background preloader

Odaltande återkoppling

Odaltande återkoppling
Barnen kommer hem från fredagsträning respektive häng och kräver att få titta på Idol. Måhända inte mitt favoritprogram, men man får passa på när familjen samlas i TV-soffan. Man kan säga mycket om formatet för Idol, men den återkoppling som ges är ofta i högsta grad rak, direkt och ofta nog framåtsyftande. Odaltande återkoppling är snäll på riktigt – i längden. För nog tycker vi ganska synd om alla de som ställer upp i Idol fast de faktiskt inte kan sjunga, men där välmenande föräldrar och ”vänner” har lurat i att de faktiskt har kvaliteter som de uppenbart saknar. Denna vecka har vi på mellanstadiet haft elevledda utvecklingssamtal. De har gett mycket god energi och vi har verkligen försökt vara tydliga i vilka förhållningssätt som är gynnsamma och inte. Flera av Idol-deltagarna har uppenbara problem att ta emot återkoppling och levererar ursäkter istället för att ta till sig konkreta råd från de som faktiskt har bevisad kompetens att uttala sig om olika kvaliteter. Related:  Bloggar med bra tips.Skola

Struktur: PPT – Par På Tid – Kooperativt Lärande Struktur: PPT – Par På Tid Par på tid kan du använda varje dag i din undervisning om du vill. Pedagoger som använt EPA beskriver att det trots påminnelser och spännande frågor inte riktigt givit den effekt de vill ha i sin grupp. Pedagogen delar upp klassen i parEleverna får en fråga av öppen karaktär Exempelvis: Vad tänkte du på när vi såg filmen? Strukturen inleds med en fråga kring ett innehåll, gärna av öppen karaktär med en personlig koppling till elevens förståelse och upplevelsevärld. Exempel: En klass arbetar med begreppet demokrati. Varför använda Par på tid eller parsamtal mellan elever? Klassexempel Struktur: EPA - enskilt, par, alla Det finns många strategier för att få eleverna delaktiga och kolla av att de hänger med under lektionen. I "Allmänt" Strategi: Multisvar Som lärare är det viktigt att få en överblick över sin elevgrupp och deras kunskaper. Struktur: Turas om Denna struktur kan du använda varje dag i din undervisning!

Vad hände sen? | TheBig6 | #visombärenförmåga Jag startade det här arbetet med att synliggöra, förstå och utveckla förmågorna i LGR11 för snart fem år sedan. Det har varit en fantastisk resa på många sätt. Många fina minnen med både elever och kollegor. De första två åren!? hade jag ”förmågefeber”. Att synliggöra, förstå och utveckla förmågorna i Lgr11. Förra sommaren läste jag ”Du blir vad du tänker” av Carol Dweck. I augusti tog vi emot våra elever som skulle börja i årskurs 5. Utmaningarna: – Lär dig säga ”Ursäkta, jag har tappat min tandborste.” på så många språk du kan. – Lära dig rocka rockring. – Lära dig knyta skorna på ett nytt sätt. – Lära dig alla länder europa utantill och var de ligger på kartan. – Lära dig bygga ett torn av ärtor. Den här veckan har vi arbetat med begrepp. Vad är ett begrepp? Vi har använt tre olika modeller. På matten arbetade eleverna med begrepp såsom Multiplikation och Tallinje. Hela årskursen, hela arbetslaget och alla andra som tittar in till årskurs 5 är nu involverade i veckans förmåga.

Skolstil 3- läs-och skrivutveckling mm | Lär för livet! I det här blogginlägget kommer jag att tipsa om hur jag arbetat i årskurs ett med appen Skolstilspråkutvecklande med iPadkompissamt hur man med hjälp av tydliga kriterier och beröm kan få ett bra klassrumsklimat och elever som vill anstränga sig mer Skolstil är en fantastisk app där eleverna får varje bokstavsljud uppläst samtidigt som de trycker ner en tangent. För att arbeta språkutvecklande valde jag att sätta ihop tre olika bilder men alla med ett hundmotiv. Vi pratade först om vad vi såg på bilderna. hund, nos, nosar, svans, päls, len, mjuk, nyfiken, glad, koppel, dator, glasögon, simmar För att stimulera eleverna i sin skrivutveckling modellerade jag olika förslag till vad som skulle kunna tänkas ske på bilderna, ”vad gör hunden på den här bilden?” På vår skola har vi iPads 1:2, vilket innebär att alla har en iPadkompis. Lyssnakomma med förslagkomma överensarbeta effektivt Det är viktigt att vi pedagoger vi är tydliga med vad vi förväntar oss av eleverna och förmedlar det.

