär dig om vulkaner, rymden, människokroppen och mycket mer på Utbildningsradions sida för barn och unga. Webbmagistern Testa dina kunskaper i olika ämnen. Wikimedia Commons Här hittar du bilder som du kan ladda ner gratis och använda i alla skolarbeten. Wikipedia

Camillas klassrum Shoutouts som avslutande lektion för att summera året I mitt Twitterflöde såg jag en uppgift som jag fastnade lite extra för. Det var rubriken Shoutout på en film som mitt öga stannade upp vid. Jag klickade på länken och såg filmen nedan. “Shout-outs are such an effective strategy for anyone. En shoutout ska kort och gott fokusera på det som är bra och är ett sätt att främja för ett positivt klimat i klassen. Avslutande uppgift för terminen Jag började fundera på om vi inte kunde göra en avslutande uppgift om detta med klassen under nästa vecka när vi har klassdagar. När eleverna sedan har skrivit sina kladdar på shoutouts får de skriva rent och in dem via en länk till en Canva. Ett exempel på en bläddringsbar länk kan se ut så här. Avslutningskort Eleverna kommer att få läsa upp dem sista dagen i klassrummet när vi har med eventuella föräldrar där. Hur gör du en bläddringsbar Canva? Hur får man då sidan i Canva att bli så där delad som syns i länken ovan? Hur gjorde jag korten ovan? Vill du veta hur jag gjorde exemplet med korten ovan?

So och Sv-tema” Hur blir man en global Citizen? | Lär för livet! Hur blir man en global citizen? Hur blir man en global Citizen? Så började vårt tema ( inom svenska, samhällskunskap och geografi) som vi ( jag och min kollega Matilda Jansson) haft med våra femmor. I detta långa inlägg tänkte vi dela med oss av allt vi gjort. Temat höll på från skolstart till höstlovet. Eleverna fick visa sina förmågor i dels den podcast de gjorde i grupp samt ett prov som vi använde både summativt och formativt. Våra grundtankar med temat var att: få ett meningsfullt tema med riktiga mottagarearbeta entreprenörielltstöd av IT ( på skolan har eleverna iPads 1:1)vi lär av varandra ( kompisbedömningar)alla ska få lyckas därmed tydliga strukturstöd Vi använde Plans virituella värld där eleverna kan besöka och gå runt i flyktinglägret Nyagurusu. Parallellt i svenska arbetade vi med textgenren återberättande texter. Varför blev temat så bra? Här hittar du LPPn: Instruktionsstöd för Podcast-arbete, samt kriterier för kompisbedömning: Matris till den återberättande texten:

Related: