Fwix Attempts to Fill the Local News Void One of the most distressing aspects of the freefalling newspaper industry is the effect that has on local news reporting. Although the fall of local papers is certainly an opportunity for bloggers and community-driven news sites, for news consumers, finding local news can become increasingly difficult. Yesterday, Fwix launched, and it's designed to be a local consumer newswire. Right now, Fwix is in 80 different cities in the U.S. and Canada. Fwix also has an iPhone application (iTunes link) that lets you view and share stories from your device. How well Fwix works as a local news aggregator really depends on your city. Fwix is an interesting idea and by targeting local news readers and local publishers, it might help fill the gap that the decline of print-based media has left behind. (Image courtesy of whatnot on Flickr)
Latest and greatest from Chicagoans | ChicagoNow RTV N-H Studiemarathon aan de gang op UvA Foto: Paul Tromp AMSTERDAM Op de Universiteit van Amsterdam wordt nog tot donderdagochtend een 24-uurs studiemarathon gehouden. De studenten krijgen deze periode non-stop college. Ze doen dit uit protest tegen de dreigende bezuinigingen op het onderwijs. Op vrijdag vindt er een grote landelijke manifestatie plaats tegen de bezuinigingen op het Hoger Onderwijs op het Malieveld in Den Haag. Kritiek CDA en PVVRegeringspartij CDA en gedoogpartij PVV hebben intussen harde kritiek op de universiteitsbesturen. De PVV vindt het belachelijk dat er colleges worden opgeschort zodat studenten kunnen gaan betogen. Studiemarathon aan de gang op UvA
Who Is an Average Facebook User? Folia Studiemarathon van start in Amsterdam >Studiemarathon geopend door rector magnificus Dymph van den Boom.>'s Ochtends waren er nog veel tentamens, de zaal wordt met het uur voller.>De UB is, ter ondersteuning van de marathon, voor het eerst in haar geschiedenis, de hele nacht open. Typischer kon het niet beginnen in zaal D109 van de Oudemanhuispoort: de microfoon deed het niet. Maandag startte de eerste collegemarathon in Utrecht, dinsdagochtend negen uur werd het stokje overgedragen aan Groningen en nu is de UvA aan de beurt. Was de collegezaal 's ochtends nog wat leeg, met het uur komen er steeds meer studenten bij. De studiemarathon vindt plaats naar aanleiding van de geplande bezuinigingen op het hoger onderwijs. Universiteitshoogleraar theoretische fysica Robbert Dijkgraaf trakteerde de zaal op een voordracht over de toekomst van het hoger onderwijs. Ter ondersteuning van de marathon zal de UB de hele nacht van 19 op 20 januari open zijn. Volgens Van den Boom mogen de studenten in hun handjes knijpen met het programma.
Weblog Presentatoren » Blog Archief » Wat doet NOS Nieuws met social media? “We kijken mee”, antwoordt redacteur Bas de Vries, “met name op belangrijke nieuwsmomenten.” Hij noemt het voorbeeld van het ingestorte dakdeel van de Grolschveste in Enschede. Ik presenteerde op 7 juli het 13 uur Journaal en daarin konden we foto’s laten zien die Bas, Robert en Marilou van NOS Net binnen wisten te halen voor nos.nl. Ze hadden die foto’s op Twitter gespot, vervolgens razendsnel op onze site gezet en tegelijk doorgespeeld naar de tv-studio. Een relevante visualisering van de impact van deze nare gebeurtenis. DrukBij het monitoren van social media passen we natuurlijk hoor- en wederhoor, checkdubbelcheck en andere journalistieke principes toe. KunstAls een nieuwsgebeurtenis trending topic wordt op Twitter bijvoorbeeld is het juist de journalistieke kunst om mensen er uit te filteren die echt ter plekke zijn, en die interessante dingen kunnen vertellen. Help“Mensen help ons”, luidt dan ook het credo van NOS Net. Deze video maakte ik samen met Journaal24.
Studiemarathon een succes Het zit er op. Met een bomvolle zaal bij colleges van onder meer Job Cohen (partijleider PvdA) en Bart van Heerikhuizen (gevierd docent sociologie) hebben Amsterdamse studenten de landelijke Studiemarathon vanochtend tot een succesvol einde gebracht. De marathon begon op 17 januari in Utrecht. Groningen nam het stokje over, waarna Amsterdam de marathon afsloot. Het studiemarathon Comité hoopt met de driedaagse Studiemarathon een signaal af te hebben gegeven aan de politiek: hoogleraren, docenten en studenten zijn bereid zich verder te ontwikkelen. Op vrijdag 21 januari hoopt het comité dat studenten deze boodschap meenemen naar het Malieveld in Den Haag.