Applista | Skoldatateket Visualiserande Många elever tycker att de förstår bättre om de kan se saker i 3D. Det kan handla om att vrida och vända på DNA-spiraler eller se sin teckning ”få liv". Utvecklingen av den här typen av appar är på stark frammarsch. Teknik som tidigare har varit dyr och otillgänglig blir mer och mer prisvärd och enkel att använda. Läsa med Öronen Inlästa läromedel, inläst skönlitteratur och tillgång till talsyntes är bra för de elever som har svårt att ta till sig tryckt text. Alternativt Berättande I läroplanen står det på ett flertal ställen att ord, ljud och bild ska samspela i skapandet av texter så egentligen är ordet ”alternativt” i rubriken inte helt relevant. Appar: BookCreator, Keynote, Prezi, Tellagami, Plotagon, Explain Everything, iMovie, Videoscribe, Puppet Pals, Sock Puppets Spela in ljudfiler och diktera text Att spela in ljudfiler är ett bra sätt att avlasta arbetsminnet då eleverna slipper skriva och lyssna samtidigt vid genomgångar. Anpassad stavningskontroll och rättstavning

Edpuzzle -steg för steg hur du skapar interaktiva filmer – Fröken Jingfors När jag använder film för att flippa min undervisning vill jag veta vad min elever har lärt sig, om de förstår, vilka slutsatser och reflektioner de gör. Jag vill även kunna planera nästa lektion efter deras förkunskaper och frågor och ge dem personlig återkoppling. Med EDpuzzle kan man göra allt detta och mycket mer! När Zaption stängde ner i somras blev jag så besviken då jag tyckte mig ha hittat det perfekta verktyget men EDpuzzle är helt klart en bra ersättare. Hur gör man? Först skapar du dig ett konto på På bilden är klipp-verktyget markerat. Berättarröst-verktyget är perfekt då man kan använda filmer på andra språk och lägga in sin egen röst istället. Verktyget för muntlig kommentar kan man använda då man i efterhand vill förtydliga något i sin egen film eller för att lägga in egna kommentarer till någon annans film. Inspelade kommentarer syns som små högtalare ovanför det blå fältet som du ser på bilden ovan. trycka ”save” för att sparar den. kryss.

Klassrumsregler Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum. Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. Vill du skriva ut dem eller dela? Jag har nu gjort ett lektionsupplägg där vi i klassen gjort reglerna mer till våra. Längre ner hittar ni ljudkort att ha i klassrummet. Klassrumsregler fritt tolkat från Phoster Ljudkort fritt tolkat från Canva De finns här som pdf – Ljudnivåer – om du vill skriva ut dem!

Prezi i undervisningen- mer än bara snygga presentationer – Fröken Jingfors Prezi används av många för att göra snygga presentationer. I detta inlägg kommer jag inte berätta om hur man skapar presentationer i Prezi, utan hur man kan använda Prezi som ett pedagogiskt verktyg som på olika sätt kan bidra till ökat lärandet. Med Prezi kan man bland annat: Flippa undervisningenLåta eleverna ta del av varandras arbete och uppgiftsbeskrivningen i en och samma presentation. Vara flera som har tillgång till samma presentation och man kan vara inne och arbeta i den samtidigt, perfekt för grupparbeten av olika slag. Du kan läsa mer om detta under respektive rubrik nedan. Vad är Prezi? Flippa undervisningen Första presentationen jag gjorde i Prezi använde jag för att flippa en genomgång om Ebola, bakterier och virus till min komvuxgrupp i naturkunskap. Fördelar jämfört med att använda skärminspelningsprogram när man flippar. Fördelarna med att dela en presentation såhär är många. Testa du också!

Regler i klassrummet knutna till lärande och utveckling... ...istället för "ording och reda" - regler knutna till vett, etikett och uppförande.. Malin itmamman.se

Related: