Alignment - geografi Jag har funderat mycket på hur man kan tydliggöra tanken om alignment även för eleverna i min undervisning. Det finns en mycket bra mallbild i "Språkutvecklande SO-undervisning". För mig är det självklart att det måste vara en tydlig plan från start till mål i ett arbetsområde.Hur lyfter man fram alla viktiga delar i en planering utan att döda lusten att lära? Inledningsvis frågade jag dem om de visste vad man ska arbeta med i geografi under 7-9. De fick då sätta sig med kunskapskraven och centralt innehåll och försöka förstå vad det handlade om. Det är nu det händer något festligt. Det första som vi kom fram till var att just kartan är en viktig sak att ha kunskap om innan man börjar med annat. Det första steget var då att se vilken mental bild av världskartan alla hade. Så nu har jag en bra utgångspunkt för hur vi ska starta, en uppsjö av bra förslag på hur vi ska arbeta med kunskapskraven. På det hela taget en positiv start med geografi 7-9 i denna grupp.
Vegetariska tacos med quorn - Landleys Kök Testa något nytt till fredagens tacos Den här hösten har vi kommit in i ett stim av taco-fredagar. På senare tid har vi ätit olika sorters tacos nästan varje fredag, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är så himla gott! Dessutom är det enkelt att laga tillsammans med familjen då alla kan göra något. Ibland är det lite kul att vara en sån där stereotyp Svensson som smaskar tacos och glor på Idol. Det är inget jag skäms för. Det roliga med tacos är hur man kan variera det i oändlighet; Man kan göra klassiska tacos med köttfärs. Recept på vegetariska tacos Den här gången bestämde jag mig för att göra vegetariska tacos – hör och häpna! Är man vegan har Quorn kommit med nya produkter som är helt veganska, bland annat dessa Quorn Schnitzlar som jag valde att ha i tacosen. » Fler goda recept på fredagsmat hittar du här Hemmagjord salsasås är enkelt Jag gör alltid egen salsasås eftersom det är så enkelt, blir godare, innehåller mindre socker och inga tillsatser. 1. 2. 3. 4. 5.
60 Smarter Ways To Use Google Classroom | Digit... ”Lärare misstolkar betygsskalan – mäter allt” Som lärarutbildare på Mälardalens högskola har Magdalena Rangne undervisat om betygsättning och bedömning. – Genom mina studenter får jag slumpvisa inblickar i hur betygsättningen fungerar – och inte fungerar - ute i verkligheten. Studenterna berättar om erfarenheter från sin verksamhetsförlaga utbildning och flera har själva arbetat som obehöriga lärare tidigare. Det jag hör gör mig lite bekymrad. Den tidigare betygsmodellen var en kompensationsmodell, där svagare områden till viss del kunde kompenseras av starka. För att få A i betyg ska man, vid kursens slut, ha uppnått A i alla delar av kunskapskraven. – Men det jag möter är att lärare bedömer och bockar av, precis allt eleven gör. Magdalena Rangne gissar att det handlar om att man blandar ihop kunskapskrav och innehåll/moment. – Läraren behöver inte vara rättvis vad gäller kursinnehåll. En konsekvens blir att det inte ges möjlighet till övning eller experimenterande. Hur kommer det sig att det finns missförstånd om detta?
untitled L.I.F.T. – an effective writing-proficiency and metacognition enhancer Many years ago, as an L2 college student writer of English and French I often had doubts about the accuracy of what I wrote in my essays, especially when I was trying out a new and complex grammar structure or an idiom I had heard someone use. However, the busy and under-paid native-speaker university language assistants charged with correcting my essays rarely gave me useful feedback on those adventurous linguistic exploits of mine. They simply underlined or crossed out my mistakes and provided their correct alternative. As an inquisitive and demanding language learner I was not satisfied. So, I decided to try out a different approach; in every essay of mine I asked my teachers questions about things I was not sure about, in annotations I would write in the margin of my essays (e.g. should I use ‘with’ or ‘by’ here? Later on in life, when I became a foreign language teacher, I recycled this strategy with my students. Like this: Like Loading...
Skolbanken Därför ska du inte sitta ner Att sitta ned en stund är inte farligt, men att sitta länge och varje dag är inte bra. Stillasittande är faktiskt ett av vår tids största hot mot hälsan. Se på din kropp som en lite otålig hund, med massor av spring i benen och noll tålamod. Ju längre du sitter, desto mer irriterad blir din kropp. Den vill att du tar en promenad med den, rör på den, aktiverar den. Precis som en hund mår den bättre av att röra sig. Men där tar likheterna slut. Människokroppen är fantastiskt anpassningsbar och det går för de allra flesta av oss ganska bra att sitta stilla i flera timmar, vid datorn eller i soffan till exempel, utan att det gör ont eller känns särskilt obehagligt – just då. Att sitta still en stund kan förvisso hjälpa oss att stressa ned, eller återhämta oss efter träningen. Våra kroppar är byggda för rörelse, det syns tydligt om man studerar dess konstruktion lite närmare. /> (Källa: Tedx) Ryggraden är den del av din kropp som påverkas mest. Kroppen påverkar som bekant knoppen.