Havana Studiemarathon afgesloten in Amsterdam In Amsterdam eindigde de studiemarathon donderdagmorgen zoals hij drie etmalen daarvoor in Utrecht was gestart: met een druk op de rode knop. De organisatie spreekt van een succes. ‘Midden in de nacht moest er een extra tentamenzaal worden geopend.’ Achter de studiemarathon gaat een eenvoudig idee schuil: goed onderwijs, gegeven door goede docenten, 24 uur lang als protest tegen de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs. Onder de docenten bevonden zich gisteren onder meer HvA-docent Charlie Mulholland, professor Robbert Dijkgraaf en ook Tweede Kamerleden Job Cohen (PvdA) en Boris van der Ham (D66) waren van de partij. Op het hoogtepunt van de actie bezochten midden in de nacht meer dan tweehonderd studenten een college.’De beveiliging moest een extra zaal openen,’ zegt Max Patelski, woordvoerder van de Studiemarathon, na een paar uur slaap. De studiemarathon begon drie dagen geleden in Utrecht. Foto: Lieven Heeremans/studiemarathon.nl Job Cohen, gisteravond.
De studiemarathon in Amsterdam is begonnen! Zoals iedere collegedag werd ik wakker toen ik gehaast op de fiets zat. Kwart over 8 moest ik op de UvA zijn vanochtend. Niet voor een college van twee uur filosofie, zoals normaal gesproken, maar vandaag haastte ik me naar de UvA voor een hele verzameling colleges over onderwerpen als ‘wat rechtvaardigt de eenheid van de wetenschap’ tot ‘onze grondwet verdient nog een beter slot’ tot ‘seks in videoclips’, 24 uur achter elkaar. Waarom? Dat vroeg ik me ook af toen ik vanochtend veel te vroeg op de fiets zat. Een half uur geleden opende de Rector Magnificus van de UvA de studiemarathon in Amsterdam, zij wist het nog eens heel goed uit te leggen waarom ik hier, samen met een grote groep andere studenten, toch zat: de maatregelen die dit Kabinet wil nemen zodat ze kunnen bezuinigen op hoger onderwijs zijn zeer kwalijk.
Studiemarathon Amsterdam Ruim twee jaar geleden heb ik mijn diploma gehaald. En dit was ook de laatste keer dat ik de binnenkant van een collegezaal had gezien. Ik dacht dat ik blij was geen leerboek meer te hoeven inkijken en nooit meer te hoeven zwoegen in de bankjes waar je eigenlijk max een half uur lekker in kan zitten. Dat was tot vandaag. Samen met een collega ben ik naar de studiemarathon in Amsterdam gegaan. De sprekers en hoogleraren van verschillende disciplines wisselen elkaar af. Misschien een goed idee om elk jaar een studiemarathon te organiseren. Studiemarathon 16:45 Rens Bod, professor in de cognitiewetenschappen, stapt het podium op. Nog voordat hij een woord gezegd heeft begeeft de geluidsapparatuur het. ‘Dat krijg je als er bezuinigd gaat worden’, grapt het meisje van de presentatie. Het probleem is snel opgelost en Prof. Bod benadrukt de afhankelijkheid en de continue wisselwerking in de geschiedenis en nu tussen alfa en bètakennis. Het is een interessant betoog en Bod eindigt met een duidelijke conclusie: het plan van Marja van Bijsterveldt om op middelbare scholen het aantal vakkenprofielen terug te brengen van vier naar twee (het zogenaamde alfa-en bètapakket) is verkeerd. 17:30 Vervolgens is de beurt aan Dr. 18:15 De zaal is aanzienlijk leger geworden wanneer Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, aan het woord komt. In 45 minuten betoogt Scherder de belangrijke relatie tussen motoriek en cognitie; ze gaan hand in hand.
Studiemarathon De zaal zit vol, wie een zitplek heeft weten te bemachtigen heeft geluk gehad. Het moge duidelijk zijn wie er zo zal gaan spreken. Precies om half negen verschijnt Job Cohen op het podium. ‘In hoeverre zijn de voorstellen van het nieuwe kabinet behoorlijk bestuur te noemen?’ Een plotselinge invoering betekent voor veel nu studerenden dat zij de financiële gevolgen hiervan niet zullen kunnen ontwijken. Cohen sluit af met een oproep om niet alleen vrijdag opnieuw samen te komen in Den Haag, maar zeker ook op twee maart te gaan stemmen voor de Provinciale Staten. Een kwartier lang is er tijd voor vragen.
De nacht is begonnen De nacht is gevallen. In het torentje in Den Haag is het inmiddels donker maar in zaal D1.09 van de Oudemanhuispoort brandt nog licht. De zaal zit vol met studenten die college na college na college volgen – niet slapend of onderuitgezakt, maar aandachtig, meedenkend en ook meelachend, want de sfeer zit er nog steeds goed in. Op dit moment verteld prof.dr. We hebben nog een kleine acht uur en dus een lange nacht te gaan, gelukkig kan ik me verheugen op enkele leuke colleges.