background preloader

Kom igång med programmering – Kodboken

Kom igång med programmering – Kodboken

https://www.kodboken.se/

Related:  no/soIKTBlandatkodaprogrammering

Grej of the day – lista med presentationer Här är listan med våra GOTD. I de flesta presentationerna så är det endast stödord då vi tränar oss på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt (klicka på länken under bilden). Om man klickar på bilden så kommer man till presentationen. AlcatrazAlexander den storeAlfred NobelAngel FallsApollo 13 Area 51Astrid LindgrenBerlinmuren Bermudatriangeln CheopspyramidenColusseum Dubai Miracle Garden EiffeltornetFyrverkeri Glödlampan GolfströmmenJordbävningen i NepalJultomten Kalle Anka Kinesiska murenMarie CurieMumier Nyckelpiga Piraya PizzaSamerSemlaSkridskorSpäckhuggare Syrien Tid Tjernobyl Turning Torso Uluru/Ayers Rock World Trade Center Ötzi Dela det här:

Kriminologen: Så hanterar du ”Momo challenge” på skolan Skolor varnar för ”Momo challenge” – en utmaningslek bland unga som framställs som farlig och hotfull. – Oavsett om nätfenomenet är sant eller inte är det bra att man går ut och varnar, menar Maria Dufva, kriminolog som specialiserat sig på brott på nätet. Livsviktig poesi – ett poesiprojekt – Josef Sahlin ”Unga röster tränger sig fram.Något viktigt att berätta.Vill att du ska höra.” På Årstaskolan har vi en flerårig tradition av att skapa projekt i svenska med fokus på skaparlust och med processer och resultat som berör. Året efter retorikprojektet #talasomTED var det flera av oss som vill se om vi kunde skapa något liknande kring poesi. Resultatet blev projektet Livsviktig poesi. Precis som med talen så var det få elever som hade några referensramar för innehållet. Om eleverna ombeds att skriva en saga så har de gott om tankar om hur de brukar vara uppbyggda men när det gäller tal och poesi krävs det nya och många förebilder.

CodeMonkey Programmering införs nu i flera olika grundskoleämnen, framförallt matematik och teknik. Med CodeMonkey får du som lärare allt som du behöver för att kunna undervisa i programmering. Inga förkunskaper behövs. Lektionsupplägg och en gedigen lärarhandledning ingår. Från absoluta nybörjare till avancerad nivå Programmering för barn – javisst! Initiativ för att främja barns möjlighet att lära sig förstå programmering är bland det hetaste i IT-branschen. Vi på IIS har bestämt oss för att fortsätta att satsa på barnhack. Bland annat planerar vi att arrangera tjugo barnhack i Sverige under året. Vi på IIS har sedan några år tillbaka arrangerat programmeringskurser på vårt kontor i Stockholm, kurser som leds av Måns Jonasson. Vi har även genomfört barnhack runtomkring ute i landet. Vårt mål är att barn ska får mer och fördjupade kunskaper i programmering.

47 historiska bilder som kommer få dig att tänka till. Nr 17 ger verkligen perspektiv på livet. Jens Filipsson Skribent Vill du se ditt innehåll gå viralt? Den korta kommentaren som blev en novell – Linda Mannila I söndags publicerade Helsingin Sanomat och därefter även Svenska YLE en artikel med rubriken: Ny forskning visar: Digitaliseringen och fenomenbaserad undervisning illa för inlärningen. Artikeln utgår från en intervju med Aino Saarinen som gjort en studie av 15-åringars PISA-resultat från åren 2012-2015. De huvudsakliga slutsatserna som framförs är att a) digitala redskap försämrar inlärningsresultaten och b) fenomenbaserad inlärning försämrar förutsättningarna särskilt för “svagare” (dvs. elever med särskilda behov), då den sätter eleverna i en situation då de själva ska ta ansvar för sitt lärande. Utgående från detta dras slutsaten att den nya läroplanen, som trädde i kraft 2016, och som inkluderar både digital kompetens och ämnesövergripande arbete, är “illa för inlärningen”. Artikeln har gett upphov till en hel del diskussion och idag tisdag publicerade Helsingin Sanomat en uppföljande intervju med Saarinen.

Temabloggar Kooperativt Lärande laddar... Kooperativt Lärande en ämnesdidaktisk bro? Kan Kooperativt Lärande öppna upp för möjliga brobyggen mellan ämne och didaktik vilket i sin tur kan leda till utveckling... Kooperativt Lärande: Fråga, fråga, byt! Alla elever i klass 1d cirkulerar i klassrummet.

Related:  Programmering