En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang Det vimlar av begrepp kring källkritiken…men hur reder jag i detta virrvarr och skapar en struktur att hjälpa mina elever att ta sig från a till b? Och vad ska jag som lärare bedöma? Och hur lär jag ut hur man söker och väljer ut när jag själv inte är så bra på att hitta upplägg. I detta inlägg hoppas jag ge dig verktygen för att kunna bedriva undervisningen och även fullfölja bedömningen. Genom en skrivmall/stödstruktur kan eleverna ta sig genom processen och i en matris vet du vad du ska bedöma som lärare. Ordmoln med källkritiska begrepp gjord i Tagxedo Vad utgör bedömningen? Många ämnen berörs av hur man kan kan undervisa kring begreppet källkritiskt resonemang. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. För många SO och NO-ämnen står det nästa likadant i kunskapskraven förutom att de inte ska bedöma struktur, citat och källhänvisning. Hur för man ett resonemang? Vad är mitt syfte?
# Verktyg – för visuell kommunikation Framtidsforskare är mycket tydliga med att vi kommer att fokusera på och kommunicera alltmer genom visuellt innehåll i form av bilder och video. Både när det gäller lärande och kommunikation i övriga samhället. Det finns till och med de som menar att skriften är en så ny företeelse i mänsklighetens historia att förmågan att skriva (i alla fall för hand) genom den digitala utvecklingen på sikt kommer att försvinna. Den som lever får se. Hur som helst vet vi att visuell kommunikation är av oerhört stor vikt när vi förmedlar innehåll. 1. Det är ett väldigt flexibelt verktyg som låter dig importera egna bilder eller använda redan befintliga ikoner. Piktochart En av de snabbast växande taktikerna inom marknadsföring är användandet av infografik. Slideshare Passa på att återanvända innehållet från dina presentationer och lägg upp dem online. Nedan kan ni se presentationen som Jonathan Bean, Chief Marketing Officer på Mynewsdesk, gav under Mediedagarna i Göteborg.
Referat av Att följande lärande – formativ bedömning i praktiken av Dylan Wil... Referat av Att följande lärande – formativ bedömning i praktiken av Dylan Wiliams (Studentlitteratur, 2013) Att jag valt att läsa just denna bok är för att jag ska ha läst något inom forskning inom den fortbildning vi har inom vår skola det här läsåret, och jag vill själv fördjupa mig inom det formativa arbetssättet så valet föll på Dylan Wiliams för att jag tycker han har många goda tankar. Jag skriver därför ihop ett referat av texten för att kunna dela till mina kollegor på vår studiedag den 7 januari 2014, men även för det utvidgade kollegiet. Utgåvan jag har läst är en specialutgåva för Stockholm stad varpå sidhänvisningarna är gjorda utifrån den, men förlaget är Studentlitteratur och boken kom ut 2013. Boken är skriven med en inledande del om vad skolprestationers betyder, vad tre olika generationer säger om forskning och några argument för formativ bedömning. Skolprestationers betydelse Definitioner av formativ bedömning och bedömning för lärande var befinner sig eleven? 1. 1. 2. 3.
Referenser Harvard | Umeå universitetsbibliotek Nedan följer en exempelsamling på hur man skriver referenser enligt Harvard-modellen (kallas även författar-år- eller namn-år-stilen). När du skapar en källförteckning/litteraturlista ska källorna alltid ordnas i bokstavsordning sorterade efter förste författarens efternamn/motsvarande. Information hur du refererar i den löpande texten hittar du under Källhänvisningar Harvard. Bok med en författare Inkludera följande (om tillgängligt): Författarens efternamn, förnamn. Exempel: Bryman, Alan. 2008. Bok med två eller flera författare Fabozzi, Frank J., Modigliani, Franco och Jones, Frank J. 2010. Bok med redaktör/er (antologi/samlingsverk) Att en bok ställts samman av redaktör(-er) ska anges för samlingsverk/antologier i en parentes mellan redaktörens namn och utgivningsåret. Exempel: Kamrany, Nake M. och Day, Richard H. E-böcker För böcker som du läst/laddat ner via ett bibliotek eller en bokhandel ska samma uppgifter finnas med som för tryckta böcker, se exempel ovan. Malmberg, Anders. 2003.
Godaste fiskgratängen En vällagad rätt att bjuda sina bästa gäster på. Den blir skönt grön av spenat och pistagenötter. Fina fiskgratängen 4 portioner1 kg potatis av mjölig sort3 äggulor50 g smörCa 2 dl mjölkSalt och nymalen peppar1 paket (250 g) fryst bladspenat2 msk smör1 krm muskot600 g torsk, sej, kolja3 dl vispgrädde1/2 fiskbuljongtärning1 dl riven parmesanost1 citron, finrivet skal och ca 1 msk citronsaft1 dl pistagenötter1. Skala och koka potatisen. Mer härlig inspiration? Bjud på vinterfest, underbara recept här! Underbart recept på deliziepasta hittar du här!